Poliţist cu o datorie de 25.000 de euro la un hoţ de bancomate, proaspăt câştigător al concursului pentru şefia Poliţiei Vaslui. Împrumutul, scadent în 2028

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Bejinaru, viitorul şef al Poliţiei Municipiului Vaslui
Cătălin Bejinaru, viitorul şef al Poliţiei Municipiului Vaslui

Un poliţist din Bârlad, care are o datorie de 25.000 de euro la un hoţ din bancomate, este noul şef al Poliţiei Municipiului Vaslui.

Comisarul şef Cătălin-Ioan Bejinaru-Manoilă (42 de ani) a câştigat concursul organizat pe 19 iulie de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui pentru funcţia de şef al Poliţiei Municipiului Vaslui. În urma interviului pe teme profesionale, desfăşurat la sediul IPJ Vaslui, a fost declarat admis, cu nota 7.08. 

Rezultatele au fost validate, nefiind înregistrată nicio contestaţie, celalălat candidat obţinând nota 5.01. Astfel, Cătălin-Ioan Bejinaru-Manoilă urmează a fi instalat în funcţia de şef al Poliţiei Municipiului Vaslui, după ce Inspectoratul General al Poliţiei Române va transmite ordinului de numire în funcţie.

Noul şef al Poliţiei vasluiene este sigurul ofiţer din structurile IPJ Vaslui care deţine titlul de doctor, dar şi singurul care a recunoscut într-un document oficial că este dator unui infractor. Şi nu oricărui infractor, ci unuia care a fost prins furând bani din bancomate cu carduri clonate.

Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice, abia în anul 2017, când presa locală din Vaslui a scris că ofiţerul Bejinaru, pe atunci şeful Biroului de Investigaţii Criminale Bârlad, ar avea o datorie de 25.000 de euro faţă de o persoană fizică, Marius Cordaş, un apropiat al aşa zisei lumi interlope locale.

Informaţia referitoare la datoria de 25.000 de euro apare în declaraţia de avere a comisarului-şef Cătălin Bejinaru Manoilă încă din anul 2014, dar nu a atras nimănui atenţia până când nu a apărut în mass media.

Deşi, potrivit declaraţiei de avere, împrumutul a fost realizat încă din anul 2014, fiind scadentă în 2028, nici conducerea IPJ Vaslui, de la acea vreme, nici cei responsabili cu verificarea internă a cadrelor din poliţie nu au semnalat ca fiind ceva în neregulă.

Cercetarea disciplinară clasată pentru că împrumutul a fost sesizat prea târziu

După ce informaţia a apărut în spaţiul public, conducerea IPJ Vaslui a declanşat o anchetă internă, iar la finalul acesteia a dispus clasarea cauzei. Motivul: faptele imputate aveau o vechime mai mare de un an, iar alte elemente care să intre sub sfera disciplinară nu au fost identificate.

În plus, afirmă oficialii IPJ Vaslui, ofiţerul Bejinaru-Manoilă, a fost vizat şi de o anchetă a DNA, într-un dosar de fals în declaraţii. Au existat suspiciuni că împrumutul nu ar fi fost declarat la cuantumul real în declaraţia de avere, însă procurorii DNA nu au identificat elemente care să intre sub incidenţă penală.
„Adevărul“ a solicitat comisarului-şef  Cătălin Bejinaru Manoilă un punct de vedere, prin intermediul Biroului de Presă al IPJ Vaslui, însă în 2017 acesta a refuzat să răspundă demersului. „Domnul comisar-şef nu doreşte să facă nicio declaraţie în legătură cu aspectele legate de împrumutul către persoana fizică ce apare în declaraţia de avere“, au precizat reprezentanţii Biroului de Presă al IPJ Vaslui după scandalul din 2017. În prezent, acesta a precizat că aşteaptă ordinul de numire în funcţia de şef al Poliţiei Vaslui.

De la cine a împrumutat poliţistul 25.000 de euro

Marius Cordaş, cel de la care a împrumutat 25.000 de euro poliţistul Bejinaru este un luptător de arte marţiale mixte din Bârlad, care în ultimii ani şi-a schimbat succesiv numele din Cordaş, în Crăsuleac şi invers. A intrat pentru prima dată în vizorul procurorilor de la Crimă Organizată în anul 2008. Atunci a fost arestat preventiv alături de fratele său, Alin, fiind acuzaţi că au sustras sume importante de bani din bancomate, folosind carduri clonate.

În hotărârea rămasă Tribunalului Galaţi se menţionează cum acţionau ce doi fraţi din Bârlad: ”Inculpaţii Cordaş Marius Ioan şi Cordaş Alin Ciprian sunt fraţi, locuiesc în municipiul Bârlad, judeţul Vaslui , nu au ocupaţii lucrative stabile şi în luna aprilie 2008 au venit în municipiul Galaţi cu scopul de a retrage în mod fraudulos bani cu carduri false de la diferite bancomate (ATM). În prealabil înainte de a veni în municipiul Galaţi cei doi inculpaţi au procurat mai multe carduri falsificate, având garanţia că vor putea scoate bani de la diferite bancomate. În acest sens inculpaţii au obţinut prin reţeaua ,, internet,, contra unor sume de bani, un număr de 71 carduri falsificate de la diferite persoane care nu au fost încă identificate”.

Marius Cordaş a recunoscut poliţiştilor că venise în Galaţi împreună cu fratele său, într-un autoturism BMW, pentru a scoate bani din bancomate, precizând că împreună cu acesta stabilise întreaga activitate infracţională.  La finalul procesului, în octombrie 2011, Marius şi Alin Cordaş au fost condamnaţi definitiv la câte trei ani de închisoare cu suspendare.

La trei ani după atacul la bancomatelor din Galaţi, Marius Cordaş avea să îl împrumute cu 25.000 euro pe poliţistul Bejinaru. Legăturile dintre cei doi aveau să iasă la iveală în 2015, în cazul unei alte anchete a procurorilor de crimă organizată, de această dată de la Structura Centrală.

Altă anchetă DIICOT, alte acuzaţii

În primavara anului 2015,  Structura Centrală a DIICOT a anunţat destructurarea unei grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare de bani. 52 de români au fost acuzaţi atunci că ar fi retras peste 15 milioane de dolari de la bănci din SUA şi alte 23 de state, prin clonare de cadruri. Printre cei vizaţi s-a aflat şi Marius Cordaş.

În referatul prin care procurorii DIICOT au solicitat mandate de arestare pentru o parte dintre inculpaţi se menţionează că, în urma analizării fotografiilor suspecţilor înaintate de autorităţile judeciare din Japonia, apar mai mulţi români, printre care şi Marius Cordaş.

„Banii proveniti din infracţiuni sunt investiţi de către Cordas Marius Ioan în imobile şi terenuri cumpărate pe numele altor persoane. În municipiul Bârlad, judeţul Vaslui, acesta deţine proprietăţi prin intermediul interpuşilor. (...) Parte din sumele de bani, numitul Cordas Marius Ioan i-a investit în Complexul de agrement (Strand) din municipiul Bârlad“, au precizat procurorii DIICOT în referatul înaintat instanţei. Ştrandul din Bârlad este administrat de Intreprinderea Individuală Bejenaru- Manoilă Irina-Alina, soţia lui Cătălin Bejinaru-Manoilă. Ancheta în acest caz nu a fost finalizată nici până la aceasă dată.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite