Profetul vasluienilor, Mina Dobzeu - sfântul închisorilor comuniste care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Mina Dobzeu, botezătorul şi Nicolae Steinhardt, după intrarea în monahism
Părintele Mina Dobzeu, botezătorul şi Nicolae Steinhardt, după intrarea în monahism

Părintele Mina Dobzeu este unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române. Orb de peste şase ani, părintele  trăieşte, la cei 94 de ani, la Mănăstirea “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi.  Este considerat un martir al închisorilor comuniste, iar  istoria îl va păstra în paginile din „Jurnalul Fericirii“, a lui Nicolae Steinhardt, pe care părintele Mina Dobzeu l-a botezat în închisorea de la Jilava.

 A fost arestat de-a lungul vieţii, în mai multe rânduri, pentru atitudinea sa contra regimului comunist. A fost scos din monahism, exmatriculat din Facultatea de Teologie Ortodoxă şi trimis în detenţie la Jilava.  Din 1969 a slujit la Huşi, la Mănăstirea “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, unde a fost stareţ timp de zece ani, între anii 1978-1988. În 1988 a fost arestat pentru că i-a scris lui Nicolae Ceauşescu şapte scrisori cu privire la morala poporului român şi ateism. Părintele Mina s-a născut pe 5 noiembrie 1921, în Grozeşti, judeţul Lăpuşna, Basarabia. Numele său de mirean a fost Mihail.   

În 1957 a început să studieze la Facultatea de teologie Ortodoxă din Bucureşti, dar în 1959 a fost exmatriculat din anul II de strudii, scos din monahism şi condamnat la închisoare pentru atitudinea sa contra Decretului 410/1959, privind desfiinţarea mănăstirilor şi reducerea personalului monahal. A fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunarii. Aflat la închisoarea Jilava, pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. A ieşit din închisoare în 1964. Din anul 1969 a fost chemat să slujească Biserica la Mânăstirea “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi – Catedrala episcopală. Studiile le începuse în anii 1957-1959, au fost continuate ulterior, Părintele obţinând titlul de licenţiat al Facultăţii de Teologie în 1971. Între anii 1978-1988 fost stareţ al Mânăstirii “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Huşi. În anul 1988 este din nou arestat, timp de 8 luni, pentru “răzvrătire” şi “uneltire împotriva siguranţei statului”, în fapt pentru protestele sale materializate în 7 scrisori adresate  lui Nicolae Ceauşescu, cu privire la morala poporului român şi la ateismul în comunism. Între anii 1996-2002 a îndeplinit funcţia de consilier cultural-misionar al Episcopiei Huşilor.

Mina Dobzeu, în Jurnalul Fericirii

Întâlnirea de la Jilava cu Nicolae Steinhardt, „un evreu intelectual, cu purtare frumoasă şi cultură", aşa cum îl caracterizează părintele Mina, şi-a pus definitiv amprenta asupra lui. „Într-o noapte, uşa se deschide şi este împins un om cu bocceaua sub braţ, înspăimântat şi nedumerit. Toate paturile erau ocupate, erau şi câte doi în pat. L-am văzut şi i-am făcut semn să se urce la mine. Să mai dormim puţin, că acuşi e ziuă, i-am spus", povesteşte părintele Mina în scrierile sale.  Convertirea lui Steinhardt la ortodoxiei se regăseşte în paginile Jurnalului Fericirii:  "Botezul, hotărât pentru ziua de 15 martie 1960, are loc aşa cum stabilisem. Părintele Mina alege momentul pe care-l socoteşte cel mai potrivit: la întoarcerea «de la aer», când caralii sunt mai ocupaţi, când agitaţia e maximă".

Nicolae Steinhardt a consemnat în paginile sale momentele convertirii la ortodoxie: “15 martie 1960. Catehizarea a luat sfârşit (…) Parintele Mina alege momentul pe care-l socoteste cel mai potrivit: la intoarcerea de la aer, când caraliii sunt mai ocupaţi, când agitaţia e maximă. Trebuie sa lucram repede şi să acţionăm clandestin”.
 

"Lumea este rătăcită de la ordinea morală, este în derivă, se zbate pe orizontală. Totul este învălmăşit, oamenii nu mai deosebesc binele de rău, pentru că s-au depărtat de Dătătorul a tot Binele. Calea de ieşire este ridicarea din toate puterile pe verticală prin refacerea sufletească a omului", Mina Dobzeu.

I-a scris lui Ceauşescu

Parintele Mina a povestit de-a lungul anilor despre relaţia cu regimul comunist: “In 1959 eram student la Teologie în anul II. Cand s-a dat Decretul 410 de desfiinţare a mănăstirilor şi de reducere a personalului monahal, eu am luat atitudine şi am scris 13 scrisori pe temeiurile Sfintei Scripturi, în special, denuntand Antihristul sub toate aspectele. Curând am fost denunţat la Departamentul Cultelor si am fost exmatriculat din Institutul Teologic, scos din monahism si apoi arestat i condamnat la trei ani la Jilava"
Părintele Mina a ajuns în inchisoare în 1988, după ce i-a scris şapte scrisori lui Nicolae Ceausescu, cerând "să respecte: calendarul bisericesc ortodox român, să respecte poporul care are o conduită morală, o disciplină, o morală, o tradiţie şi să nu-i impună ce nu este al lui – ateismul."

Părintele Mina şi rugăciunea inimii

“Eu propag rugăciunea inimii, calitatea rugaciunii, calitatea vieţii duhovnicesti. Şi pentru monahi este ceva care trebuie să ia aminte. Timp de 5-10-15 minute zilnic sa faca un exercitiu. Pozitia este in genunchi, nu stand în şezut sau cu fruntea aplecata la pamant, ci vertical, cu mainile adunate şi rostesti rugaciunea inimii: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mântuieşte-ma pe mine, păcătosul “. Te cobori cu mintea in inima. Mintea nu e obişnuită, dar încet-încet se obişnuieşte să rostească cuvintele rugăciunii. Inima nu-i obişnuită, nu se deschide, e impietrita, dar daca ai sa baţi la uşa inimii, insistent, până la urma se deschide”, Mina Dobzeu.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite