Război pe fântânile din Pungeşti: Primarul le vrea încuiate, protestatarii acuză că nu mai pot fi recoltate probe de apă

Război pe fântânile
din Pungeşti: Primarul le vrea încuiate, protestatarii acuză că nu mai pot fi
recoltate probe de apă

Lucrările pentru amplasarea sondei de la Pungeşti sunt în plină desfăşurare  FOTO Simona Voicu

Solicitarea companiei Chevron către Consiliul Local Pungeşti de a emite o hotărâre prin care să se dispună securizarea tuturor fântânilor din zona perimetrului sondei de exploatare a gazelor de şist a reaprins spiritele între protestatari şi administraţia locală.

Primarul comunei Pungeşti, Miricia Vlasă susţine că a informat consilierii locali despre demersurile reprezentanţilor Chevron pentru a pune subiectul pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliu Local. Potrivit acestuia, acoperirea fântânilor  cu capace şi lacăte ar fi, în primul rând, o măsură de igienă dar şi un mod de a fi protejate de-o eventuală mână criminală.

„Nu este vorba de nicio manevră. Numai un idiot poate crede asta. Este o solicitare a celor de la Chevron de a se acoperi toate fântânile cu capace şi de a se monta câte o pompă manuală la fiecare, asta nu înseamnă că nu se pot lua probe de apă, dacă cineva doreşte acest lucru. În primul rând, este vorba de igienă, nu mai cad păsări, animale moarte, gunoaie.  De ce să băgăm galeata cu care adâpăm animalele în fântână, când putem luam apa cu găleata de la pompă? Nu în ultimul rând, de ce să nu recunosc, ne protejăm şi de o eventuală mână criminală, care ar fi în stare să otrăvească fântânile, numai să dea vina pe Chevron.”, a declarat, pentru Adevărul, primarul comunei Pungeşti, Mircia Vlasă.

Şedinţa de Consiliu Local Pungeşti în cadrul căreia se va hotărî dacă vor fi acoperite fântânile şi dotate cu pompe manual se va desfăşura la jumătatea lunii aprilie. Potrivit primarului, dacă propunerea va primi girul consilierilor locali, va fi desemnat un responsabil care va avea în grijă toate fântânele şi va primi cheile de la capacele acestora, urmând ca localnicii să se aprovizioneze cu apă de la pompele ce vor fi montate la fiecare fântână. Costurile cu amenajarea pompelor manuale vor fi suportate de compania Chevron. În zonă, potrivit localnicilor sunt peste 30 de fântâni.

În timp ce primarul de Pungeşti pune pe seama igienei acoperirea tuturor fântânilor cu capace şi lacăt, contestatarii gazelor de şist spun că, de fapt, demersul reprezentanţilor Chevron nu este decât o manevră prin care oamenii să fie împiedicaţi să ia probe de apă, pentru a-i determina calitatea.
“Proba de apă luată de la pompă nu este un etalon, pentru că se amorsează în momentul folosirii. Pentru o determinare corectă, probele se iau din puţuri săpate la anumite adâncime, în niciun caz din ape aflate în curegere. Este evident că prin acest demers de sigilare a fântânilor se încearcă blocarea localnicilor sau a altor persoane interesate de a monitoriza singuri calitatea apei, după începerea lucrărilor de foraj.”, a declarat, pentru Adevărul, George Epurescu, preşedintele Asociaţiei România fără ei.

Potrivit acestuia, compania Chevron s-a angajat prin acordul de mediu, să amplaseze în zona perimetrului Siliştea - Pungeşti patru puţuri pentru monitorizarea calităţii apei, două în amonte şi două în avalul sondei. “Nu au respectat aceste amplasamente. Au fost construite patru puţuri, însă în interior, pentru care au obţinut aviz de la Apele Române, după primirea acordului de mediu. În mod automat, ei ar fi trebuit să ceară un nou acord de mediu”, a conchis George Epurescu. Reprezentanţii companiei Chevron nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere faţă de aceste aspecte. 

Acţiunile de protest împotriva explorării gazelor de şist vor continua la Pungeşti, pe 5 aprilie, preziua Zilei naţionale de luptă împotriva fracturării hidraulice, fiind organizat un miting la care sunt aşteptaţi să participe ecologişti din întreaga ţară.

Citeşte şi:

 Violenţe la Pungeşti:  Autocamioanele Chevron, atacate cu pietre de localnici

Preşedintele Traian Băsescu îndeamnă pe cei de la Chevron să fie „mai prietenoşi“ cu comunităţile locale

Judecătorii vasluieni au decis: Liber la explorarea gazelor de şist la Pungeşti

Prefectura Vaslui a dat în judecată Consiliul local Dodeşti, unde primarul nu a eliberat un aviz pentru Chevron

Body

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările