Povestea poliţistului de frontieră şi a scroafei cu 20 de purcei. Omul legii a fugit pe ascuns din calea pestei porcine, dar a băgat în carantină un oraş întreg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist de frontieră din Vaslui este acuzat că a răspândit virusul pestei porcine, trecând cu animale bolnave peste măsurile de securitate impuse de autorităţi. Pesta porcină africană face ravagii în satele de pe Valea Prutului, ultimul focar a fost confirmat astăzi de autorităţi în localitatea Rânzeşti.

Bărbatul în vârstă de 47 de ani, agent în cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, este acuzat că a transportat o scroafă cu 20 de purcei din localitatea Cârja, care se afla în carantină, în oraşul vasluian Murgeni, acolo unde acesta locuieşte şi unde nu era confirmat niciun caz de îmbolnăvire.

Deşi în zonă erau instituite mai multe filtre sanitar veterinare, iar transportul animalelor este complet interzis, urmare a focarelor de pestă porcină africană confirmate în satul Cârja, poliţistul a decis să îşi mute animalele pentru a scăpa de asomare. 

Agentul de poliţie deţine o stână pe raza satului Cârja, iar în momentul în care a aflat că autorităţile vor asoma porcii din sat, şi-a mutat porcii pe care îi creştea la stână la gospodăria sa din localitatea Murgeni. La câteva zile, scroafa şi unul dintre porci a prezentat semne de îmbolnăvire, iar analizele de laborator au confirmat că prezentau virusul pestei porcine africane. Atât scroafa, cât şi cei 20 de purcei au fost asomaţi.

Urmare a răspândirii bolii, oraşul Murgeni a intrat el în carantină. Autorităţile sunt în alertă şi interzic cu desăvârşire transporturile şi vânzările de animale în zonă, pentru a limita răspândirea bolii, cu atât mai mult cu cât în localitate se află două ferme de porci. Pentru imprudenţa sa, poliţistul de frontieră s-a ales cu dosar penal.

”În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de răspândire a bolilor la animale. Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli ori a dăunătorilor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Silvia Manta. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite