Poliţistul de la Rutieră care cântă din psalmi şi dă şoferilor sfaturi din Evanghelie: „Mergeţi cu Domnul, nu la Domnul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maricel Maxim, poliţistul care cântă muzică bizantină
Maricel Maxim, poliţistul care cântă muzică bizantină

Maricel Maxim (47 ani), agent principal şef la Poliţia Rutieră Bârlad, are o pasiune de timp liber mai puţin întâlnită: cântă muzică bizantină în strana bisericii şi descifrează psalmi. Sfaturile oferite participanţilor la trafic sunt uneori atipice, folosind pasaje religioase pentru a le aminti vitezomanilor că viaţa are prioritate: „Mergeţi cu Domnul, nu la Domnul“.

Maricel Maxim (47 ani), agent principal şef în cadrul Biroului Drumuri Naţionale Europene Bârlad (judeţul Vaslui), este pasionat de muzica bizantină şi a învăţat singur să descifreze portativul psalmilor, acesta fiind complet diferit de cel clasic.

Este poliţist de aproximativ 23 de ani şi, încă din copilărie, a început de unul singur să desluşească "neumele" (notele psaltice). În timpul liber merge de plăcere la orice biserică ori mânăstire creştin-ortodoxă şi se alătură dascălilor şi cântăreţilor bisericeşti, vocea lui fiind considerată aparte. În plus, cântă la mandolină, chitară şi muzicuţă. Dragostea  pentru muzica bizantină i-a fost insuflată de bunicul matern, un om erudit, după cum spune el, autodidact şi perfecţionist.

“Am fost atras de muzica bizantină încă din copilărie, când l-am auzit pe bunicul matern, alături de care am crescut. Pentru mine, el a fost un exemplu: un om foarte credincios, altruist, un psalt de excepţie. Făcea tâmplărie manuală ca nimeni altul, se ocupa de apicultură, un foarte bun viticultor. Toată viaţa, în zilele de miercuri şi vineri mânca numai câte un cartof fiert. Dacă aş fi dascăl în biserică poate m-aş plictisi. Meseria de poliţist şi pasiunea pentru muzica psaltică se împacă foarte bine”, a spus poliţistul, pentru “Adevărul”.

A învăţat din ambiţie, fără a lua lecţii de muzică bisericească de la nimeni. În timpul liber lua cartea de gramatică psaltică şi o descifra singur bucată cu bucată. Apoi se înregistra pe casete pentru a se autoevalua. Acum i se întâmplă să primească frâiele stranei şi a cântat alături de nume cunoscute precum Marius Militaru (preot la Mitropolia Bucureşti), Adrian Sîrbu (profesor de bizantină la Conservatorul Iaşi).

"Mergeţi cu domnul, nu mergeţi la Domnul"

Consideră că meseria de poliţist şi pasiunea pentru muzică bisericească, respectiv pentru religie, se completează: "Dacă eşti suficient de înţelept, nu e nevoie să devii poliţistul dur. Legea poate fi aplicată în spiritul ei sau ad literam. Dacă nu pot să înţeleg omul, nu am ce căuta în stradă. Nu sunt poliţistul galaxiei. Am motive să cred că nu putem fi drepţi pe lumea asta. E o luptă în mine între a fi drept şi a fi om. Dar a fi om înseamnă să fii drept. Caut să ajung la o linie de mediere căutând exemple din cărţile sfinte", explică poliţistul.

Poliţistul în strana bisericii  VIDEO Arhiva Media TV Bârlad

Maricel Maxim a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a fi printre cei mai buni în tot ce a făcut. A fost admis la Liceul Apicol Băneasa, cu o concurenţă de 100 de candidaţi pe cinci locuri. După armată a fost technician viticol la ferma Banca şi, din nevoia de asigura siguranţă familiei i-a venit ideea în 1991 să se facă poliţist. A fost admis la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina tot printre primii. Poliţistul dă uneori sfaturi şoferilor vitezomani cu replici luate din Evanghelie.

"Mergeţi cu Domnul, nu mergeţi la Domnul", le-a spus unor vitezomani. Iar unor miri prinşi în trafic cu 170 km /h, grăbiţi să ajungă la propria nuntă, le-a amintiti că "Nunta voastră trebuie să fie pe pământ, nu în ceruri".

"Ar trebui multiplicat"

Agentul principal-şef Marcel Maxim foloseşte citatele sfinte şi pentru sine: “După cum spunea Ioan Gură de Aur, fac binele pe care nu-l voiesc şi nu fac binele pe care îl doresc”.

Preoţii din Bârlad au numai cuvinte bune despre poliţistul-cântăreţ.

Preotul paroh de la biserica “Sfântul Mina” Bârlad, parohia unde este arondat şi poliţistul, spune că ar trebui să fie un exemplu pentru toţi credincioşii: “În Basarabia toată lumea cântă în biserică, toţi se implică în actul de laudă lui Dumnezeu. Nu ar trebui să fie considerat ceva ieşit din comun pentru că a intra în Casa Domnului şi a cânta în strană. Asta face parte din educaţia creştină sănătoasă. Maricel Maxim are o voce plină, foarte frumoasă, ştie nota psaltică şi o execută cu fidelitate. Prin felul personal de interpretare dă o notă aparte cântării psaltice”.

“Are multe calităţi şi înclinaţii religioase. E atât de solicitat să cânte în strană încât ar trebui multiplicat. E chemat la slujbe pentru a întregi atmosfera”, spune preotul Stoian de la Biserica “Sf. Ioan”.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite