Poveşti despre oameni care au înviat din morţi: bebeluşul otrăvit cu insecticid şi copilul care s-a trezit la morgă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moartea clinică e recuperabilă dacă se face resuscitarea în primele 5-10 minute FOTO Arhivă
Moartea clinică e recuperabilă dacă se face resuscitarea în primele 5-10 minute FOTO Arhivă

Oameni care au văzut luminiţa de la capătul tunelului sau au revenit la viaţă după declararea decesului. Sunt poveşti captivante chiar şi pentru medicii specialişti. Pentru oamenii de ştiinţă, asemenea minuni sunt simple basme de adormit copiii

“Recuperarea pacientului 100% atunci când nu mai dădeam nicio şansă reprezintă singura situaţie în care noi, ca medici, ne bucurăm că ne-am înşelat. Când vorbim de moarte clinică, înţelesul e diferit funcţie de specialitate. Un neurolog va înţelege altfel moartea clinică faţă de un cardiolog ori un anestezist. În principiu, e acea situaţie în care pacientul vine în stop cardio-respirator. Moartea clinică e o sistare de scurtă durată a funcţiilor vitale. Dacă intervenim în primele 5-10 minute pacientul se poate recupera. Nu am întâlnit niciun caz să fie declarat decesul şi inima să pornească de la sine”, a spus, pentru “Adevărul” dr. Carmen Anton, medic anestezist la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad.

La polul opus se află moartea cerebrală, când pacientul nu mai are nicio şansă să revină la viaţă deşi organele sunt vii, funcţionale. Creierul, însă, e mort. Aceştia sunt donatorii de organe.

Nici medicii cu experienţă de 20-30 de ani nu cred în simple minuni. Dr. Ioan Chilinciuc, şeful secţiei ATI-Reanimare de la Spitalul Bârlad, a spus că în cariera sa a întâlnit mai multe cazuri cu recuperare 100% deşi pacienţii au ajuns pe mâinile medicilor mai mult morţi decât vii. Niciunul din bolnavii recuperaţi nu a avut amintiri din minutele în care au fost la graniţă cu moartea şi nici nu au spus că ar fi văzut luminiţa de la capătul tunelului.

În ultimii 20 de ani, am recuperat 10-15% din totalul pacienţilor în stop cardio-respirator. Graniţa dintre viaţă şi moarte e greu de delimitat. Şi anestezia este o comă profundă medicamentoasă”, a spus dr. Chilinciuc (foto).

dr ioan chilinciuc

Printre cazurile de care şi-a amintit medicul bârlădean, acele situaţii în care prognosticul iniţial a fost negativ dar soldat în final cu reuşită, a fost al unui copilaş de numai 2 ani, din localitatea vasluiană Zorleni. A venit în stop cardio-respirator fiind otrăvit cu seminţe tratate cu insecticid. Zile în şir a fost în comă profundă, intubat mecanic şi când nimeni nu se mai aştepta a început să respire singur. “La o săptămână de la prezentare am reuşit să-l trimitem la Iaşi. Nu ştiu dacă s-a recuperat 100% sau a rămas cu sechele”.

Anestezistul şi-a amintiti de un coleg de breaslă al cărui nume a preferat să-l păstreze anonim. Acesta a avut un accident în copilărie şi s-a trezit la morgă. Trauma a fost atât de puternică încât a făcut diabet tip I pe fond de stres (insulino-dependent). Din cauza acestei întâmplări nefericite a decis să se facă medic endocrinolog şi să-i ajute pe cei care dobândesc aceeaşi boală.

Un alt caz de moarte clinică recuperată la Bârlad a fost al unui bărbat electrocutat. A rămas prins de stâlpul pe care s-a aflat în momentul electrocuţiei şi a fost dat jos de echipele de descarcerare. A fost recuerat 100%, fără a rămâne cu sechele.

De-a lungul timpului au fost mai mulţi pacienţi intoxicaţi cu organofosforate, recuperaţi complet, dar şi cazul unei lehuze care a intrat în stop cardio-respirator imediat după naştere din cauza unei hemoragii abundente. “Era în ziua de Paşte, în urmă cu doi ani. Nu i-am spus că a fost ca şi moartă. Am preferat să ne bucurăm de reuşită între noi, medicii”.

Citeşte şi:

Moartea clinică, explicată de specialişti. De la Raiul promis de Biblie până la „visele“ analizate de medici

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite