VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de localnici din satul Siliştea, comuna Pungeşti, localitatea unde americanii de la Chevron vor amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist, au format, astăzi, un lanţ uman în semn de protest împotriva companiei petroliere.

UPDATE 19.50 Alţi trei protestatari au ajuns la spital, transportaţi cu maşini SMURD, în cursul după-amiezii. Numărul celor care au nevoie de îngrijiri a ajuns la cinci. „Cele cinci persoane sunt în stare stabilă. Patru dintre ele au fost diagnosticate cu atac de panică şi a cincea cu antecedente cardiace. Aceasta din urmă este sub supravegherea directă a şefului de primiri urgenţe din spital care ne-a confirmat că starea ei este foarte bună şi mai va fi ţinută sub supraveghere medicală în perioada următoare. Vom mai trimite cel puţin două echipaje care vor rămâne permanent în zonă“, a spus Aurora Popa, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui.

UPDATE, 19.00 Numărul protestatarilor a crescut la aproximativ 500 de persoane, după ce la Pungeşti au ajuns câteva sute de persoane din Bârlad. Transmisiunea în direct de la Pungeşti este realizată de către Virgil Iordache, un fost lider sindical al CET. Iordache este unul dintre cei mai vocali contestatari ai administraţiei locale din Iaşi şi participă frecvent la protestele organizate în Iaşi.

UPDATE 18.00 Cei de la „Uniţi Salvăm Roşia Montană“ au iniţiat un protest, astăzi, la ora 18.00, în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a-şi arăta solidaritatea cu locuitorii comunei Pungeşti, Vaslui, care protestează faţă de compania petrolieră Chevron, care va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist.

UPDATE 17.55 Surse din cadrul Brigăzii Mobile din Bacău au declarat pentru „Adevărul” că peste 70 de jandarmi au fost trimişi la protestul de la Pungeşti. Forţele de ordine băcăuane s-au alăturat celor din Vaslui, în total fiind peste 200 de jandarmi şi poliţişti. 

UPDATE 17.44: Deputatul Tudor Ciuhodaru a părăsit de urgenţă şedinta Comisiei Roşia Montana şi se îndreaptă spre Pungeşti. Deputatul condamnă violenţele împotriva celor care protesteaza faţă de începerea valorificării gazelor de şist de către Chevron. Deputatul a iniţiat legea privind interzicerea fracturării hidraulice.

„Ruşine naţională! La Pungeşti cei care îşi apără dreptul la viaţă sunt loviţi şi izolaţi prin cordoane de jandarmi”, a declarat Ciuhodaru, deputat de Bârlad.

UPDATE 17.33: Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui susţine că nu au fost incidente grave la protestul din judeţul Vaslui. "La spital au ajuns doar două persoane, ambele de sex feminin. Ambele au suferit atacuri de panică, dar acum sunt bine şi în afara oricărui pericol. Starea lor de sănătate chiar este bună", ne-a declarat Ana Rinder, managerul SJU Vaslui. 

Protest Pungesti

Localnicii din Pungeşti s-au aşezat în mijlocul drumului FOTO: Facebook

UPDATE 17.21: O Ambulanţă care era solicitată într-o comună învecinată, Gârceni, nu a putut să treacă din cauza protestatarilor de la Pungeşti care s-au culcat la pământ în mijlocul şoselei.

Aceasta este cea de-a treia zi de protest a oamenilor din Siliştea, fiind şi cea mai agitată, deoarece au sosit primele utilaje. 

La faţa locului sunt mobilizate forţe impresionante de ordine, nu mai puţin de 200 de jandarmi, inclusiv Gruparea Mobilă din Bacău, asigurând liniştea şi ordinea publică. 

UPDATE 14:43 Acum câteva minute, unui bărbat de aproximativ 50 de ani i s-a făcut rău, fiind nevoie de intervenţia medicilor de la ambulanţă, care au mai trimis în zonă trei echipaje. 

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitată în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

Transmisiune în direct de la faţa locului:


Live streaming video by Ustream

Unde are dreptul de sondare gigantul american

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist, două obţinute la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an împreună cu cel de la Siliştea şi unul în urmă cu două luni. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

Chevron deţine în România un perimetru în zona Bârlad şi alte trei în Dobrogea, în Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Citeşte şi:

Americanii de la Chevron îşi pot amplasa sondele de explorare în judeţul Vaslui

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite