Portret / Gheorghe Cârjă: „Învăţământul trebuie să fie selectiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii au vrut să-l vadă medic veterinar, însă tabla înmulţirii l-a sedus mai mult decât tabelul lui Mendeleev. Gheorghe Cârjă spune că încă de mic a avut o înclinaţe către ştiinţele exacte. „În liceu am avut două profesoare de matematică şi fizică. Am fost doi ani olimpic la fizică, iar apoi profesoara de mate m-a determinat să mă concentrez pe disciplina ei.  «Nu poţi face fizică fără matematică, aşa c

După terminarea liceului el a ales facultatea de matematică deoarece a fost atras de „logica acestei discipline, rigoarea, dar şi faptul că orice afirmaţie trebuie demonstrată“.


Problemă de clasa a VI-a rezolvată la facultate


„Matematica şi carnea de porc sunt grele“, spune o veche vorbă din popor, iar acest lucru l-a simţit pe propria piele şi profesorul Cârjă. „Am avut o problemă care m-a torturat. Una din clasa a VI-a, la geometrie, pe care am reuşit să-i dau de capăt abia în primul an de facultate, când am trecut la fundamentul geometriei“, îşi aminteşte Gheorghe Cârjă.


El nu a regretat niciodată că a ales cariera de profesor şi spune că, acum, când mai are puţin până la pensie, a început să-i placă şi mai mult meseria de dascăl „Cel mai mult îmi place să lucrez cu copii de gimnaziu. Ei sunt mai deschişi, mai interesaţi, chiar şi atunci când nu ştiu“, a afirmat dascălul.


Militează pentru examen de admitere la liceu


Gheorghe Cârjă a publicat până acum şi două manuale şcolare, unul pentru elevii de gimnaziu, scris împreună cu prof. Viorel Oniţă, iar altul destinat elevilor de liceu, publicat împreună cu fratele său, prof. univ. dr. Ovidiu Cârjă, decanul Facultăţii de Matematică din cadrul Univesităţii „A.I. Cuza“ Iaşi.


În ce priveşte starea actuală a învăţământului, Gheorghe Cârjă apreciază că acest lucru se datorează şi faptului că actualii profesori nu mai au aceeaşi pregătire şi pasiune pentru meserie, dar şi pentru că au fost scoase examenele de admitere, atât la liceu, cât şi la facultate. „Sistemul educaţional a căzut aşa mult din cauză că s-a eliminat examenul de admitere la liceu şi la facultate. Acest lucru a fost o mare greşeală. Sistemul de trecere de la o treaptă la alta trebuie făcut obligatoriu cu examen de admitere. Învăţământul trebuie să fie selectiv, pentru că mai degrabă cad cei buni, decât urcă cei slabi“, a opinat profesorul.

____________________

profil
născut.
22 aprilie, 1948, în Cârja, judeţul Vaslui.
studii. Facultatea de Matematică, Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi.
familie. Căsătorit, are doi copii şi un nepot.

întrebări şi răspunsuri
Sunteţi un om al cifrelor. Cât din dumneavoastră este «real» şi cât «uman»?

S-ar putea ca partea umană să predomine. Eu am foarte multă încredere în oameni şi, deşi de mulţi am fost dezamăgit, în continuare am încredere în oameni. Totuşi, trebuie să precizez că elevii, copiii în general, nu m-au dezamăgit niciodată.
Ce părere aveţi de sistemul educaţional vasluian?
Sistemul educaţional din Vaslui este bine aşezat. Păcat însă că este integrat într-un sistem naţional care s-a degradat. Eu l-am cunoscut din interior. Acest sistem este unul raţional, dar fără suflet, iar asta pentru că a început să lipsească pasiunea dascălilor pentru ceea ce fac.

ce-i place
Este pasionat de muzică, poezie, dar şi de grădinărit. Are în jurul casei o grădină în care a plantat de la roşii şi flori până la măslini şi bambus. Îi iubeşte pe poeţii Bacovia, Barbu şi Blaga şi e pasionat de poezia orientală şi franţuzească.

ce nu-i place

„Nu-mi place că industria a fost distrusă. Acest lucru pot spune că îmi creează un disconfort. Totodată, nu-mi place că o parte din agricultura românească nu mai produce la fel de mult ca înainte de Revoluţie“, a spus profesorul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite