Preotul din Vaslui care a învins sistemul abuziv al BOR, după ce a fost umilit şi lăsat fără salariu. „Răzvrătitul”: „Sunt oameni care, slabi fiind, se pretind mari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contul Episcopiei Huşilor a fost blocat de executorul judecătoresc pentru recuperarea sumei pe care preotul Lucian Botez, caterisit în 2011, a câştigat-o în instanţă prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, în urma unui litigiu de muncă.

Lucian Botez (35 ani), fost preot paroh al bisericii din localitatea vasluiană Bozia, considerat de Episcopia Huşilor un răzvrătit al tagmei bisericeşti, şi-a câştigat dreptatea în instanţă, pe latură civilă, după patru ani de procese.

Vineri, 29 mai, contul bancar al Episcopiei a fost blocat de executorul judecătoresc pentru recuperarea sumei de 15.000 de lei. Din totalul sumei, 9.587 lei reprezintă drepturi salariale care i-au fost reţinute preotului Botez în perioada aprilie 2011-noiembrie 2011, deşi în statele de plată figurau sumele corecte. Alţi 2.000 de lei reprezintă cheltuielile de judecată (plata avocatului) şi restul banilor au însemnat cheltuielile făcute pentru executarea silită. Suma amintită a fost virată în contul lui Lucian Botez la scurt timp după blocarea contului bancar, astfel că a fost deblocat şi contul Episcopiei.

Preotul Lucian Botez  a intrat în dizgraţia superiorilor ierarhici în 2011, când avea doar 31 de ani, după ce şi-a cerut drepturile salariale pe care le primea de la stat, acestea fiindu-i diminuate lunar, fără nicio explicaţie, chiar dacă pe statele de plată figurau sumele corecte. Cum Protopopiatul Fălciu şi Episcopia Huşi nu i-au rezolvat doleanţele, părintele Botez a recurs la plângeri penale şi deschiderea unor procese civile. În situaţii similare au fost şi alţi doi preoţi din parohii sărace din judeţul Vaslui. Alături de preotul Lucian Botez (parohia Bozia) au fost în aceeaşi situaţie şi preoţii Dumitru Ţurcanu (parohia Sărăţeni) şi Lucian Modiga (parohia Blăgeşti). Toţi trei au depus atunci plângeri la poliţie prin care reclamau că Episcopia Huşi le reţinea lunar sume cuprinse între 300 şi 700 lei.

Din cauza atitudinii considerate ostile de Episcopia Huşilor, preotul Botez a fost caterisit şi a fost judecat în lipsă de un Consistoriu, apoi a fost evacuat cu mascaţii din biserică. A asistat neputincios cum bătrânele satului făceau scut uman în faţa jandarmilor pentru a nu le fi luat duhovnicul. Procesul cu evacuarea a fost câştigat de preot  două săptămâni mai târziu, dar a decis să nu-şi mai expună oamenii la care ţinea atât de mult la presiuni şi umilinţe. Caterisirea a fost contestată la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, dar preotul nu a mai primit niciun răspuns.

“Ura, răzbunarea nu îşi au loc în Biserică”

Lucian Botez a părăsit ţara, scârbit de umilinţele la care a fost supus de reprezantanţii Bisericii ortodoxe în slujba căreia s-a pus. Şi-a schimbat numerele de telefon, adresele de e-mail şi este foarte restrictiv cu persoanele cu care mai comunică.

FOTO PS Corneliu Bârlădeanu, episcopul de Huşi şi bolidul de lux

image

După ce i-au fost viraţi în cont cei 15.000 de lei ca urmare a executării silite, preotul Botez şi-a spus punctul de vedere printr-un e-mail trimis reporterului “Adevărul”: “Dacă fostul protopop de Fălciu şi Huşi ar fi recunoscut de la început greşelile, lucrurile nu ar fi degenerat. Cu siguranţă, toţi am învăţat ceva din toate astea. Personal i-am iertat pe toţi, unii nu pentru că ar merita, i-am iertat pentru liniştea mea. Le sugerez şi lor să încerce acest exerciţiu, va aduce multă linişte şi pace interioară şi chibzuinţă în acţiuni. Ura, răzbunarea nu îşi au loc în Biserică. În această perioadă le-am primit pe toate, dar nu le-am luat decât ca o caracteristică a unor oameni care, slabi fiind, se pretind mari”.

Patru ani pentru a se face lumină

Cât priveşte nedreptăţile făcute, preotul Botez a precizat: “Pentru îndrăzneala de a cere explicaţii legate de vânzarea Sfintelor Antimise (moaşte), despre judecarea mea în lipsă de un Consistoriu nelegal şi nestatuar, despre statele de plată semnate în fals pentru o perioadă de nouă ani, despre suspendarea subvenţiei de la stat prin reţineri total nejustificate cu titlu de CAR, a fost nevoie de mai bine de patru ani pentru ca instanţele civile să facă lumină. Fostul protopop de Fălciu, Ioan Petru, s-a folosit de toate influenţele şi puterea administrativă pentru a mă determina să renunţ, lucru care nu s-a întâmplat”.

Episcopia Huşi nu şi-a exprimat punctul de vedere solicitat de “Adevărul” cu privire la procesul civil purtat cu preotul Botez şi executarea silită a Episcopiei.

Episcopul, huiduit de enoriaşi

Abuzuri ale Bisericii sunt reclamate de enoriaşi şi preoţi de la parohii din toate colţurile judeţului Vaslui. În cursul lunii mai, PS Corneliu Bârlădeanu, episcopul Huşiului, a fost huiduit de zeci de enoriaşi la uşa Protopopiatului Bârlad, când Preasfinţitul cobora din bolidul de lux. Oamenii cereau să le fie adus înapoi preotul Sorin Chirvase de la biserica “Sfântul Spiridon” Bârlad, transferat în postul Crăciunului într-o parohie săracă, la ţară, pentru că avea 25.000 de lei datorii la Episcopia Huşi. Banii ar fi trebuit să fie încasaţi de la enoriaşi prin vânzarea de lumânări, calendare şi alte lucruri bisericeşti.

Citeşte şi:

Preot scârbit de Biserică. Cum s-a lepădat de sutană duhovnicul alungat din parohie cu mascaţii: „Nu mă identific cu hoţia din sistem“  Lucian Botez (31 ani), fost preot paroh în localitatea vasluiană Bozia, este primul răzvrătit al tagmei bisericeşti din judeţ care a luat atitudine împotriva abuzurilor Episcopiei Huşi. După cinci ani de umilinţe şi trei ani de procese, lupta împotriva sistemului corupt i-a lăsat un gust amar: „Parohia e o sursă de venit pentru dorinţele şi plăcerile Episcopului Corneliu“.

Bolidul de lux al episcopului de Huşi, enoriaşii şi birurile. Cât plătesc credincioşii pentru viaţa de nabab a Preasfinţitului Corneliu Bârlădeanu Preţul plătit de enoriaşii vasluieni pentru bolidul de zeci de mii de euro cu care se etalează episcopul  Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, este peste puterea de susţinere a credincioşilor. Cel mai mare bir impus e cel pe pomelnice, cu preţ prestabilit

VIDEO Episcopul de Huşi, huiduit la coborârea dintr-un bolid de lux. Preasfinţitul, luat la rost de enoriaşi într-un scandal cu şpagă în biserică O mână de enoriaşi bârlădeni au protestat în curtea Protopopiatului Bârlad şi au huiduit  feţele bisericeşti, nemulţumiţi că le-a fost luat preotul paroh. Echipaje de poliţişti şi jandarmi au înconjurat mulţimea şi s-au asigurat că vizita Preasfinţitului Corneliu Bârlădeanu, episcopul de Huşi, va decurge fără probleme

VIDEO Spovedania unui preot în postul Crăciunului: „Dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori“ Sorin Chirvase, preotul paroh al Bisericii „Sântul Spiridon“ din Bârlad, a rupt tăcerea după ce Episcopia Huşi i-ar fi impus biruri care îl obligă să ia şi pielea de pe enoriaşi, apoi l-a mutat disciplinar la ţară.

VIDEO Răscoală în biserică. Preotul antişist, huiduit în Casa Domnului de gloata nemulţumită  Protestele s-au desfăşurat simultan în două biserici din Bârlad, enoriaşii fiind nemulţumiţi că protopului Vasile Lăiu, supranumit Antişistul, a schimbat preoţii parohi

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite