Răzbunarea Episcopiei Huşilor: mai-marii Bisericii s-au pus cu tunurile pe preotul care a avut curajul să demaşte în instanţă abuzurile episcopului cu bolid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Lucian Botez a fost caterisit fără a i se da vreun drept la apărare de episcopul Corneliu
Preotul Lucian Botez a fost caterisit fără a i se da vreun drept la apărare de episcopul Corneliu

Înfrântă de preotul care a avut curajul să demaşte abuzurile din sistem, Episcopia Huşilor apelează la căi extraordinare după ce a fost obligată de judecători să restituie preotului Lucian Botez sumele reţinute în mod ilegal din salariu. Între timp, Episcopia Huşilor a mai pierdut un proces, vineri, judecătorii stabilind că evacuarea preotului Botez din Parohie a fost ilegală.

După patru ani de judecată, preotul vasluian care a câştigat definitiv procesul cu Episcopia Huşilor, este târât din nou instanţă de instituţia condusă de episcopul cu bolid de lux, Preasfinţitul Corneliu.  

Executată silit, la câteva luni după ce Lucian Botez a câştigat procesul, Episcopia Huşilor a virat în contul preotului banii reţinuţi ilegal şi cheltuielile aferente executării silite.

”Episcopia Huşilor şi Protoieria Huşi au plătit suma de 11.587 lei, reprezentând drepturi salariale şi 5.608 lei cheltuieli executare, înţelegând să respecte deciziile instanţelor de judecată ale statului român”, anunţau reprezentanţii Episcopiei, printr-un comunicat de presă.

După doar câteva zile, reprezentanţii Episcopiei l-au dat din nou în judecată pe preotul Botez contestând tocmai hotârârea definitivă pe care anunţau că o respectă. 

Astfel, Episcopia Huşilor a înaintat la Curtea de Apel Iaşi doi căi extraordinare de atac împotriva hotârârii definitive prin care preotului Botez i s-a dat dreptate.  Una dintre acţiuni este de revizuire a sentinţei, iar cealaltă de contestaţia în anulare. Procesele au fost programate pentru luna septembrie, însa reprezentanţii Episcopiei au cerut decalarea acestora, pentru a se judeca mai repede, solicitare ce a fost respinsă judecători.

Practic, prin cele doua actiuni, Episcopia Huşilor ar trebui să vină să demonstreze fie în timpul procesului câştigat de preotul Botez s-au înregistrat anumite vicii procedurale, că judecătorii nu au fost compatibili sau să aducă probe noi pe care nu le-au invocat în cei patru ani de procese.

Evacuarea preotului, ilegală

În timp ce înceracă să răstoarne o sentinţă definitivă, reprezentanţii Episcopiei Huşilor au primit la sfârşitul săptămânii trecute o nouă palmă din partea Justiţiei. Judecătorii au declarat ilegală evacuarea preotului Lucian Botez de la Parohia Bozia, dictată de mai marii Episcopiei. Şi acestă decizia vine după trei ani de procese, timp în care procesul a fost rejudecat, Episcopia Huşilor pierzând de fiecare dată.

   

Cu toate acestea, tânărul preot a decis să nu-şi mai expună oamenii la care ţinea atât de mult la presiuni şi umilinţe, plecând din Parohie, dar şi din România. Sentinţa pronunţată vineri, 3 iulie, de judecători vine ca o recompensă morală pentru suferinţa provocată deopotrivă preotului şi credincioşilor care au fost evacuaţi din curtea bisericii cu mascaţii.

Lucian Botez (34 ani) fost preot paroh în localitatea vasluiană Bozia, este primul răzvrătit al tagmei bisericeşti din judeţ care a luat atitudine împotriva abuzurilor Episcopiei Huşilor. Provenind dintr-o familie de preoţi,  a fost un elev eminent la Teologie, fiind olimpic la Istoria Bisericii Ortodoxe Române. Nemulţumit de materializarea Bisericii, în locul spiritualizării ei, preotul  a luptat împotriva abuzurilor din interior. ”Biserica este prin definiţie spirituală, nu trebuie s-o condiţionăm în permanenţă de bani. N-am făcut demersul nostru pentru nişte sume, pentru o lipsă din salariu, pentru că preoţia noastră nu se cântăreşte în bani.”, declara Lucian Botez.

Timp de mai multe luni a slujit într-un cort montat în faţa bisericii, nemaiavând permisiunea să intre în lacaşul sfânt. A fost caterisit fără a i se da un drept la apărare, iar în 2013 a fost evacuat cu mascaţii. A asistat neputincios cum bătrânele făceau scut uman în faţa jandarmilor pentru a nu le fi luat duhovnicul.   

 Episcopul, huiduit de enoriaşi

Abuzuri ale Bisericii sunt reclamate de enoriaşi şi preoţi de la parohii din toate colţurile judeţului Vaslui. În cursul lunii mai, PS Corneliu Bârlădeanu, episcopul Huşiului, a fost huiduit de zeci de enoriaşi la uşa Protopopiatului Bârlad, când Preasfinţitul cobora din bolidul de lux. Oamenii cereau să le fie adus înapoi preotul Sorin Chirvase de la biserica “Sfântul Spiridon” Bârlad, transferat în postul Crăciunului într-o parohie săracă, la ţară, pentru că avea 25.000 de lei datorii la Episcopia Huşi. Banii ar fi trebuit să fie încasaţi de la enoriaşi prin vânzarea de lumânări, calendare şi alte obiecte bisericeşti.

Mai puteţi citi:

Preot scârbit de Biserică. Cum s-a lepădat de sutană duhovnicul alungat din parohie cu mascaţii: „Nu mă identific cu hoţia din sistem“  Lucian Botez (31 ani), fost preot paroh în localitatea vasluiană Bozia, este primul răzvrătit al tagmei bisericeşti din judeţ care a luat atitudine împotriva abuzurilor Episcopiei Huşi. După cinci ani de umilinţe şi trei ani de procese, lupta împotriva sistemului corupt i-a lăsat un gust amar: „Parohia e o sursă de venit pentru dorinţele şi plăcerile Episcopului Corneliu“.

Bolidul de lux al episcopului de Huşi, enoriaşii şi birurile. Cât plătesc credincioşii pentru viaţa de nabab a Preasfinţitului Corneliu Bârlădeanu Preţul plătit de enoriaşii vasluieni pentru bolidul de zeci de mii de euro cu care se etalează episcopul  Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, este peste puterea de susţinere a credincioşilor. Cel mai mare bir impus e cel pe pomelnice, cu preţ prestabilit

VIDEO Episcopul de Huşi, huiduit la coborârea dintr-un bolid de lux. Preasfinţitul, luat la rost de enoriaşi într-un scandal cu şpagă în biserică O mână de enoriaşi bârlădeni au protestat în curtea Protopopiatului Bârlad şi au huiduit  feţele bisericeşti, nemulţumiţi că le-a fost luat preotul paroh. Echipaje de poliţişti şi jandarmi au înconjurat mulţimea şi s-au asigurat că vizita Preasfinţitului Corneliu Bârlădeanu, episcopul de Huşi, va decurge fără probleme

VIDEO Spovedania unui preot în postul Crăciunului: „Dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori“ Sorin Chirvase, preotul paroh al Bisericii „Sântul Spiridon“ din Bârlad, a rupt tăcerea după ce Episcopia Huşi i-ar fi impus biruri care îl obligă să ia şi pielea de pe enoriaşi, apoi l-a mutat disciplinar la ţară.

VIDEO Răscoală în biserică. Preotul antişist, huiduit în Casa Domnului de gloata nemulţumită  Protestele s-au desfăşurat simultan în două biserici din Bârlad, enoriaşii fiind nemulţumiţi că protopului Vasile Lăiu, supranumit Antişistul, a schimbat preoţii parohi

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite