Protest anti gaz de şist, în zona Bârlad

Protest anti gaz de şist, în zona Bârlad

Oamenii cred că extracţia gazelor de şist va afecta pânza freatică

Peste 2.000 de bârlădeni au trimis o scrisoare deschisă primarului prin care cer stoparea extracţiei acestui tip de combustibil de către americani

Ştiri pe aceeaşi temă

Semnatarii scrisorii afirmă că tehnologia pe care gigantul american Chevron intenţionează să o folosească pentru extracţia gazelor de şist ar fi extrem de nocivă, fiind interzisă în mai multe ţări, inclusiv în SUA. „Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt scoaterea din circuit a unor terenuri, riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii. Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat şi că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive“, se arată în scrisoarea ajunsă pe masa edilului Constantin Constantinescu.

Banner împotriva exploatării

Petiţia este susţinută şi de deputatul Adrian Solomon, care a anunţat că va cere explicaţii premierului cu privire la investiţia americanilor.

„Am cerut domnului prim-ministru să ne transmită toate informaţiile legate de acest subiect. I-am solicitat, în acelaşi timp, să ia aminte şi să analizeze cu maxim interes tehnologia de extracţie ce va fi folosită, mai ales că vorbim despre una extrem de nocivă şi interzisă în unele state europene“, a spus Solomon. La rândul său, primarul Constantin Constantinescu afirmă că va face tot ce-i stă în putinţă pentru ca proiectul să nu fie dus la bun sfârşit.

„Nici în ruptul capului nu pot fi de acord cu aşa ceva. Gândiţi-vă că numai în Bârlad avem peste 50 de puţuri de apă potabilă şi nu îşi doreşte nimeni să fie contaminate ireversibil“, a spus edilul. El a precizat că în perioada următoare va fi montat în oraş un banner uriaş prin care Bârladul se declară împotriva exploatării acestui tip de combustibil.

http://www.adevarul.ro/financiar/Consumul_de_gaze_de_ieri_-_un_nou_record-_Productia_interna_-_la_maximum_0_638336653.html

Rămâni pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările