Portret/ Ioan Mancaş 36 de ani la cârma Muzeului Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosemnatar al primei lucrări dedicate celor 140 de ani de la înfiinţarea Academiei Române, a renunţat la rugby pentru a oferi vasluienilor istorie şi cultură. Profesorul vasluian a contribuit în mod hotărâtor, încă din 1974, la înfiinţarea Muzeului Judeţean, instituţie pe care o conduce şi astăzi.

El este responsabil de tematicile expoziţiilor de la Muzeul „Ştefan cel Mare“ şi de la cel din Huşi.

De asemenea, a administrat cu succes Întreprinderea Cinematografică Vaslui şi a publicat revista „Acta Moldaviae Meridionalis“, lucrare care a ajuns la numărul 21.

Muzeul şi cinematograful, preferatele sale

Pasionat încă de mic de istorie, Ioan Mancaş a ales activitatea de muzeograf imediat după ce a ieşit din băncile facultăţii, iar de atunci a urmat o perioadă de formare continuă, specializându-se în muzeologie şi management cultural, cu o diplomă obţinută în Danemarca (1994).

„Muzeul este felul meu de a fi. Am lucrat aici încă de la început şi chiar nu-mi imaginez cum ar fi fost să fi făcut altceva“, a spus directorul celui mai important muzeu din judeţ.

Şi cea de-a şaptea artă a jucat un rol important în viaţa profesorului Mancaş.Timp de trei ani a fost în funcţia de director al Întreprinderii de Cinematografie a judeţului Vaslui.

Fost viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ,  vasluianul spune că politica i-a lăsat un gust amar. „În activitatea mea am răspuns de muzee şi cinematografie, dar cât am fost viceprimar n-am avut nici o satisfacţie pentru că nu e bine să-ţi pui mintea cu oamenii neîmpliniţi“, spune Mancaş.
Cultura, parte din viaţa sa

Dintre realizările sale speciale, cunoscute nu doar în judeţ, ci şi în ţară, Ioan Mancaş se laudă cu organizarea a 12 ediţii ale Festivalului Umorului „Constantin Tănase“. La acest eveniment se adaugă colocviul regizorilor din teatrele dramatice, manifestările „Fii ai acestor meleaguri“, „Săptămâna artelor“, organizată trimestrial timp de un deceniu în municipiul Vaslui, şi Festivalul Internaţional de Folclor „Hora din străbuni“. 

„De mai bine de 20 de ani realizez permanent expoziţii de artă şi cu tematică istorică, prin care am valorificat cele mai importante evenimente şi personalităţi ale culturii şi spiritualităţii româneşti“, precizează profesorul Mancaş. 

În legătură cu munca sa, profesorul se vede nevoit să-şi exprime mâhnirea că vasluienii, atât tinerii, cât şi cei mai în vârstă, ocolesc cu obstinaţie mai toate muzeele din judeţ şi sunt prea puţin interesaţi de orice eveniment cultural, fie el o expoziţie de pictură sau o lansare de carte.

Profil

Născut: 20 iulie 1951,la Bârlad, judeţul Vaslui.
Studii: A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, promoţia 1974.
Familie: Este căsătorit şi are un copil.

Întrebări şi răspunsuri

Cum sunt primite activităţile organizate de muzeu?
Este foarte greu de spus. Noi organizăm fel de fel de manifestări, dar publicul nu este numeros. Nu vreau să par nostalgic, dar îmi amintesc de anii de dinainte de Revoluţie, când exista un altfel de public, mai interesat de evenimentele organizate la muzeu. Veneau mulţi tineri şi toţi aveau ceva de învăţat.

Există vreun exponat de care sunteţi ataşat?
Dacă e să vorbim de lucruri cu valoare sentimentală deosebită, există într-adevăr în muzeu o fotocopie, document ce datează din 1877, descoperită chiar de mine, care îl înfăţişează pe Peneş Curcanul în Războiul de Independenţă.

Ce-i place
„Meseria, muzica şi sportul. De când m-am angajat la muzeu, am încercat să fac mai mult decât predecesorii mei. Iubesc orice fel de sport. Cât priveşte muzica, ascult orice gen care sună bine. Îmi dau seama unde se aude eleganţa“, spune Ioan Mancaş.

Ce nu-i place
„În primul rând, prostia. Impostura, legată direct de prima, oamenii care una spun şi alta fac, şi minciuna“, adaugă el.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite