Portret/ Constantin Olaru, omul care aduce titlul de campion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, copiii coordonaţi de şeful Cercului de Automodele reuşesc să se claseze pe primele locuri la competiţiile naţionale de specialitate.

Constantin Olaru lucrează la Palatul Copiilor din Vaslui din 1981. Acum conduce Cercul de Pian şi pe cel de Automodele. I-a învăţat pe copii şi orientare turistică, dar să facă şi navomodele şi rachetomodele.

„Am ales pianul pentru că am specializare în acest domeniu. În 2001 am absolvit Colegiul de Institutori Muzicali din cadrul Universităţii «Al. I. Cuza» de la Iaşi. În ceea ce priveşte automodelismul, deşi este cea mai scumpă pasiune, comparativ cu rachemodelismul sau navomodelismul, am optat pentru el deoarece am suferit toată viaţa din cauza unor arbitraje nedrepte“, povesteşte vasluianul.

Are 120 de elevi în fiecare an

„Dacă la rachetomodelism depinzi de subiectivismul arbitrilor, la automodelism nu este aşa, aici e vorba despre tehnică. În plus, automodelismul presupune o serie de aptitudini, precum cel de designer“, explică Olaru. De-a lungul carierei, el a pregătit nu mai puţin de 5.000 de copii. În palmaresul său s-au adunat sute de cupe de campion naţional la automodelism.

„În fiecare an şcolar trec prin mâna mea în jur de 120 de copii. Am o satisfacţie enormă să constat că mulţi s-au împlinit şi ca oameni. Au devenit profesori, medici sau ingineri. De vreo 15 ani de când performez constant la automodelism, am adus la Palatul Copiilor în jur de 20-25 de cupe la automodelism. Am la activ 11 titluri de campion naţional, trei de vicecampion şi un loc trei la automodelism pe echipe“, mărturiseşte Olaru.

Pregătirea unei maşini ajunge la 6.000 de lei

El recunoaşte că automodelismul este costisitor. Pasionaţii au nevoie de mulţi bani. Dotarea şi pregătirea pentru concurs a unei singure maşini necesită 6.000 de lei.„Depinde foarte mult de aparatura folosită în construirea maşinii. Pe an, mi-ar trebui, pentru a participa la concursuri, în jur de 5.000 de lei, sumă care nu include deplasările şi cheltuielile colaterale. În mod normal am avea nevoie de 48 de maşini, însă ne putem descurca şi cu 24“, precizează Constantin Olaru.

Pe cât de costisitoare este această pasiune, pe atât de plină de satisfacţii se dovedeşte a fi. De altfel, cel mai plăcut moment din viaţa conducătorului Cercului de Automodele a fost atunci când fiul lui Ciprian a câştigat primul titlu de campion naţional la automodele din istoria Palatului Copiilor Vaslui.    

Profil
Născut. 20 februarie 1950, comuna Puieşti, judeţul Vaslui.
Studii. Universitatea „Spiru Haret“, Facultatea de Pedagogie Muzicală.
Familie. Este căsătorit, are cinci copii.

Întrebări şi răspunsuri
De când vă ocupaţi de modelism?
De la vârsta de 6-7 ani. Fiind născut la ţară, îmi doream să construiesc un avion cu care să pot zbura. Aveam un coleg de joacă cu care încercam să pun în aplicare tot felul de idei fanteziste. Din păcate, micul nostru atelier a fost descoperit de tatăl meu şi astfel joaca noastră s-a încheiat. În anul 1973 am fost chemat la Casa Pionierilor din Bârlad, unde am înfiinţat Cercul de Navomodele.
Modelismul este o pasiune de familie?
Unul dintre copiii mei, Ciprian, a fost cel care a câştigat primul titlu de campion naţional la automodele, eveniment organizat la Năvodari.

Ce-i place
„Îmi place peştele şi mâncarea bună în general. Îmi mai place să citesc orice gen de literatură. De altfel, studiez beletristică de specialitate din domeniul modelismului. Ca hobby, pot numi modelismul şi muzica“, spune Olaru.

Ce nu-i place
Urăşte iprocrizia şi muzica play-back. „Nu îmi plac soliştii şi solistele care mimează muzica. De asemenea, urasc să nu am activitate. Pauzele mă obosesc, motiv pentru care îmi doresc să am o viaţă trepidantă“, explică profesorul. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite