Profesorul vasluian Dan Pracsiu, antrenorul minţilor geniale din informatică: „Învăţământul românesc cultivă individualitatea, egoismul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Dan Pracsiu, alaturi de olimpicul Silviu Popescu la Olimpiada
de Informatică a Europei Centrale de la Primosten, Croatia
Profesorul Dan Pracsiu, alaturi de olimpicul Silviu Popescu la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale de la Primosten, Croatia

Dan Pracsiu (44 de ani), profesor de informatică la Liceul „Ştefan Procopiu“ din Vaslui, este antrenor al Lotului Naţional de Informatică din anul 2012, iar din 2013 însoţeşte lotul la competiţiile internaţionale.

Dan Pracsiu (44 de ani), din Vaslui, este unul dintre profesorii care antrenează Lotul Naţional de Informatică al României. Performanţele obţinute alături de elevii săi la olimpiade l-au propulsat în Comisia Olimpiadei Naţionale în anul 2004, iar din 2012 a fost cooptat ca antrenor al lotului. Până acum a însoţit de două ori echipa României la concursuri internaţionale, prima oară la Şumen, în Bulgaria (în 2013), iar a doua oară la Primošten, în Croaţia (tot în 2013). 

Medalii în Croaţia

Profesorul Dan Pracsiu a fost lider al Lotului Naţional al României, alături de profesorul Zoltan Szabo (Mureş), în toamna anului trecut, la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI) desfăşurată în Croaţia, la Primošten. Cei patru elevi care au reprezentat ţara noastră s-au întors de acolo cu patru medalii: una de aur, una de argint şi două de bronz. Dincolo de toate datele tehnice, dincolo de algoritmi, chiar şi dincolo de pasiune, secretul elevilor de top stă, spune profesorul Dan Pracsiu, în primul rând, în muncă. Cei care reuşesc să facă faţă unui ritm de studiu ridicat ajung în top.

„Spun mereu copiilor care vin pentru prima oară în contact cu informatica marele secret: peste 90% e muncă. Restul e talent. La început, un elev are nevoie de îndrumare, iar dacă a găsit profesorul potrivit, atunci, la un moment dat, poate ajunge la un nivel care-i permite să progreseze şi singur. Să nu uităm de site-urile de pregătire online, care sunt foarte multe şi care organizează periodic concursuri de antrenament. Cred că astfel de site-uri sunt utile şi din alt punct de vedere. Ele acordă fiecărui participant câte un punctaj, un rating. Astfel te poţi compara cu cei mai buni din lume, ştii exact la ce nivel te afli“, spune vasluianul.

dan pracsiu

Olimpiadele şi concursurile de informatică au ajuns la un nivel extrem de ridicat ca dificultate, concurenţa este dură şi sunt şi elevi care nu fac faţă presiunii. Cei care se concentrează mai bine, care fac faţă stresului şi nu clachează câştigă, mai subliniază Pracsiu.
Performanţa elevilor români la competiţiile internaţionale a făcut ca alte ţări, care nu sunt o forţă în domeniu, să cheme anual echipa României la un antrenament pentru
a-şi  îmbunătăţi performanţele. Este cazul Elveţiei. În anii trecuţi, şi Ucraina i-a ofertat pe câţiva dintre olimpicii români pentru a-i ajuta contra cost în pregătirea lotului lor naţional, iar acum ucrainenii au ajuns şi ei în topul mondial.

Ofertaţi de marile companii

În ultimii ani a devenit o adevărată modă ca elevii străluciţi din România, mai ales cei de la informatică, să aleagă să îşi dezvolte cariera în străinătate, în schimbul unor salarii foarte mari. Google, Yahoo!, Facebook, Twitter sunt doar câteva dintre companiile care îi vânează an de an pe olimpicii români la informatică.

„Majoritatea olimpicilor optează să studieze în ţară, e probabil mai ieftin. Sunt şi olimpici care pleacă să studieze în SUA sau Anglia. Taxele sunt mari, dar studenţii au facilităţi la împrumuturi sau îşi plătesc totul din banii obţinuţi la internship-urile făcute în timpul verii la marile firme de software din lume. Problema este că extrem de puţini rămân în ţară după terminarea studiilor“, spune profesorul Dan Pracsiu.
Acesta adaugă că marile companii oferă salarii extrem de mari, condiţii de lucru excelente, programe flexibile de lucru. „Ştiu câţiva olimpici cărora le-ar surâde să-şi dezvolte o carieră universitară, problema este că salariile sunt extrem de mici. L-am întrebat acum un an pe un student dacă ar rămâne în ţară la universitate dacă ar avea un salariu de 2.000 de euro. Mi-a răspuns că s-ar gândi serios la o astfel de ofertă. E o sumă bună pentru România, dar mică în comparaţie cu salariile de la marile firme de software“, mai spune profesorul Dan Pracsiu.

Selecţia aşilor din informatică

Anual, Ministerul Educaţiei organizează două tabere de pregătire. Prima tabără durează o săptămână. În trei zile sunt cursuri, în alte trei sunt probe de baraj. Elevii au de rezolvat trei probleme de factură algoritmică în cinci ore. La sfârşitul primei tabere, se alcătuieşte un clasament. Primii patru participă la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI), iar ultimii patru sunt eliminaţi din lot. La a doua tabără participă deci 16 elevi, iar punctele acumulate la prima tabără contează. Şi aici se organizează trei baraje. La sfârşit se trage linie. Primii patru merg la Olimpiada Internaţională de Informatică (IOI). Următorii clasaţi sunt cei patru elevi care participă la Olimpiada Balcanică de Informatică (BOI). Restul merg la concursul internaţional de la Şumen, din Bulgaria.

Întrebat cum este să lucrezi cu astfel de elevi, profesorul Pracsiu spune că este un vis şi adaugă că se întreabă uneori cum ar fi să aibă o clasă care să conţină toţi cei 20 de olimpici ai României. 

„Uneori e copleşitor, mă uimesc ideile lor. Alteori e instructiv. Şi eu am învăţat de la ei. În general, olimpicii de top cred că sunt mai buni decât profesorii lor. De obicei, cu un elev foarte bun discuţi numai idei de rezolvare a unor probleme. Implementarea soluţiei este simplă apoi pentru elev“, mai spune profesorul Dan Pracsiu.


Cei mai buni elevi din ţară sunt selectaţi în olimpiadele judeţene, la care participă aproximativ 2.500-3.000 de elevi în fiecare an. Este vorba de 40 de elevi, 20 de juniori (clasele V-VIII) şi 20 de seniori (elevi de liceu). Subiectele sunt unice pe ţară, iar corectarea se face foarte rapid cu un sistem de evaluare automată.

dan pracsiu

La faza naţională a olimpiadei, se califică la nivel de liceu aproximativ 300 de elevi. Fiecare judeţ are un număr stabilit de locuri pentru această fază, iar acest număr se schimbă de la un an la altul, în funcţie de rezultatele din anul anterior. De exemplu, la olimpiada naţională din acest an, judeţul Vaslui a avut alocate şapte locuri, iar pentru că elevii vasluieni au avut rezultate foarte bune, întorcându-se cu patru medalii, au mai câştigat un loc pentru anul viitor.

Pentru pregătirea competiţiilor internaţionale ce sunt programate anul acesta, s-a desfăşurat la Vaslui tabăra Lotului Naţional de Informatică. Aici, 20 de olimpici naţionali au susţinut probele de baraj, în urma cărora s-au stabilit elevii care vor reprezenta România la olimpiadele internaţionale ce urmează a se desfăşura în Taiwan, Germania şi Turcia.

Olimpicii prezenţi la Vaslui au strălucit, în ciuda probelor epuizante, care durează câte cinci ore pe zi. În luna august, profesorul Pracsiu va pleca în Turcia, împreună cu lotul naţional de seniori, unde vor participa la Balcaniada de Informatică. Iar aşteptările sunt foarte mari.

Performanţă pe bani puţini

Stagiile pentru pregătirea loturilor olimpice sunt asigurate în mare parte de autorităţi locale şi sponsori, spune profesorul vasluian. Cât despre banii pe care îi primesc pentru pregătirea olimpicilor, antrenorii preferă să vorbească tot de performanţa elevilor. „Nu ţin minte câţi bani am primit în anii trecuţi pentru activitatea de la lot, probabil câteva sute de lei, dar nu de asta se implică profesorii în pregătirea loturilor. Este vorba despre pasiune, entuziasm şi despre sentimentul că nu te plafonezi. Suntem prieteni, muncim cot la cot şi e o atmosferă minunată. Mai sunt şi unii dintre foştii olimpici care vin şi ne ajută foarte mult. Nu cred că se gândeşte cineva la bani“, este de părere Dan Pracsiu.

Ce spun elevii

Elevii lui Pracsiu se consideră cu adevărat norocoşi. „Domnul Pracsiu m-a ajutat enorm în cei patru ani de liceu, la informatică, dar şi în viaţa de zi cu zi. De exemplu, dimineaţa mă aducea la şcoală cu maşina, deoarece suntem vecini. Este un om deosebit, foarte deschis. Mi-a fost mai mult decât un profesor, mi-a fost un adevărat prieten. Dacă măcar un sfert din profesorii din România şi-ar face treaba aşa cum şi-o face dumnealui, atât numărul celor care promovează examenul de Bacaluareat, cât şi calitatea olimpicilor ar creşte considerabil“, spune Mircea Trifan, elev în clasa a XII-a, la Liceul „Ştefan Procopiu“ din Vaslui, olimpic medaliat cu argint anul acesta la  Olimpiada Naţională de Informatică.

Mulţi dintre tineri aleg Liceul „Ştefan Procopiu“, din Vaslui, tocmai datorită nivelului la care se învaţă informatica acolo. „În multe licee există profesori care se rezumă să predea doar la nivel de clasă. Domnul Pracsiu ne-a fost prieten mie şi colegilor, nefiind tipul profesorului rigid, sever. Mă bucur şi îi sunt recunoscător că m-a învăţat algoritmica pentru olimpiadă şi alte noţiuni necesare pentru cariera mea“, a spus şi Ciprian Olariu, elev în clasa a XII-a, la Liceul „Ştefan Procopiu“, un alt olimpic medaliat cu argint anul acesta la Olimpiada Naţio-
nală de Informatică.

„Învăţământul românesc cultivă egoismul“

Când vine vorba de punctele slabe ale învăţământului românesc, inevitabil discuţia duce la problema subfinanţării.

„Toată lumea laudă învăţământul din ţările nordice, uitând că sumele acordate educaţiei sunt incomparabil mai mari. Am fost în Finlanda. Sunt cam 15-16 elevi într-o clasă, se învaţă într-un singur schimb, iar la prânz elevii au o pauză de masă, hrana fiind plătită de Ministerul Educaţiei. Lucrurile acestea par banale, dar sunt importante dacă vrei performanţă. La noi sunt şi 35 de elevi într-o clasă. Cred că învăţământul românesc cultivă individualitatea, egoismul. România s-a umplut de concursuri. Nu ajung olimpiadele. E neapărat ca elevii să fie ierarhizaţi“, subliniază profesorul de informatică Dan Pracsiu.

Elevii medii sunt ignoraţi de sistem

Totuşi, Pracsiu subliniază că nu este împotriva concursurilor, doar împotriva egoismului generat de ideea de ierarhizare.

„În licee, toată lumea aşteaptă să vină în clasa a noua numai «elevi buni». Sunt, de asemenea, investite efort şi sume mari pentru elevii cu deficienţe. Nu spun că asta e rău, dar cine rămân ignoraţi? Elevii medii, cei care formează majoritatea şi în care pare că se investeşte cel mai puţin. De fapt, aceştia sunt cei care, cred eu, vor împinge România înainte. Am elevi care nu au mers la olimpiade sau care nu s-au descurcat foarte bine acolo, deşi au încercat. Dar sunt de fapt foarte buni creatori de proiecte informatice. Ei rămân, de regulă, în ţară, ajung la firme de software româneşti sau străine care au filiale aici. Pe aceşti elevi nu-i clasifică nimeni şi constat că ei se simt bine aşa“, mai spune Dan Pracsiu.

În opinia profesorului Pracsiu, o problemă a învăţământului o reprezintă şi excesul de clase de profil teoretic.

„A devenit parcă ruşinos pentru familie să-şi trimită copilul la un profil tehnic. Într-un sondaj pe care l-am văzut recent, mai mult de jumătate din elevii vasluieni vor la ştiinţe sociale sau filologie. Sunt importante şi acestea, nu neg, dar de fapt elevii merg acolo ca să scape de matematică, de fizică, de chimie. Câţi dintre aceşti copii ştiu ce vor face după terminarea liceului?“, se întreabă Dan Pracsiu.

Elevii care vor reprezenta România peste hotare

 Anul acesta, pentru seniori (elevii de liceu), în calendarul Ministerului Educaţiei sunt prinse cinci competiţii internaţionale: Olimpiada Internaţională de Informatică (IOI), Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI), Olimpiada Balcanică (BOI), Turneul Internaţional de la Şumen (Bulgaria) şi Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară din Iakuţia (Rusia). În urma barajelor desfăşurate la Vaslui, anul acesta, la IOI, care va avea loc la Taipei (Taiwan), echipa României va fi reprezentată de elevii: Andrei Heidelbacher (Timişoara), Rareş Buhai (Bistriţa), Alexandru Velea (Cluj) şi Mihai Gheorghe (Bucureşti). La CEOI (Jena, Germania) vor merge Andrei Heidelbacher, Rareş Buhai, Alexandru Velea şi Radu Szasz (Lugoj). La Olimpiada Balcanică (din Turcia) vor merge Mihai Gheorghe, Radu Szasz, Mihai-Iulian Andreescu (Bucureşti) şi Tudor Ţiplea (Maramureş). La juniori (elevii de gimnaziu) vor avea loc două concursuri. Primul este Balcaniada de Juniori (JBOI), la care vor merge elevii Costin Andrei Oncescu (Câmpulung), Livia Măgureanu (Bucureşti), Alex Tatomir (Brăila) şi Creţu Bogdan (Bucureşti). Al doilea concurs este Turneul Internaţional de la Şumen, unde vor participa: Alexandru Petrescu (Bucureşti), Bogdan Sitaru (Câmpulung), Adrian Badea (Râmnicu-Vâlcea) şi Denis Banu (Iaşi).

Membru în Comisia Naţională de 10 ani

Numele: Dan Pracsiu
Vârsta: 44 de ani
Starea civilă: căsătorit, are un copil
Ocupaţia: Profesor la Liceul „Ştefan Procopiu“ Vaslui, grad didactic I
Carieră: Membru în Comisia Naţională a Olimpiadei de Informatică din anul 2004. Antrenor al Lotului Naţional de Informatică din anul 2012.
Locuieşte în: Vaslui

Mai puteţi citi şi:

Două medalii de aur şi două medalii de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori. România, locul 1 în topul naţiunilor

Încă o medalie de aur pentru geniul informaticii de la Colegiul C. D. Loga. Heidelbacher a recidivat în Germania

Elevii români au cucerit patru medalii, dintre care două de aur, la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale

Ministerul Educaţiei a publicat prima listă a olimpicilor internaţionali din 2014

Ministerul Educaţiei a publicat listele cu olimpicii naţionali. Cine sunt elevii care au luat primele locuri pe ţară

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite