Primarul care declară război patronilor de birturi: „Cine mai desface sticla şi vinde la suta de grame îl închid în secunda doi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul comunei Ştefan cel Mare, din judeţul Vaslui, anunţă că va lua cele mai dure măsuri împotriva proprietarilor de magazine care vor vinde băuturi alcoolice „la pahar“ în timpul situaţiei de urgenţă.

Respectarea ordinulului ministrului Afacerilor Interne privind suspendarea activităţii localurilor publice care au ca activitate servirea şi consumul de băuturi alcoolice este greu de urmărit în mediul rural, acolo unde majoritatea magazinelor sunt mixte, comercializând deopotrivă produse alimentare şi băuturi alcoolice care se consumă la terasele improvizate în faţa localurilor. La nivel declarativ, toţi agenţii economici s-au conformat dispoziţiilor, însă în realitate, în magazinele săteşti continuă să se consume alcool, vândut ”la pahar”.

Mihai Moraru, primarul comunei vasluiene Ştefan cel Mare, recunoaşte că astfel de situaţii i-au fost semnalate de consăteni astfel îi avertizează pe cei care încalcă legea în plină pandemie coronavirus că va lua cele mai drastice măsuri: le va retrage autorizaţia de funcţionare.

Primarul Moraru a solicitat sprijinul localnicilor pe Facebook, acolo unde a şi postat avertismentul pentru agenţii economici. Edilul îi îndeamnă pe săteni să îi pozeze pe consumatorii prinşi cu paharul de băutură în mână, în incinta magazinelor, şi să-i livreze fotografiile pentru a lua măsurile necesare. 

”Având în vedere evoluţia răspândirii virusului COVID-19, cât şi neglijarea respectării instrucţiunilor transmise de autorităţi, avertizăm toţi agenţii economici din comuna Ştefan cel Mare să nu mai servească băuturi la pahar cât si la sticlă în incinta magazinelor, să nu permită staţionarea clienţilor atât in interior, cât şi în exteriorul acestora decât pentru stricta aprovizionare. Pentru cei care nu vor respecta instrucţiunile, primăria va retrage autorizatia de funcţionare, va amenda unitatea respectivă, mergându-se până la închiderea desfăşurării activităţii (pentru cazurile dovedite cu martori /poze)”, se menţionează în mesajul postat pe pagina de Facebook a primărie.

Ulterior, edilul a atras atenţia şi asupra persoanelor întoarse din străinătate care încalcă masura izolării la domiciliu. În satele din judeţul Vaslui sunt peste 3.000 de persoane aflate în izolare la domiciliu, persoane venite din străinătate şi membrii familiilor acestora.

„Vreau să fac o precizare către toţi cei care lucrează în sectorul agricol. Îi rog pe şefii de asociaţii agricole să fie foarte atenţi la persoanele cu care intră în contact. În conditiile în care, într-o familie, cineva vine din afară şi stă în izolare, toată familia acelui cetăţean este şi ea în izolare! Nu se pot plimba fără nicio problemă prin comună, asa cum văd că fac unii, sfidând legea. Insistăm la patronii de magazine că nu mai desfacă sticle şi să vândă la pahar, aşa cum am informaţii că se întâmplă în unele locuri. Sticlele de băutură nu se desfac în magazin, omul vine, le cumpără, şi merge acasă să le consume, nu în magazin! În condiţiile în care primim poze sau avem martori care sustin că probează că la un magazin s-a vândut la suta de grame sau că au fost desfăcute sticle de băutură, ne vedem puşi în situaţia de a retrage autorizaţiile de funcţionare, să dăm amenzile prevăzute de lege şi să închidem acele magazine. Nu ne jucăm cu sănătatea oamenilor! Sunt unii cetăţeni care abia au venit din străinătate şi ies pe drum cu găleata în mână să ia apă. Nu e normal! Asteptăm poze cu situaţiile în care băutura se vinde la suta de grame sau se desface sticla în magazin şi, în secunda doi, închidem acel magazin”, a avertizat primarul comunei Ştefan cel Mare.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite