Povestea celei mai stranii sinucideri investigate în România: bărbatul care s-a omorât cu 44 de lovituri de topor în cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai înfiorătoare sinucideri înregistrate vreodată în România este cea a unui bărbat de 50 ani din judeţul Vaslui, care şi-a pus capăt zilelor lovindu-se de 44 de ori cu toporul în cap.

Moartea lui Ioan Vârtan, din localitatea vasluiană Buda-Oşeşti, este cazul cu care te întâlneşti o dată în viaţă, spun poliţiştii şi procurorii vasluieni, un caz de-a dreptul fantastic, pentru a cărui soluţionare au fost necesare mai multe expertize criminalistice, psihologice şi medico - legale.

Pe 22 aprilie 2008, în Săptămâna Mare, bărbatul de 50 ani, cunoscut cu afecţiuni psihice, fără a fi vreun pericol social pentru localnici, a fost găsit în propria locuinţă, cu capul zdrobit şi cu două dintre degetele de la mâna dreaptă tăiate. Ioan Vârtan era aşezat pe pat, întreaga încăpere plină de sânge, iar uşa încuiată prin interior. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au spus, fără dubii, că au de-a face cu o crimă sadică. În urma necropsiei, medicii legişti aveau să constate că bărbatul a fost lovit de nu mai puţin de 44 de ori cu toporul în cap. Arma “crimei“ a fost descoperită în aceeaşi încăpere, lângă sobă.

Întreaga localitate a fost împânzită de poliţişti. Locuinţa victimei a fost analizată în cele mai mici detalii. Criminaliştii nu au găsit decât urmele bărbatului mort, iar în afara de al lui, nu a fost identificat alt tip de sânge. Timp de trei zile, poliţiştii şi procurorul de caz au făcut zeci de audieri şi nouă percheziţii. Însă nimeni nu auzise şi nu văzuse nimic suspect la locuinţa lui Ioan Vârtan.

Localnicii din Buda-Oşeşti îl ştiau pe Ion de “nebun“, fără a fi perceput ca fiind o persoană violentă. Uneori, însă, pe fondul consumului de alcool, incompatibil cu afecţiunile sale, mai avea unele “ieşiri“. Într-una din zile a fost prins alergând în pielea goală prin curţile vecinilor, în toiul nopţii, strigând că este urmărit de oameni îmbrăcaţi în negru. Într-o altâ noapte a dat buzna în locuinţa unui localnic, aşezându-se lângă acesta, în pat, spunând că este urmărit de hoţi  şi că un bărbat vrea să îl omoare.

În evidenţele medicale, Ioan Vârtan figura cu diagnosticul “psihoză delirantă alcoolică“. Antecedenţa medicală nu era suficientă pentru a-i duce pe anchetatori spre o altă variantă decât cea a crimei. Tabloul descoperit în locuinţa lui Vârtan era de filme horror. Pentru procurorul de caz, Alice Ruja, semnele de întrebare au început să apară după ce a analizat în detaliu fiecare fotografie în parte. După trei zile de analiză minuţioasă i-a încolţit ideea că bărbatul s-a automutilat, într-un moment de delir. Când a spus colegilor criminalişti varianta sa, nimeni nu voia să ia în calcul o asemenea ipoteză.


Procurorul Alice Ruja, în misiune FOTO Arhivă personală

ALICE RUJA

“Nimeni nu credea că poate cineva să aibă sângele rece să se sinucidă astfel. Cu toate acestea, privind mai bine fotografiile, obiectele găsite la faţa locului, poziţia corpului, urmele, am zis că sinuciderea poate fi demnă de luat în seamă. Numai că pentru aceasta aveam foarte mult de muncă. Trebuia să probez, să conving“, a declarat Alice Ruja, procurorul criminalist care a instrumentat cazul.

Iar misiunea era aproape imposibilă. Cine ar putea crede că un om, chiar cu afecţiuni psihice fiind, ar putea fi capabil să îşi aplice 44 de lovituri de topor în cap şi să îşi taie şi degetele?

“Ipoteza sinuciderii a venit corelând pozele făcute la faţa locului cu pozitia corpului aşa cum l-am văzut prima oară, obiectele din cameră şi concluziile psihiatrilor. Din partea tuturor specialiştilor implicati a însemnat o muncă de peste un an de zile, în care au fost făcute foarte multe cercetări“, povesteşte procurorul Alice Ruja.


Reluând pas cu pas ultimele momente din viaţa lui Ioan Vârtan, anchetatorii au stabilit că pe 21 aprilie, acesta s-a prezentat la Primăria Oşeşti pentru a-şi ridica “ajutorul social“. A băut toţi banii la cârciumile din sat. Seara, bărbatul a rămas şi fără bani şi fără ţigări. Unul dintre săteni i-a adus două ţigări “Plugarul“. Toţi cei care îl cunoşteau ştiau că Ioan Vârtan fuma ţigări făcute din chiştoace şi foi de ziar. Acest amănunt avea să conteze în ecuaţia anchetei. Seara, bărbatul a ajuns acasă şi s-a culcat. Firul acţiunilor care a culminat cu automutilarea demnă de scenarii horror, a fost refăcut de procurori.

“Noaptea, nu se ştie exact ora, victima a aprins becul şi a aprins o tigară din cele aduse de vecin. Nu mai avea alcool în sânge. A fumat tigara, însă doar pe jumătate, şi a lăsat-o nestinsă, aprinzându-şi altă tigară. Nici cea de-a doua tigară nu a terminat-o, lăsând-o să se stingă singură. În condiţiile în care acesta aduna chiştoace şi făcea “penale“ nu şi-ar fi permis să irosească o tigară şi să nu o fumeze până la capăt, lăsând-o să se stingă singură. Mai mult, să aprindă alta imediat după asta si să o lase la fel, să ardă singură, era imposibil dacă ar fi avut atunci un dram de luciditate“, precizează procurorul Alice Ruja.

În apropierea patului, din încăperea în care dormea Ioan Vârtan, avea un scaun pe care îl folosea pentru a despica lemnele pentru sobă.

Potrivit procurorilor, după ce a fumat, Ioan Vârtan a luat toporul ce-l avea lângă sobă cu mâna stângă, şi-a pus mâna dreaptă pe scaun şi şi-a tăiat degetul inelar şi pe cel mijlociu. Anchetatorii descriu în rezoluţia dată la finalul anchetei modul fioros în care s-a mutilat bărbatul de 50 ani: după ce şi-a retezat degetele, s-a aşezat pe pat, a prins toporul cu ambele mâini, aplicându-şi mai apoi 44 de lovituri în partea superioară a capului cu tăişul toporului. Peste 30 de lovituri nu au despicat calota craniană fiind produse cu duritate medie, însă medicii legişti au confirmat că opt au fost extrem de dure, despicând craniul, fără însă a atinge substanţa cerebrală. Zdrobit fiind, bărbatul a aşezat toporul cu partea metalică în jos, lângă sobă. Mai mult, s-a dezbrăcat de pulover, trăgându-l peste cap, a deşurubat becul din cameră, iar în final s-a aşezat pe pat.

“Prima idee a fost clar omucidere. N-aveai cum crede altceva. Am mai avut sinucidere prin înjunghiere, dar cu un topor niciodată. La prima vedere aveai impresia să sunt mai puţiune lovituri şi asta pentru că loviturile s-au produs repetat pe acelaşi loc. Le-am numarat pe ţesuturile moi şi au ieşit 44. În acest caz a contat foarte mult cercetarea la faţa locului. Multe aspecte, care puse cap la cap, au condus la ipoteza ce iniţial părea imposibilă, cea a sinuciderii. În primul rând, încăperea unde a fost găsită victima era îngustă, tavanul foarte jos. Era aproape imposibil să fie manevrat un topor, să loveşti într-un spaţiu aşa mic, iar forma tăieturilor era de jos în sus. Erau indicii importante care arătau că bărbatul îşi aplicase singur loviturile“, a precizat medicul legist Sergiu Săvinescu, cel care a făcut raportul medico legal în acest caz.


"Primul indiciu care m-a condus către sinucidere a fost lipsa urmelor de sânge în exteriorul casei. S-a luat în calcul şi posibilitatea ca presupusul autor să-şi fi schimbat încălţările cu ale victimei sau să se fi descălţat de propriii pantofi şi să fi fugit în picioarele goale. În urma verificărilor s-a constatat că nu lipsesc niciuna dintre încălţările victimei. Un alt indiciu important a fost lipsa oricărei alte urme străine sau a unor urme de luptă în încăpere. Obiectele nu au fost mişcate de la locul lor, inclusiv găleata cu apă din imediata apropiere a scaunului a fost găsită intactă, ori în cazul unei lupte cu agresorul, în mod sigur aceasta s-ar fi răsturnat.“, povesteşte procurorul Alice Ruja. 

Ipoteza psihiatrilor: “Ucis de propriul vis“

Psihiatri consultaţi în acest caz au arătat că scena sângeroasă care a îngrozit comunitatea locală a survenit consumului exagerat de alcool, pe fondul afecţiunilor psihice, care au condus la instalarea halucinaţiilor. Potrivit specialiştilor, bărbatul de 54 de ani încerca să omoare anumite vietăţi ce le simţea în zona capului. Cel mai probabil, cred psihiatri, Ioan Vârtan se simţea ameninţat de gândaci, de unde şi multitudinea de lovituri aplicate.

“Într-un delir alcoolic subacut, debutul este de obicei nocturn, ca o continuare a coşmarurilor. În cazul halucinaţiilor tactile, leziunile cerebrale ale victimei ar putea fi consecinţa unor tentative de a strivi vietăţi care populau delirul, iar în delir, aceste vietăţi ar putea fi pe cap“, se arată în concluziile expertizei psihiatrice.

Pentru procurori, cazul Ioan Vârtan  rămâne unul ce ar putea concura cu succes pentru studiile de specialitate.

“A fost unul dintre cele mai interesante cazuri ale mele. A fost rezolvat pe baza unor detalii insesizabile iniţial dar care s-au dovedit ulterior că au schimbat cursul anchetei. În acel caz am învaţat că un adevarar ce pare foarte simplu pentru că e foarte evident, în realitate poate fi fals, iar evidenţele să aibă altă interpretare”, a concluzionat procurorul Alice Ruja.

Citeşte şi:

Povestea „măcelarului din Iaşi”, românul cu cele mai multe crime din istorie

Istoria roşie a criminalilor din Iaşi. De la "măcelarul" care-şi ascundea victimele sub duşumea până la şoferul de autobuz care a ucis 24 de ţigani din răzbunare

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite