Poveştile sfâşietoare ale copiilor români aruncaţi de părinţi în orfelinate şi adoptaţi de americani: „Vreau o poză cu mama. Mi-ar plăcea să-i văd chipul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duc un trai de vis pe tărâmul american, însă le este dor de România şi vor să fie ajutaţi să îşi cunoască părinţii care le-au dat viaţă, chiar dacă i-au abandonat în orfelinate, după naştere. Aceasta este povestea emoţionantă a multor copii români adoptaţi, în anii '90, de familii din străinătate.

Mai mulţi tineri născuţi în judeţul Vaslui şi adoptaţi de familii din Statele Unite ale Americii fac apel pe internet către toţi cei care ar putea să-i ajute să-şi găsească rudele rămase în România.

Demersul lor este unul dificil, pentru că nu mai cunosc limba română. Certificatul de naştere sau, în alte cazuri, doar nişte simple copii după hotărârile de adopţii sunt cele care le atestă originea românească. În ajutorul tinerilor, ajunşi departe de ţara de origine, a sărit o altă româncă, stabilită în Irlanda. 

Ileana Cunniffe a creat o pagina Facebook – The never forgotten Romanian children – Copiii neuitaţi ai României, unde românii adoptaţi în străinătate, care doresc să îşi cunoască părinţii naturali, îşi scriu poveştile.

De la sfârşitul lunii ianuarie şi până în prezent, 150 de tineri români adoptaţi în afara graniţelor au apelat la Ileana Cunniffe, pentru a-i cere ajutorul. Ileana este văzută drept ajutorul lor, pentru că ştie limba română. Până în prezent, românca a reuşit să găsească, prin intermediul internetul, 29 dintre familiile copiilor români adoptaţi în afara graniţelor. Unii dintre ei au ajuns în ţară, alţii urmează să o facă. Printre cei care au apelat la pagina Copiilor neuitaţi ai României se află mai mulţi tineri născuţi în Vaslui.

Trei fraţi duşi la orfelinat

Ioana Vlad s-a născut în Bârlad (judeţul Vaslui), în urmă cu 23 ani, iar părinţii au părăsit-o, alături de o altă soră şi de un frate, într-un orfelinat. Ioana a fost adoptată de o familie de peste Ocean şi locuieşte, în prezent, în Dayton, Ohio. Numele ei de acum este Ioana Barrie (foto jos), iar tânăra îşi doreşte mult să-şi cunoască părinţii, dar şi sora şi fratele de care a fost despărţită în orfelinat. Părinţii ei se numesc Gheorghe şi Gabriela Maria Vlad, însă nu mai ştie nimic despre ei. Cei doi fraţi rămaşi în orfelinatul din România se numesc Ana şi Romeo Vlad. Aceştia au fost daţi în plasament unor familii din România.



Ioana Barrie, fostă Vlad, păstrează vie amintirea surorii de care a fost despărţită printr-o fotografie în care Ana Vlad apare alături de femeia care o avea în grijă şi despre care ştie că se numeşte Izabela Burcă (foto dreapta).

image
izabela burca si fetita adoptata

"Când am fost adoptată, fratele şi sora mea au rămas în urma, au fost despărţiţi de orfelinat. Sora mea a fost luată de o doamna numita Izabela Burcă. Am aceasta fotografie a surorei mele şi a mamei ei din România, Izabela Burcă, făcută în jurul anului 2000”.

Ioana Barrie, fostă Vlad, nu cunoaşte limba română, însă face apel către toţi cei care o pot ajuta cu informaţii despre familia sa din România sa-i transmită mesaje pe pagina creată pe Facebook de Ileana Cunniffe.

Alina, devenită Emma, îşi caută familia din Viişoara

O altă tânără abandonată în spitalul din Vaslui şi adoptată de o familia din SUA doreşte, acum, să o cunoască pe cea care i-a dat viaţă. Alina Tacu s-a născut pe  23 noiembrie 1996, în municipiul Vaslui. După naştere, fetiţa a fost abandonată, ajungând la un orfelinat din Bârlad, de unde a fost adoptată în mai 1999.

În prezent, tânara de 19 ani locuieşte în Florida, SUA, unde duce o viaţă frumoasă şi împlinită alături de familia adoptivă. Alina (foto jos) se numeşte Emma Klonosky. Nu cunoaşte deloc limba română, însă îşi doreşte foarte mult să-si regasească familia din judeţul Vaslui.



Tot ce îi aminteşte de România sunt certificatul de naştere şi hotărârea Tribunalului Vaslui prin care s-a aprobat adopţia internaţională, în care se menţionează că mama biologică, Tacu Claudia Argentina, locuieşte în satul Halta Dodeşti, comuna Viişoara. Fiica, acum Emma Klonosky, doreşte foarte mult să o cunoască, a iertat-o pentru faptul că a părăsit-o în orfelinat. De asemenea ar vrea să ştie cine îi este tatăl, al cărui nume nu este trecut în certificatul de naştere, şi să-şi

alina tacu

Un caz fericit: Gemeni care şi-au găsit familia după 25 de ani, chiar de ziua lor

Luna trecută, doi tineri (fraţi gemeni)) născuţi în judeţul Vaslui, Vasilica şi Ştefan Purice (foto jos), adoptaţi de o familie din Statele Unite ale Americii, la începutul anilor '90, şi-au scris povestea pe grupul creat pe Facebook, iar în câteva săptămâni, cu ajutorul româncei stabilite în Irlanda, au reuşit să dea de rudele din România. Vasilica se numeşte, în prezent, Sabrina, iar fratele ei - Benjamin. Vestea au primit-o chiar de ziua lor, pe 20 august.

image
„Cineva a văzut mesajul lor şi ne-a transmis un mesaj, spunând că este posibil ca în prezent rudele fraţilor gemeni să locuiască în comuna Borleşti, din Judeţul Neamţ. Am trimis un e-mail celor de la Primărie şi, în scurt timp, am primit răspuns”, a precizat Ileana Cunniffe, administratorul paginii de Facebook „The never forgotten Romanian children”.  

Reprezentanţii Primăriei au transmis că, acum, mama fraţilor Vasilica şi Ştefan Purice se află la muncă în Italia, dar că, în ţară, mai sunt trei surori. Una dintre ele, nerăbdătoare să îşi cunoască fraţii, a luat legătura cu ei prin intermediul Facebook-ului. Comunicarea este una dificilă, cei doi fraţi din America nu cunosc limba română, iar cei rămaşi în România nu cunosc limba engleză. 

„Vreau si eu o poză cu mama, mi-ar plăcea mult să-i vad chipul”

Gabriela, una dintre cele trei surori ale fraţilor gemeni Vasilica şi Ştefan Purice, le-a transmis un mesaj cu ajutorul româncei din Irlanda. Tânăra le-a povestit că a avut o viaţă grea alături de tatăl vitreg, cel care apare şi în certificatele de naştere ale gemenilor, că au avut o soartă crudă, de care nu vrea să-şi mai amintească.

„Să nu fie supăraţi pe mama, pentru că, dacă rămâneau, aveau aceeaşi soartă. Mă bucur pentru ei că au avut o viaţă mai bună. Tatăl nostru biologic este mort, cel care este în acte este tatăl vitreg. Alături de el am avut o viaţă grea şi tristă, de care nu vrem să ne amintim”, le-a transmis Gabriela (foto jos) fraţilor din SUA, spunând că şi-ar dori să îi cunoască. 

sora vasilica purice

Răspunsul venit de la sora de peste Ocean este emoţionant. ”Buna surioara mea, ma bucur foarte mult că v-am gasit. Noi doi suntem foarte bine. Eu am doi baietei, 4 ani şi celalalt de 18 luni. Fratele meu, Bejamin, are o fetiţă. Traduc acest mesaj prin Ileana, pentru tine, tu poti sa-mi raspunzi la fel, în română, că voi traduce şi îţi voi raspunde. Numai ca eu, de acum încolo, voi traduce totul pe internet si nu va fi totul foarte corect gramatical. Vreau să-mi spui cât mai multe despre tine şi întreaga familie, cum vă cheamă pe toti, vârstele, datele de naştere, pentru a vă cunoaşte şi noi mai bine. De asemenea, vreau să-ţi multumesc foarte mult pentru frumosasele urări de ziua noastră de nastere. Ce frumos cadou, găsitul familiei!!! O rugaminte mare am, vreau şi eu o poză cu mama, te rog frumos, orice ai, mi-ar plăcea mult să-i vad chipul. Voi încerca să vorbesc şi cu ea cumva. Într-o zi sper să vă vedem pe toţi. Noi vă iubim şi niciodată nu v-am uitat”, a transmis Sabrina (foto jos) surorii din România.

gemeni vaslui

Pe cât de mare este bucuria regăsirii familiilor, pe atât de dificilă este comunicarea cu acestea, având în vedere că cei  adoptaţi nu cunosc limba română, iar părinţii, fraţii, surorile rămaşi în România nu cunosc limba engleză.

”Eu încerc să îi ajut pe toţi, cât pot. Însă, de una singură, este foarte dificil să asigur comunicarea între zeci de familii, de aceea îi rog pe cei care cunosc limba engleză şi îi pot ajuta pe tinerii care îşi regăsesc familiile să vină în ajutorul lor”, a transmis Ileana Cunniffe, cea care s-a implicat în mod voluntar în acest proiect. 

Potrivit statisticilor, în perioada 1991 - 2001, în România au fost adoptaţi internaţional peste 30.000 de copii.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite