Procurorii din Vaslui, de la moleşeală la radicalism: cer condamnări drastice pentru cei şapte violatori pe care i-au lăsat liberi în aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei 7 tineri au primit pedepse cuprinse între 5 ani şi 8 luni şi 8 ani şi 4 luni
Cei 7 tineri au primit pedepse cuprinse între 5 ani şi 8 luni şi 8 ani şi 4 luni

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au atacat sentinţa Judecătoriei Vaslui prin care s-a dispus condamnarea celor şapte tineri care au violat o elevă de 18 ani până la leşin în noiembrie 2014.

Procurorii din Vaslui, aceiaşi care în luna aprilie 2015 nu s-au opus eliberării din arest a inculpaţilor, apreciază acum condamnările celor şapte tineri prea blânde şi cer pedepse mai mari. După gafa din 2 aprilie, pentru care Inspecţia Judiciară a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sancţionarea procurorului pentru gravă neglijenţă, procurorii vasluieni s-au grăbit să atace sentinţa Judecătoriei Vaslui, fără a mai aştepta comunicarea hotărârii, declarând apelul la două zile de la pronunţare.

În concluziile de fond, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au cerut pedepse maxime pentru inculpaţi. Potrivit hotărârii pronunţate pe 17 august de instanţa vasluiană, cei şapte inculpaţi, în funcţie de conduita procesuală, au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 5 ani şi 8 luni şi 8 ani şi 4 luni şi au fost obligaţi să achite victimei, în solidar, daune morale în cuantum de 50.000 lei.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacat cu apel în termen de zece zile de la comunicare. Toate părţile din dosar, deopotrivă violatori, victimă şi procurori, s-au declarat nemulţumiţi şi au exercitat calea de atac fără a mai aştepta termenul legal.

Primii care au contestat condamnările au fost cei şapte inculpaţi care au înaintat apelurile împotriva sentinţei încă de a doua zi de la pronunţare, pe 18 august. O zi mai târziu au înaintat apelul procurorii, iar pe 20 august şi victima.

Apelul formulat împotriva hotărârii prin care au fost condamnaţi cei şapte tineri va fi judecat la Curtea de Apel Iaşi, unde dosarul va fi înaintat după ce magistraţii vasluieni vor motiva sentinţa.

Toţi cei şapte inculpaţi care au scandalizat România prin atitudinea sfidătoare şi campania de denigrare dusă împotriva victimei au fost găsiţi vinovaţi de viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal, infracţiuni pedepsite cu închisoarea de la 5 la 12 ani, respectiv de la 1 la 7 ani. Cu toţii, au primit pedepse îndreptate spre limita minimă, deşi doar trei dintre ei şi-au recunoscut faptele fiind judecaţi prin procedura simplificată.

Reamintim sentinţele decise de instanţa de judecată în cazul celor şapte violatori din Vaslui:

Burada Silviu (21 de ani) - 7 ani închisoare pentru viol în formă agravantă şi 4 ani închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal, cu un spor 1 an şi patru luni, urmând ca inculpatul să execute 8 ani şi 4 luni de închisoare. 
Avadanei Silviu (22 de ani) - 6 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi 3 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Instanţa a aplicat un spor de 1 an închisoare la pedeapsa cea mai mare, de 6 ani, urmând ca inculpatul să execute, în final, 7 ani. 

Bolboceanu Petrică (23 de ani) - 6 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi 3 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Instanţa a aplicat un spor de 1 an închisoare, urmând ca inculpatul să execute în final 7 ani. 

Burlacu Paul Andrei (28 de ani) - 6 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi 3 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. I se aplică un spor de 1 an închisoare, urmând ca inculpatul să execute 7 ani. 

Boicu Ionuţ Bogdan (21 de ani) - (judecat în baza acordului derecunoaştere): 5 ani închisoare pentru recunoaşterea faptei (viol în formă agravantă) şi 2 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. La pedeapsa cea mai mare, de 5 ani, instanţa a aplicat un spor de 8 luni. Pedeapsa finală - 5 ani şi 8 luni. 

Rotaru Alin Dumitru (19 ani) – (judecat în baza acordului derecunoaştere): 5 ani de închisoare pentru recunoaşterea faptei (viol în formă agravantă) şi 2 ani de închisoare pentru lipsire de libertate. I se aplică un spor de 8 luni de închisoare. 

Surleac Ioan (20 de ani) -  (judecat în baza acordului derecunoaştere): 5 ani de închisoare pentru recunoaşterea faptei (viol în formă agravantă) şi 2 ani de închisoare pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Şi lui i s-a aplicat un spor de 8 luni, urmând a executa 5 ani şi 8 luni de închisoare.

În cazul tuturor celor şapte inculpaţi, magistraţii au dispus, odată cu pronunţarea sentinţei, înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă imediată pe o perioadă de 30 de zile. În prezent, toţi cei şapte tineri se află încarceraţi la Penitenciarul Vaslui, unde, de când se află în detenţie, nu s-a înregistrat niciun incident.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Victima de la Vaslui, „violată a doua oară” de către comunitate. Cad primele capete în urma anchetei care-i vizează pe magistraţi

Instituţiile statului, medicul şi preotul trebuie să condamne violul

Magistraţii care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui, cercetaţi disciplinar

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite