Preot scârbit de Biserică. Cum s-a lepădat de sutană duhovnicul alungat din parohie cu mascaţii: „Nu mă identific cu hoţia din sistem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Botez (31 ani), fost preot paroh în localitatea vasluiană Bozia, este primul răzvrătit al tagmei bisericeşti din judeţ care a luat atitudine împotriva abuzurilor Episcopiei Huşi. După cinci ani de umilinţe şi trei ani de procese, lupta împotriva sistemului corupt i-a lăsat un gust amar: „Parohia e o sursă de venit pentru dorinţele şi plăcerile Episcopului Corneliu“.

Un preot tânăr dintr-un cătun aflat în cel mai sărac judeţ al ţării, care a pornit pe drumul preoţiei convins că e suficient să aibă chemare şi dragoste pentru Dumnezeu, a pierdut tot ce a construit alături de enoriaşii săi după ce a îndrăznit să-şi ceară drepturile în faţa Episcopiei Huşi.

Preotul Lucian Botez  a intrat în dizgraţia superiorilor ierarhici în 2011, când avea doar 28 de ani, după ce şi-a cerut drepturile salariale pe care le primea de la stat, acestea fiindu-i diminuate lunar chiar dacă pe statele de plată figurau sumele corecte. Cum Protopopiatul Fălciu şi Episcopia Huşi nu i-au rezolvat doleanţele, părintele Botez a recurs la plângeri penale şi deschiderea unor procese civile. Lucian Botez (Parohia Bozia), Dumitru Ţurcanu (Parohia Sărăţeni) şi Lucian Modiga (Parohia Blăgeşti), au depus plângeri la poliţie prin care reclamau că Episcopia Huşi le reţinea lunar sume cuprinse între 300 şi 700 lei. După trei ani de procese, Tribunalul Vaslui a dat verdictul: părintele Lucian Botez a câştigat procesul civil legat de drepturile băneşti. Potrivit Hotărârii nr. 1281/27 noiembrie 2014, Tribunalul Vaslui a admis cererea preoţilor în dosarul nr. 2.515/89/2011.

“Cea mai mare fraudă”

“Trăim într-un stat de drept, nu am făcut decât să cer respectarea drepturilor legale. Episcopia Huşi mai are la îndemână o singură cale de atac dar nu cred că o vor folosi. Nu am primit Hotărârea instanţei şi nu ştiu exact ce sumă am de recuperat, aş face speculaţii. În ultimii 3 ani am făcut anchetă în locul procurorilor. Dacă autorităţile şi-ar face treaba s-ar scoate la iveală cea mai mare fraudă posibilă”, a spus, pentru “Adevărul”, părintele Botez.

Alungat cu mascaţii

În cei 3 ani de procese, interval în care dosarul civil al preotului a trecut de la Judecătoria Huşi la Judecătoria Bârlad, ca în final să ajungă la Tribunalul Vaslui, preotul Botez a suferit umiliţe şi presiuni greu de imaginat. Timp de mai multe luni a slujit într-un cort montat în faţa bisericii, nemaiavând permisiunea să intre în lacaşul sfânt. A fost caterisit şi, în 2013, a fost evacuat cu mascaţii. A asistat neputincios cum bătrânele satului făceau scut uman în faţa jandarmilor pentru a nu le fi luat duhovnicul. Procesul cu evacuarea a fost câştigat de preot  două săptămâni mai târziu, dar a decis să nu-şi mai expună oamenii la care ţinea atât de mult la presiuni şi umilinţe. 

Într-un final a ajuns să fugă din judeţ sătul să fie hăituit. Nu mai răspunde la telefon, sună în urma apelurilor pierdute de pe număr ascuns şi răspunde întrebărilor prin e-mail. Dreptatea câştigată în urma acestui proces, la fel ca şi în cele câştigate anterior, nu-i mai aduce nicio bucurie după atâţia ani. “Preoţia e o chemare, nu mă identific cu hoţia din sistem. Nu pot uita cum, bolnavi şi plini de neputinţe trupeşti, veneau la Sfânta Biserică şi uneori nu găseau forţa de a se ridica din genunchi, îngreunaţi de boală. Chiar şi aşa m-au apărat cu trupurile lor în faţa mascaţilor trimişi cu sadism de <preasfinţitul> Corneliu (n.r. Corneliu Bârlădeanu, episcopul Huşilor). M-au apărat ca pe fiul lor, fiul satului”, mărturiseşte preotul într-unul din e-mailurile trimise. Deşi susţine că nu e un secret, preferă să i se piardă urma, să nu se mai ştie unde trăieşte.

Toate aceste repercusiuni diabolice au fost impuse dinr-un singur motiv după cum susţine tânărul preot: “Corneliu Onilă (numele de mirean al episcopului de Huşi) trimitea biruri peste biruri pentru desfătarea  <sfinţiei sale> în Olanda, Elveţia şi toată lumea, pentru maşini de lux. Parohia e o sursă de venit pentru dorinţele şi plăcerile episcopului Corneliu. În toată această luptă nedreaptă împotriva corupţiei din Episcopia Huşilor am fost ajutat, pas cu pas, clipă de clipă, de Cineva măreţ, modest, plin de dragoste, dar care iubeşte dreptatea şi corectitudinea. Acesta se numeşte Hristos, nume ce ţie (n.r episcopul Corneliu Bârlădeanu) şi-a rămas pe buze nu şi în suflet şi în inimă”.

Şpagă de 20.000 de euro pentru Episcop

În ultimul timp, mai mulţi preoţi bârlădeni susţin că afacerile cu lumânări, cărţi religioase, Sfintele Vase şi alte lucruri bisericeşti impuse de Episcopia Huşi i-au făcut să cadă în dizgraţia Preasfinţitului Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.

Pentru că nu şi-ar fi plătit birurile impuse, mai mulţi preoţi bârlădeni au fost trimişi să slujească în parohii izolate, la ţară, decizie luată de Episcopia Huşi şi  Protopopiatul Bârlad chiar în Postul Crăciunului. Enoriaşii bisericilor “Sfântul Spiridon” şi “Domneasca” s-au revoltat şi au huiduit în Casa Domnului, nemulţumiţi că le sunt schimbaţi preoţii.

Pe 16 noiembrie, celor două biserici bârlădene au huiduit măsurile impuse de Episcopia Huşi şi Protopopiatul Bârlad. Preotul Sorin Chrivase le-a mărturisit enoriaşilor, după litrugia de duminică, că tatălui său, Ioan Chirvase, fost preot la aceeaşi biserică, i s-a cerut şpagă de 20.000 de euro pentru a fi lăsat să slujească până la pensie.

Trei zile mai târziu, pe 19 noiembrie, aproximativ 70 de enoriaşi ai Bisericii “Domneasca” au mers la Episcopia Huşi să ceară îndurare şi să depună un memoriu de susţinere a preotului Teofil Ştefănică. Aceştia nu au fost primiţi în Episcopie ci ţinuţi la poarta instituţiei în ploaie şi vânt.

Pentru îndrăzneala de a face asemnea dezvăluiri în biserică, Episcopia Huşi a convocat Consistoriul Eparhial (un fel de tribunal bisericesc) pe 10 decembrie. Preoţii răzvrătiţi din Bârlad riscă să fie caterisiţi.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Spovedania unui preot în postul Crăciunului: „Dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori“

VIDEO Răscoală în biserică. Preotul antişist, huiduit în Casa Domnului de gloata nemulţumită

Contabilii a două protoierii din Vaslui, amendaţi de procurori pentru că au semnat statele de plată în locul preoţilor, dându-le salarii mai mici

EXCLUSIV Răscoala sutanelor negre. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, acuzat de preoţi că îi filmează, şantajează şi amendează

Revolta spontană a sătenilor care şi-au susţinut parohul de la Cernu se lasă cu urmări: preotul riscă să ajungă în faţa Tribunalului Preoţesc

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite