Preoţii, politicienii şi gazele de şist. Lupta pentru „apă, aer şi pământ” a unit şi dezbinat slujitorii Domnului de baronii vasluieni

Preoţii, politicienii şi gazele de şist. Lupta pentru „apă, aer şi pământ” a unit şi dezbinat slujitorii Domnului de baronii vasluieni

Preoţii şi politicienii vasluieni semnând angajament de luptă anti-fraking

Lupta împotriva gazelor de şist la Vaslui a reuşit să creeze alianţe care păreau de neconceput. Pentru o scură perioadă, preoţii au făcut front comun cu PSD. Alianţa dintre oamenii Bisericii şi baronii locali s-a rupt definitiv, unii rămânând fideli luptei anti-fraking, ceilalţi dezişi de convingerile iniţiale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bârladul a ajuns în atenţia presei internaţionale datorită solidarităţii şi forţei dovedite în cadrul mitingurilor şi protestelor împotriva gazelor de şist. Intelectuali şi oameni simpli, adulţi şi copii, slujitorii Domnului şi politicienii au făcut front comun pentru „apă, aer şi pământ”. S-a creat o situaţie fără precedent în ţară, o emulaţie care a însufleţit mii de oameni.
Baronii PSD din Vaslui s-au etalat în faţa mulţimii pledând împotriva fracturării hidraulice şi au îndemnat masele de oameni să-şi apere dreptul de a trăi într-un mediu nepoluat. Sunt de notorietate jurămintele cu mâna pe bliblie ale deputatului PSD, Adrian Solomon, discursurile mobilizatoare spuse de Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui şi liderul social-democraţilor din judeţ. Ieşirile publice ale baronilor locali au căpătat greutate datorită susţinerii pe care au avut-o din partea preoţilor. Slujitorii Domnului au stat alături de politicieni pentru o cauză nobilă, o luptă care , iniţial, părea că poate fi câştigată.

Politicieni cu mâna pe Biblie

Pe 26 aprilie 2012, peste 8.000 de oameni s-au adunat în centrul oraşului şi au scandat împotriva gazelor de şist şi a politicienilor aflaţi la guvernare la acea vreme. Se apropiau alegerile locale şi era un bun prilej pentru aleşii Bârladului să facă băi de mulţime. Au urmat alte proteste la fel de înverşunate până în toamna lui 2012, când au fost alegerile parlamentare. Au urmat schimbări la 180 de grade a atitudinii. Dumitru Buzatu (PSD), şeful Consiliului Judeţean Vaslui, a jurat în cu mâna pe Biblie că nu va lăsa Chevron-ul să intre în Vaslui. Ulterior, acelaşi Dumitru Buzatu şi-a schimbat complet declaraţiile, comentând,  în 16 octombrie 2013, pentru „Adevărul”, revolta de de la Pungeşti. La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Adrian Solomon, care a jurat cu mâna pe Biblie că nu va permite nimănui să otrăvească apa, aerul şi pământul vasluienilor. Deputatul s-a dezis de convingeri imediat după ce a prins al doilea mandat de parlamentar şi şi-a scuzat apariţiile iniţiale invocând lipsa informaţiilor corecte. Mai mult, a avut reacţii împotriva preoţilor alături de care a stat la mitingurile din primăvarara lui 2012 şi le-a recomnadat să lase acasă hainele preoţeşti când sunt în mijlocul protestatarilor. După o mai bună “informare” s-a schimbat radical şi primarul Bârladului, Constantin Constantinescu. Când partidul nu a mai avut interes să câştige încrederea maselor de alegători a refuzat să mai aprobe desfăşurarea acţiunilor de protest în central oraşului, lucru care i-a atras, de altfel, plângeri penale.

Preoţii, fideli cauzei

Preoţii au intrat alături de politicieni în lupta pentru apă, aer, pământ, dreptul la viaţă şi alte lucruri lăsate de Dumnezeu. Nu s-au dezis de crezul iniţial, chiar dacă acest lucru le-a adus dizgraţia  baronilor locali. Cel mai înverşunat luptător împotriva exploatării-explorării gazelor de şist a fost şi a rămas preotul Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad. A apărut la nenumărate mitinguri în judeţ, inclusiv la Pungeşti, cu mesajul „Nu gazelor de şist“. Una dintre cele mai sonore declaraţii ale protopopului Lăiu, din februarie 2013, este: „Prefer să mor cu fruntea sus decât cu capul în noroiul Chevron-ului”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările