„Politica de azi a coborât ştacheta nepermis de mult” Primul senator de Bârlad plăteşte cotizaţia de partid, dar nu mai calcă prin sediul PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Popa, fostul senator de Bârlad din perioada 1990 – 2000, trăieşte viaţa de pensionar în linişte, departe de lumea politică din care a făcut parte în primul deceniu de democraţie.

La 77 de ani, fostul senator Virgil Popa trăieşte la fel de simplu ca majoritatea pensionarilor. Locuieşte într-o casă modestă de pe str. Ion Codrescu, din Bârlad, şi se ţine departe de oamenii politici pe care, cu ani în urmă, îi avea colegi sau subordonaţi. Are grijă de cei doi nepoţi ai săi şi trăieşte din pensia de fost demnitar: 2.200 lei. Nu mai face politică şi îi condamnă pe actualii politicieni că nu au o atitudine corectă şi sunt prea implicaţi în fapte de corupţie. Orele petrecute în decembrie 1989 în mijlocul bârlădenilor care au ieşit să scandeze „Libertate!” în centrul oraşului par să fi rămas la fel de vii ca acum 24 de ani.

Primul membru al CPUN din Bârlad

În perioada predecembristă era profesor de filozofie, educaţie ştiinţifică şi socialism la Complex (actualul Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”). Era foarte cunoscut în oraş, atât ca profesor, cât şi în calitate de propagandist.

„Încă din iunie 1989 veneau tot felul de informaţii care ne dădeau speranţe. Chiar am avut o premoniţie, le-am zis colegilor că ar fi mare lucru să facem sărbătorile sub alt regim. Înainte de declanşarea evenimentelor circulau tot felul de zvonuri despre fluturaşi aruncaţi din tren. Era evident că urma să se întâmple ceva”, a declarat, pentru ziarul „Adevărul”, fostul senator Virgil Popa.

Lucrurile s-au precipitat la Bârlad pe 22 decembrie 1989, imediat după asaltul Comitetului Central din Bucureşti. Ca în majoritatea oraşelor din ţară, oamenii au asediat sediul primăriei, au aruncat tablourile lui Ceauşescu pe geam şi au scandat "libertate". Toţi erau speriaţi şi derutaţi. Zvonurile că se pregăteşte un atac la staţia TV de la Căprioara, că  se pregăteşte otrăvirea apei de la barajul de acumulare ori că se pregăteşte indendierea primăriei le întuneca gândirea. În acest context a fost desemnat liderul mulţimii.

„Lupta pentru căpătuială a luat amploare”

„Era o atmosferă de teamă şi se impunea o coordonare pentru ca lucrurile să nu degenereze. S-a organizat o echipă formată din actorul Constantin Petrican, inginerul Octavian Lefter şi mulţi alţii. Eram o personalitate, cel puţin unu din zece tineri la acea vreme mi-a fost elev. După înfiinţarea CPUN la nivel central a fost înfiinţată o organizaţie şi la nivel local. Am fost preşedintele organizaţiei din Bârlad, apoi a fost alcătuită formaţiunea din Vaslui”, a relatat profesorul Popa.

Ca lider local al primei formaţiuni politice din 1990, a ajuns senator de Bârlad după primele alegeri democratice, din luna mai. A rămas fidel partidului indiferent de denumirea pe care a avut-o în cursul anilor şi la ora actuală este membru al PSD Bârlad.

„Am rămas credincios principiilor de stânga, plătesc cotizaţia la zi la PSD. Acum <şomez>, locurile sunt ocupate. Politica de azi a coborât ştacheta nepermis de mult. După retragerea mea din anul 2000, lupta pentru căpătuială a luat amploare. Cu durere spun, lumea nu ia atitudine împotriva celor care nu se ţin de cuvânt. Cu ce am intrat în politică, cu atât am ieşit. Am 50 de ani de activitate şi o pensie de 2.200 lei. Am trăit modest toată viaţa şi aşa o să rămân până la capăt”, a conchis primul CPUN-ist al Bârladului.

Virgil Popa a absolvit şcoala normală la Galaţi în 1955. După efectuarea stagiului militar a intrat în activitate la şcoala din localitatea vasluiană Stoişeşti, apoi a profesat un an la Şcoala Medie Murgeni, unde s-a ocupat şi de activitatea pionierilor. A urmat facultatea la fărăr frecvenţă şi după 1990 a făcut doctoratul în filozofie.

Citeşte şi:

Nina Iliescu, soţia fostul preşedinte Ion Iliescu, a fost operată marţi la Spitalul Elias din Capitală

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite