Primar vasluian îmbogăţit din subvenţii agricole

Acesta este acuzat alături de alte persoane că ar fi cheltuit fără drept peste 300.000 de lei, bani oferiţi de Agenţie de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Ştiri pe aceeaşi temă

Întâiul gospodar al comunei Codăeşti, Rusu Mitu, este şi primul la încasat subvenţii agricole din fonduri europene. Recent, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a primarului, a secretarului comunei Codăeşti, Valeriu Raba, şi a preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Animale Codăeşti, Fănică Adam, sub acuzaţia de fals intelectual şi obţinerea ilegală de fonduri europene.

Concret, edilul este acuzat de procurori că, după ce în 2008 a înfiinţat Asociaţia Crescătorilor de Animale Codăeşti, alături de cei doi complici a încasat ilegal de la APIA peste 300.000 de lei, cu titlu de subvenţii. Totul a fost posibil prin falsificarea unor hotărâri ale Consiliului Local, procese verbale şi adeverinţe care atestau efectuarea unor lucrări inexistente pentru întreţinerea pajiştilor, dar şi cu ajutorul unei angajate de la APIA Vaslui.

Fost deputat, în faţa judecătorilor


„Prin întocmirea şi utilizarea de documente false, Mitu Rusu, Fănică Adam şi Valeriu Raba au obţinut, fără drept, suma de 304.841 de lei, reprezentând sume achitate cu titlu de sprijin financiar pe suprafaţă păşune către Asociaţia Crescătorilor de Animale Codăeşti, aferente cererilor depuse pe anii 2007, 2008 şi 2009, activitate posibilă şi prin încălcarea, din culpă, a îndatoririlor de serviciu de către funcţionara APIA Vaslui, Carmen Liliana Mitrofan“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Fostul deputat vasluian Vasile Butnaru va trebui şi el să dea explicaţii în faţa judecătorilor. Procurorii anticorupţie susţin că acesta a creat un prejudiciu de aproximativ 52.000 de euro din fonduri SAPARD, după ce a încărcat mai multe facturi pentru realizarea unui drum comunal în localitatea Găgeşti.

Primarii nu au bani de cofinanţare
Pe de altă parte, în jumătate dintre comunele vasluiene, primarii nu au bani să deruleze proiectele accesate pe fonduri europene. Zeci de proiecte, cu finanţare de la UE, sunt în acest moment blocate din cauză că primăriile din judeţ nu pot asigura partea de cofinanţare. Spre exemplu, în comuna Hoceni, în ultimii ani, au fost proiecte eligibile de peste două milioane de euro, dar acum nu sunt bani nici pentru a cumpăra hârtia necesară întocmiri documentaţiei.

„Toate şcolile şi grădiniţele din comună au fost reabilitate cu bani europeni. Acum, nu ne mai putem permite să mai facem nici măcar un proiect pentru că nu avem bani. Dacă mai trebuie să asigurăm şi o parte din bani, nu avem de unde să-i luăm“, a explicat Vasile Ţabără, primarul comunei Hoceni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările