„Prinţesa roşie“ a României, fiica favorită a lui Gheorghiu-Dej, inspiră primari PSD după 27 de ani de la moarte

„Prinţesa roşie“ a României, fiica favorită a lui Gheorghiu-Dej, inspiră primari PSD după 27 de ani de la moarte

Georghiu Dej şi cele două fiice, Lica (stânga) şi Tanti (dreapta)

Lica (Vasilica) Gheorghiu, fiica cea mare a primului lider comunist al României, Gheorghe Gheorghiu-Dej, ar putea să devină patronul spiritual al noului cinematograf 3D din Bârlad. Pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii, oraşul a fost îndatorat pentru 25 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul Cinematograf “Victoria” din Bârlad, proaspăt reabilitat cu bani împrumutaţi de la CEC, ar putea să aibă un nume inspirat din cinematografia română din anii 60, închinată regimului socialist. Lica (Vasilica) Gheorghiu, fiica cea mare a lui Gheorghe Gheorghiu Dej, este prima variantă pe care a luat-o în calcul gospodarul-şef al Bârladului, primarul Constantin Constantinescu: “E la modă ca cinematografele să poarte un nume. M-am uitat la cei care au legãturã cu cinematografia din Bârlad si nu am gãsit foarte multi şi de aceea ne-am gândit să-i dăm numele Lica Gheorghiu, care a fost o mare actritã. Am discutat cu prietenul meu, domnul Solomon (n. r. Adrian Solomon, deputat PSD) şi deocamdată nu am găsit alt nume sonor”.

Lica Gheorghiu (1928-1987) nu are nicio legătură cu Bârladul, ci este oraşul natal al primului dictator al ţării.  Dintre producţiile de film care au avut-o în distribuţie pe “Prinţesa roşie” se enumeră: Erupţia (1957), Avalanşa (1959), Soldaţi fără uniformă (1960), Tudor Vladimirescu (1962), Lupeni ’29 (1962), De-aş fi Harap Alb (1965), Procesul alb (1965). După moartea tatălui său, carierea Licăi Gheorghiu a intrat într-un con de umbră, iar filmele din distribuţia cărora făcea parte au primit interdicţia de a mai fi rulate.

Pentru reabilitarea cinematografilui din Bârlad, municipalitatea s-a împrumutat prin intermediul Direcţiei Pieţelor, Parcãrilor şi Cimitirelor din cadrul Primãriei, cu 6.035.496 lei, bani pe care trebuie să-i returneze în 25 de ani. Cinematograful este dotat cu o sală de proiecţie a filmelor 3D cu 166 de locuri, sistem audio ultraperformant, un centru expoziţional şi o sală de conferinţe cu 80 de locuri.

Diva anonimă

Pentru Bârlad, Lica Gheorghiu e o anonimă. Actriţa nu a rămas în memoria publicului şi nici măcar a istoricilor. "Despre fiica cea mare a lui Gheorghiu-Dej ştiu că a fost căsătorită de două ori şi a avut o mare iubire, primul soţ, Gheorghe Plăcinţeanu. Acesta a fost medic dintr-o familie originară din Bârlad. La comanda lui Dej a fost arestat şi torturat. A murit în închisoare. Asta pentru că tatăl ei dorea să o mărite cu un lider comunist", a declarat, pentru "Adevărul", Elena Monu, doctor în istorie, preşedintele Academiei Bârlădene.

“Actriţă remarcabilă”

Deşi primarul Constantinescu a afirmat public că ideea de a da numele fiicei liderului comunist a venit în urma discuţiilor cu deputatul  Adrian Solomon, acesta nu a lăsat să se înţeleagă că susţine această idee. Contactat telefonic, a precizat:  “Dincolo de păcatele tatălui, Lica a fost, vrem, nu vrem, actriţă. Elucubraţiile unora despre mătuşi sau alte neamuri, nu cred că-şi au locul în discuţie, pentru că, zice şi în Sfânta Scriptură << Părinţii mănâncă aguridă şi copiilor li se strepezesc dinţii>>. Lica Vasiliu a fost o actriţă remarcabilă, coincidenţa face că a strălucit cât tatăl ei a fost preşedinte. Aşa cum doamna Eba, este remarcabilă”.

Cinematograful din Bârlad FOTO Sabina Ghiorghe

Citeşte şi:

FOTO Investiţii de fiţe la polul sărăciei: jacuzzi şi cinema 3D. Bârladul, îndatorat pentru 25 de ani pentru saună şi piscină

FOTO Cum au transformat romii un cartier nou în ghetou

FOTO VIDEO Traiul de ev mediu al bârlădenilor: cartiere întregi din buricul târgului, îngropate în noroi. „Mi-e ruşine să primesc în vizită rudele de la ţară”

FOTO VIDEO Bârladul sub ape. Ploaia torenţială a inudat toate străzile oraşului

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările