Psihologia lui „nu-mi pasă că transmit virusul altora... ce, eu nu l-am luat de la cineva?“. Explicaţiile psihologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explozia cazurilor de COVID-19 s-a produs pe fondul nerespectării regulilor impuse de autorităţi în actualul context epidemiologic şi a neîncrederii în existenţa virusului SARS-CoV-2, spun psihologii.

Cel mai recent exemplu de nepăsare faţă de reguli este cel al adolescentei din Vaslui care a plecat cu un grup de prieteni pe litoral, deşi efectuase testul pentru COVID şi nu primise rezultatele de la laborator. La trei zile de la efectuarea testului, în timp ce se afla deja la mare, familia ei a primit confirmarea diagnosticului: COVID-19.

Gestul iresponsabil, care a dus la îmbolnăvirea a altor zece tineri din grup (cel puţin până în prezent), nu fost conştientizat câtuşi de puţin de adolescentă, care s-a aratat deranjată doar de faptul că situaţia generată de ea a fost făcută publică.

Întreabată dacă nu este deranjată că prin comportamentul ei a pus în pericol alte persoane, tânăra a răspuns nonşalant ”Nu”, invocând că şi ei dat virusul o altă persoană şi aceea ar trebui să fie catalogata inconştientă, nu ea.

screen

Tânăra, elevă în an terminal la un liceu din Vaslui,  anterior deplasării pe litoral a participat la o petrecere de majorat, alături de alte peste 40 de persoane. După petrecere, a început să prezinte semne de răceală.

Aprecizat că a făcut suficient prin prezentarea la spital pentru a-şi face testul. Că nu a mai aşteptat rezultatele, că a plecat la mare cu un grup mare de persoane (care nu ştia de situaţia ei), pentru ea nu a contat.

Sabotarea regulilor

Gestul acesta este pus pe psihologi pe tendinţa unor tineri de a încălca regulile şi, de fapt, de a atrage atenţia asupra lor.

”Comportamentul de minimalizare, sfidare a autorităţii indică slabă capacitate de adaptare la normele de convieţuire socială. În acest context, persoana care pune la îndoială îngrijorarea celorlalte persoane din jurul său prin expunerea directă înseamnă agresivitate dezinhibată, ostilitate prin sancţionarea si atragerea atenţiei . Miza acestui comportament este de a sabota regulile instituţiilor de aplicare a legii”, a explicat pentru Adevărul psihologul Ionel Brătianu.

Comportamentul iresponsabil al copiilor este pus de autorităţi şi pe seama părinţilor care au ignorat riscurile lăsându-şi copiii să efectueze deplasări în grupuri mari pe litoral şi să participe la o petrecere cu prezenţă numeroasă. De altfel, unul dintre părinţii unui adolescent care a efectuat deplasarea pe litoral a recunoscut că el nu crede în virus şi că, de fapt, totul ar fi o mascaradă. Mai mult, acesta a părut mai degrabă deranjat că ”mascarada” a întrerupt vacanţa copiilor. 

O astfel de atitudine în rândul părinţilor, atrag atenţia psihologii, devine un reper pentru copil pentru care primează ceea ce spun părinţii, nu autorităţile.

Pe aceeaşi temă:

Mai multe ambulanţe trimise pe litoral: 40 de tineri din Vaslui suspecţi de COVID-19 după un majorat. Reacţia sfidătoare a unei fete depistate pozitiv

Cum a fentat sistemul ambulanţierul din Vaslui care şi-a adus acasă fiica, pacient zero al focarului COVID dus pe litoral

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite