FOTO Sătenii din Pungeşti se plâng că sunt legitimaţi de jandarmi când ies din case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din Pungeşti au ajuns la disperare din cauza jandarmilor şi fac apel către autorităţi să detensioneze situaţia. Oamenii ameninţă că îşi vor da foc la case dacă nu vor avea libertate să circule fără a fi filmaţi şi legitimaţi non-stop.

Aşa cum „Adevărul“ relata încă de ieri, situaţia la Pungeşti nu s-a calmat deloc. Chiar dacă utilajele companiei Chevron au intrat în perimetrul unde vor instala prima sondă din ţară, jandarmii au rămas pe poziţii, în ciuda faptului că există şi o firmă de pază angajată de americani. 

Localnicii din Pungeşti se plâng că nu pot să meargă nici până la fântâna din faţa casei să ia o găleată cu apă că sunt filmaţi şi legitimaţi de forţele de ordine. Aceştia fac apel către autorităţi săintervină şi să rezolve situaţia, altfel ameninţă căîşi vor da foc la case. 

„Oamenii nu pot ieşi din case fără a fi filmaţi,legitimaţi şi chestionaţi. Nu pot să îşi ducă în linişte animalele la câmp, nu pot merge să îşi ridice alocaţiile pentru că sunt supravegheaţi non-stop. Facem un apel către autorităţile statului să intervină şi să detensioneze situaţia. Locuitorii ameninţă că îşi vor da foc la case dacă nu se intervine pentru a fi liniştite spiritele. Până unde Dumnezeu se poate merge cu asemenea abuzuri?!“, a spus Zîna Domintean, o activistă din tabăra de rezistenţă. 

Practic, oricine trece prin zonă trebuie să oprească la semnalul jandarmilor şi să se legitimeze. Fie că vorbim de oameni simpli, fie că vorbim de maşinile de transport ale unor firme, fie că vorbim de jurnalişti. 

Angajaţii firmei Chevron au ajuns pe 2 decembrie în perimetrul de aproape două hectare concesionat de la Primăria Pungeşti, pe care l-au delimitat cu un gard de sârmă. Camioanele companiei americane au ajuns în zonă în toiul nopţii, însoţite de dube ale forţelor de ordine, umplute cu sute de jandarmi mobilizaţi din mai multe unităţi din România. 

Localnicii adunaţi în tabăra improvizată  la Pungeşti încă de pe 16 octombrie au încercat în zadar să se opună intrării utilajelor de forat: jandarmii i-au îndepărtat din drum.

Întoarcerea angajaţilor Chevron la Pungeşti are loc la două săptămâni după ce Tom Holst, managerul Chevron pentru România, promitea că nu va începe explorarea decât după ce-i va convinge pe săteni de beneficiile proiectului. 

„Acum vreo două-trei săptămâni au venit prin satele din comună nişte tineri. Se dădeau drept jurnalişti şi-i puneau pe oameni să semneze că vor să primească gratuit ziare locale. Prin semnături, ei şi-au dat acordul pentru explorarea gazelor de şist“, a afirmat Monica Focşa, consilier local în comună. 

Din punct de vedere legal, reprezentanţii Chevron au primit toate avizele şi autorizaţiile şi au dreptul să înceapă exploatarea la Pungeşti.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi  (IJJ) Vaslui, Lucian Modoranu, nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia, iar comandantul IJJ susţine că singurul care poate da declaraţii în acest sens este Modoranu.

Totodată, Jandarmeria Română a emis, luni, un comincat de presă care explica doar prezenţa jandarmilor la Pungeşti, nu şi legitimarea tuturor persoanelor care tranzitează localitatea. 

Citeşte şi:

Patru localnici din Pungeşti s-au ales cu dosare penale în urma protestelor

Cine sunt păpuşarii care-i manevrează pe răsculaţii din Pungeşti: un preot, un jurnalist, un primar, un şef de judeţ, un ecologist şi un deputat

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite