Povestea scandaloasă a traficantului de droguri care s-a angajat în Poliţie şi a ajuns şef de post. Cum a fost înfundat de pasiunea iubitei pentru stupefiante tari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Danu şi iubita lui Diana Lăcrămioara Muntean FOTO Facebook
Cristian Danu şi iubita lui Diana Lăcrămioara Muntean FOTO Facebook

O anchetă explozivă a poliţiştilor şi a procurorilor de la Crimă Organizată din Vaslui scoate la iveală hibele angajărilor din sursă externă care au curs în ultimii ani în Poliţia Română.

Un tânăr de 37 de ani, originar din judeţul Vaslui, a fost angajat în structurile Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi în anul 2016, deşi încă din 2014 se ocupa de trafic de droguri, deţinând mai multe culturi de cannabis ascunse pe raza judeţului Vaslui.

Cristian Danu (37 de ani) şef al Postului de Poliţie Răducăneni din Judeţul Iaşi a fost arestat pe 1 februarie anul curent, sub acuzaţia de introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, respectiv trafic de droguri de risc şi mare risc. La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii au dispus trimiterea sa în judecată, în stare de arest preventiv.

Captura realizată de poliţiştii Serviciului de Combatere a Crimialităţii Organiate Vaslui, coordonaţi de procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Vaslui, în acest caz, a fost una impresionantă: aproape 12 kilograme de cannabis, 169 de grame de ketamină şi 100 de pastile de ecstasy.

captura droguri

Angajat pe vase de croazieră timp de 8 ani

Povestea traficantului de droguri, ajuns poliţist, este demnă de scenarii de film. Cristian Danu a fost  a fost încadrat, din sursă externă cu gradul de agent de poliţie la Postul de Poliţie Comunal Răducăneni în luna iunie 2016, ulterior fiind împuternicit ca şef de post.

Potrivit procurorilor DIICOT, Danu a fost angajat în Poliţie după ce în perioada anilor 2003 - 2011,  a lucrat pe vase de croazieră ca supervizor cazino, ulterior ca asistent manager şi a vizitat mai multe ţări, respectiv: Canada, S.U.A., Mexic, Bahamas, Costa Rica, Franţa, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Germania, Rusia, Olanda, Spania, Italia, Grecia, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, India, Africa de Sud, Namibia, Brazilia, Columbia, Panama.

În aceeaşi perioadă, în anul 2007, Cristian Danu a cunoscut-o pe Diana Lăcrămioara Muntean, care era crupier la un cazino pe unul dintre vasele de croazieră unde lucra şi el. Cei doi au început de la acel moment o relaţie. Pe vasele de croazieră, cel mai probabil, cred anchetatorii, au intrat în contact cu persoane de diferite cetăţenii, cu stare materială bună, potenţiali consumatori recreaţionali de diferite substanţe interzise.

Afaceri cu droguri înainte de a intra în Poliţie

Cu doi ani înainte de a se angaja în Poliţie, mai exact începând cu anul 2014, Cristian Danu a luat decizia de a cultiva cannabis, în scopul vânzării, ajungând de la a cultiva 5 seminţe de cannabis în anul 2014, la cultivarea a circa 200 plante, în anul 2018. 

gheorghe rapa

Pentru a-şi duce planurile la îndeplinire, Cristian Danu a apelat la un ţăran din satul natal al părinţilor (localitatea Deleni din judeţul Vaslui) pe care în cunoştea încă din copilărie. Astfel, ajutat de Gheorghe Râpă (foto dreapta), Cristian Danu a înfiinţat mai multe culturi de cannabis în zone apropiate satului Deleni şi în care complicele său putea ajunge uşor, pentru a se ocupa de ele, atunci când poliţistul nu se putea ocupa de îngrijirea îngrijirea plantelor de cannabis.

Locurile în care erau înfiinţate culturile de cannabis erau schimbate periodic, pentru a nu atrage atenţia localnicilor. De altfel, pe toată durata activităţii infracţionale, desfăşurată în perioada 2014 - 2018, poliţistul Cristian Danu era extrem de precaut. Nu vorbea niciodată la telefonul de serviciu despre aspectele activităţilor sale ilicite, deţinea numere de telefon speciale pentru a comunica exclusiv cu complicele său din satul Deleni. 

Cannabis cultivat în zone greu accesibile

În anul 2018, poliţistul Danu şi Gheorghe Râpă, care între timp se angajase la un canton silvic, din localitatea Bulboaca,  au înfiinţat o cultură de cannabis pe un teren din apropierea satului Deleni, în zona denumită popular „Maior de Deleni”, într-o poieniţă cu dimensiunile de aproximativ 15m x 15m, care era împrejmuită aproape ermetic de un gard natural viu format din arbuşti. Accesul si vizibilitatea în zonă erau îngreunate, iar în apropierea locului respectiv se afla un iaz, din care asigurau apa necesară plantelor de cannabis.

Arestarea poliţistului traficant de droguri


Anterior amenajării culturii de la marginea satului, au plantat circa 200 plante de cannabis în tot atâtea ghivece, pe care le-au depozitat într-o seră amenajată în curta locuinţei lui Râpă, pentru a face răsaduri, iar după ce plantele au încolţit şi au răsărit, în luna mai 2018, le-au mutat pe terenul găsit anterior. Poliţistul şi săteanul din Deleni se ocupau împreună de cultură, Cristian Danu venea periodic la Deleni, după-amiaza sau când îşi lua concediu.

Începând cu luna august 2018 o parte din plantele de cannabis au ajuns la maturitate, astfel încât cei doi inculpaţi le-au cules. Poliţistul a cumpărat dispozitive pentru uscarea şi mărunţirea canabisului, pe care le-a adus la domiciliul lui Râpă Gheorghe. Plantele de cannabis erau întinse pentru a se usca, fiind puse în funcţiune două dezumidificatoare.

După uscare, şeful postului de Poliţie Răducăneni a transportat cantitatea de cannabis în Iaşi, unde o parte a fost pusă în vânzare de iubita acestuia.
În octombrie 2018, poliţistul şi complicele său au cultivat şi restul canabisului, procedând în mod similar, transportând-o iniţial la domiciliul inculpatului Râpă Gheorghe, unde era lăsată la uscat, apoi fiind împachetată şi transportată la Iaşi, pentru a fi pusă în vânzare.

Apartament închiriat special pentru depozitarea drogurilor

Având în vedere cantitatea mare de cannabis adunată, în luna noiembrie 2018, iubita poliţistului a închiriat apartamentul din Iaşi exclusiv pentru a depozita toate drogurile care erau destinate punerii în vânzare  de către aceasta.

Potrivit procurorilor DIICOT, Diana Lăcrămioara Muntean este consumatoare de droguri, având acces la medii în care se consumă astfel de substanţe, frecventând cluburile din Iaşi. De altfel, iubita poliţistului experimenta  consumul a diferite substanţe, pe care le şi punea în vânzare, Cristian Danu începând să se intereseze despre metodele de procurare a diferitelor substanţelor interzise. Astfel, poliţistul s-a documentat în ceea ce priveşte piaţa drogurilor pe Darknet, modalităţile de lansare a comenzii, modalităţile de plată şi în anul 2018 a început să lansase comenzi on-line pentru diferite tipuri de substanţe interzise.

Pentru a nu fi prins a luat decizia de a nu folosi numele său sau a iubitei sale, nici adresele folosite de aceştia în mod obişnuit din Iaşi, ci folosea adresa lui Gheorghe Râpă din satul Deleni, Vaslui. 

Faţă de părinţii săi, Râpă afirma că toate coletele care ajung din străinătate sunt pentru pădurarul la care lucra, încercând astfel să nu atragă atenţia  asupra activităţilor desfăşurate de Danu Cristian.

După ce intra în posesia corespondenţei respective, bărbatul din Deleni îl suna pe poliţist şi îl anunţa despre sosirea plicurilor. 

Preferinţele iubitei pentru ”droguri tari” l-au dat de gol

Potrivit procurorilor DIICOT, Diana Lăcrămioara Muntean este consumatoare de droguri, având acces la medii în care se consumă astfel de substanţe, frecventând cluburile din Iaşi. De altfel, iubita poliţistului experimenta  consumul a diferite substanţe, pe care le şi punea în vânzare, Cristian Danu începând să se intereseze despre metodele de procurare a a altor substanţe interzise sugerate de iubita sa. Astfel, poliţistul s-a documentat în ceea ce priveşte piaţa drogurilor pe Darknet, modalităţile de lansare a comenzii, modalităţile de plată şi în anul 2018 a început să lansase comenzi on-line pentru diferite tipuri de substanţe interzise.

Pentru a nu fi descoperit nu folosi numele său sau al iubitei şi nici adresele folosite de aceştia în mod obişnuit din Iaşi. A ales ca drogurile comandate în străinătate să fie expediate pe numele complicelui din satul Deleni, Vaslui. O astfel de comandă a fost interceptată de autorităţi, care, în încercarea de a prinde traficanţii au înlocuit drogurile (100 de comprimate de ecstasy), cu pastile de paracetamol. Poliţistul a decis însă să nu mai ridice coletul, după ce a sesizat că acesta a întârziat mai mult decât de obicei.

La sfârşitul lunii ianuarie, o altă comandă plasată pe Darknet a fost interceptată de anchetatori. De această dată drogurile (168 de grame de ketamină) au fost înlocuite cu sare iodată. Complicele poliţistului, Gheorghe Râpă, a fost ridicat de poliţişti la ieşirea din oficiul poştal. Speriat,  a recunoscut că stupefiantele sunt pentru poliţist, acceptând să colaboreze cu anchetatorii.

Gheorghe Râpă l-a contactat telefonic pe poliţist anunţându-l că a ridicat comanda de la oficiul poştal. Fără a şti că este monitorizat, Cristian Danu a mers în aceeaşi zi, în jurul orei 23.38, la Deleni pentru a ridica drogurile. În locuinţa lui Râpă a desfăcut coletul, aruncând în sobă ambalajul exterior şi carcasa dvd-ului care se afla de asemenea în colet. Tot în foc a aruncat şi telefonul în care a utilizat cartela de pe care l-a sunat pe complicele său.

Poliţistul Cristian Danu a fost prins în flagrant, în noaptea de 31 ianuarie/1 februarie, la scurt timp după ce a ieşit din casa lui Gheorghe Râpă.

Momentul reţinerii poliţistului Cristian Danu FOTO DIICOT

arestare droguri vaslui

”La o distanţă de aproximativ 500 de m de locuinţa inculpatului Rapa Gheorghe, inc. a fost oprit in trafic de lucratorii de politie judiciara din cadrul S.C.C.O. Vaslui, iar în portiera din stânga a autoturismului, în sertarul destinat depozitarii obiectelor, a fost găsita cantitatea de 168,7 grame de sare iodată alimentară de masă extrafină, substituită de organele de poliţie, într-o pungă transparenta lipita cu scotch transparent. Cu privire la substanţa găsită asupra lui, la momentul respectiv inculpatul a declarat că a luat-o de la inculpatul Rapa Gheorghe, însă nu ştie cu exactitate ce conţine. În data de 01.02.2019, urmare a percheziţiei domiciliare efectuate la domiciliul inculpatului Cristian Danu, din Iaşi, unde locuia împreună cu inculpata Muntean Diana Lăcrămioara, au fost găsite  4,60 grame pulbere care conţine Ketamină, deţinute în vederea distribuirii şi consumului propriu de inculpata Muntean Diana Lăcrămioara”, au precizat procurorii DIICOT Vaslui.

Atât poliţistul, cât şi iubita acestuia au fost arestaţi preventiv. În cazul complicelui, trimis şi el în judecată, s-a dispus doar măsura controlului judiciar, având în vedere că a contribuit la aflarea adevărului.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite