Prima femeie aleasă primar în România. Cine este învăţătoarea din Vaslui care a înregistrat premiera istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luiza Zavloschi în presa vremii FOTO: cunoaştelumea.ro
Luiza Zavloschi în presa vremii FOTO: cunoaştelumea.ro

Vasluiul a oferit o premieră naţională în materie de administraţie locală, în acest judeţ fiind aleasă prima femeie primar din România. Învăţătoarea Luiza Zavloschi, din localitatea Buda, a fost aleasă primarul comunei în 1930, perioadă în care drepturile femeilor erau mult limitate.

Născută în 1883 într-o familie de ţărani din satul Buda, Luiza Zavloschi a revenit în satul natal după absolvirea Şcolii Normale de Învăţătoare de la Iaşi. Dragostea cu care îi învăţa carte pe copii ţăranilor din sat i-au adus multă simpatie şi apreciere. 

Mamă a şapte copii, dascăl dedicat, Luiza Zavloschi avea să fie îndemnată de ţaranii din Buda să preia frâiele comunei în anul 1930. Pe atunci, drepturile femeilor erau limitate. Nu aveau drept la vor decât cele licenţiate şi văduvele de război. 

În legea privind organizarea administraţiei locale din perioada interbelică nu interzicea, însă, femeilor să fie alese în funcţii publice. Profitând de această lacună legislativă, Luiza Zavloschi, încurajată de ţăranii din sat şi de familie, a candidat pentru funcţia de primar al comunei, împotriva primarului aflat în funcţie, reprezentant al partidului de guvernământ, de care sătenii nu erau mulţumiţi. Învăţătoarea a câştigat cu un scor zdrobitor ajungând astfel prima femeie primar din România şi din Balcani.

Alegerea Luizei Zavloschi a fost considerată de presa vremii drept un fenomen. Potrivit Enciclopediei României, în ediţia din 3 martie a ziarului "Dimineaţa", o pagină întreagă a fost dedicată neobişnuitului eveniment care a devenit o premieră pentru Romnânia: "Şi aici, în ţinutul ăsta aşa de vitregit, un sat de oameni simpli, izolaţi de frământările care macină zilnic baloturi întregi de hârtie şi răguşesc mii de glasuri, a biruit cea mai cumplită prejudecată. A fost aleasă prima femeie primar". Totuşi, au existat, de cealaltă parte, păreri împotriva Luizei. "Din toată România tocmai în fundul judeşului Vaslui s-au găsit nişte ţărani luminaţi care să îşi atribuie un rol atât de progresist cum a însemnat alegerea unei femei în fruntea comunităţii", scria ziarul "Universul".

Ambiţioasă şi cu viziuni moderniste, Luiza Zavloschi avea să schimbe radical imaginea comunei dintr-un colţ al României de care nimeni nu auzise până atunci.A pus în aplicare un plan de măsuri pentru ameliorarea situaţiei grele în care se afla comuna, a amenajat toate drumurile comunale, a refăcut clădirile publice, a organizat pentru prima dată evidenţele stării civile şi a instalat un post telefonic în sat, o premieră pentru mediul rural din zonă.

Pentru buna administrare a comunei, sătenii au ales-o şi la al doilea mandat, după care învăţătoarea s-a retras din administraţie din cauza problemelor de sănătate. În memoria Luizei Zavloschi şcoala din sat îi poartă numele.

A murit în anul 1967 şi a fost înmormântată în cimitirul din localitate. Pe crucea sa stă scris: „Prima femeie primar din România Mare”.

Unul dintre cei şapte copii ai Luizei Zabloschi s-a stins din viaţă anul acesta, în luna octombrie. Gheorghe Zavloschi a rămas şi el în istorie ca ministru al Minelor din România, funcţie pe care a detinut-o în anii ’70. Numele acestuia este legat si de prima mină de exploatare a uraniului din ţară, a cărei baze le-a pus alături de cumnatul său, inginerul Viorel Verescu. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite