Pictură inedită cu vârful de cuţit: artista din Vaslui ale cărei tablouri strălucesc în galeriile lumii, din India până în Emiratele Arabe Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mioara Corozel Cherki (45 de ani) este o pictoriţă născută la Vaslui, ale cărei tablouri sunt admirate în expoziţii din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Lucrările ei sunt speciale deoarece sunt pictate, în mare parte, cu ajutorul cuţitului, o tehnică mai puţin utilizată în România.

Mioara Corozel Cherki (45 de ani) vorbeşte cu o pasiune nestăvilită despre oameni, despre viaţă şi se consideră norocoasă că reuşeşte să atingă sensibilităţi cu lucrările ei. Fiecare strop de culoare din tablourile sale este parte dintr-o poveste despre iubire, tristeţe, fericire, împlinire sau luptă.

S-a născut în Vaslui, iar de oraşul natal spune că o leagă ani plini de amintiri luminoase, când copiii cu cheia de gât inventau jocuri fără sfârşit şi se bucurau intens de orele petrecute afară. 

„Într-o societate destul de închisă la vremea aceea, imaginaţia prindea aripi prin intermediul lecturilor, fiecare nouă descoperire era împărtăşită cu entuziasm, cărtile circulau între prieteni ca o comoară de spiritualitate şi, într-un fel, fără să o ştim neapărat prea bine, de rezistenţă împotriva sistemului politic“, povesteşte Mioara.

Cărţile i-au deschis mintea şi i-au alimentat dorinţa de cunoaştere, dar arta şi gustul estetic i-au călăuzit alegerile pe care le-a facut de-a lungul vieţii. „După terminarea liceului am urmat cursuri de artă la Casa Armatei, în vederea admiterii la o universitate de artă, dar am fost dezamagită de cerinţele estetice impuse la acea vreme şi visul s-a destrămat în vâltoarea evenimentelor ce au urmat în societatea românească şi în viaţa personală“, îşi aminteşte Mioara Corozel.

Tabloul născut din umilinţă

Fire rebelă, care preferă acţiunea şi asumarea riscului, în 2002, Mio, aşa cum îi spun prietenii, a ales să părăsească România. Drumul a fost greu şi nesigur, dar era convinsă că numai aşa îşi poate face un viitor.

„Am luat decizia de a încerca să ies din confortul mediocru al unei vieţi fără niciun orizont din punctul meu de vedere. Motivaţia permanentă pe care am avut-o în anii grei care au urmat, din cauza statutului de imigrant fără acte în regulă, a fost dorinţa acerbă de a oferi un viitor fiului meu. Şi oricât de greu mi-a fost, nu am încetat nicio clipă să cred în steaua mea călăuzitoare şi să mă minunez de frumuseţile lumii, ca atunci când, pentru prima dată, am văzut lucrările originale ale lui Dalí, într-o galerie din Piaţa San Marco, în Veneţia“, Mioara Corozel Cherki.

A reînceput să picteze după ce a ajuns în Franţa, iar primul tablou, „Isus al milei“ (foto jos), este o lucrare de mari dimensiuni, realizată cu cuţitul, la care nu ar renunţa niciodată.

image

„Tabloul a fost făcut într-o stare interioară de profundă umilinţă, în care m-am lăsat purtată fără nicio pretenţie, fără niciun orgoliu“, mărturiseşte pictoriţa.


India, ţara trezirii la spiritualitate

Tablourile Mioarei Corozel Cherki sunt spectaculoase şi pentru că tehnica ei este una inedită. Pictează suprefeţe foarte mari cu ajutorul cuţitului şi îi place să experimenteze cu diverse materiale: sare, sticlă pisată şi, mai nou, lâna.

„Simt ca mă îndrept spre o exprimare mai abstractă, că sunt în căutarea unui sens mai profund a ceva ce încă nu se poate exprima în cuvinte. Lucrul cu cuţitul şi materia groasă, în relief mă conectează la lumea materială, văzută, simţită prin intermediul trupului, al vizibilului, al nevoii de a atinge“, mărturiseşte artista.


După ce a locuit în Italia, Grecia, Elveţia şi Franţa, la un moment dat, a ajuns în India, într-o delegaţie a soţului. India, spune artista, a fost locul care i-a zguduit fiinţa din temelii şi i-a dărmat toate sistemele de valori construite în Occident. A locuit în Chennai, în sudul Indiei, şi acolo a avut şi primele expozitii şi vânzări.

image

„Deşi toată lumea îmi spunea că India nu e o alegere tocmai agreabilă pentru a trăi cu familia, pentru mine a fost ţara cea mai bogată din punct de vedere spiritual şi am regretat faptul că am locuit acolo doar doi ani. India a fost, prin oamenii şi locurile întâlnite, trezirea mea spirituală şi nevoia de a-mi analiza cu sinceritate adâncurile fiinţei. In India, a picta s-a transformat dintr-un hobby într-o necesitate, o supapă necesară exprimării nezisului, a ceva de dincolo de cuvinte, o înţelegere a ceva ce se cerea transpus în culori, imagini, simboluri. O poezie a inimii scrisă altfel“, povesteşte pictoriţa.


Trăieşte în Abu Dhabi

În prezent, Mioara Corozel Cherki locuieşte în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi. Deşi viaţa de acolo este mult mai confortabilă, bătălia pentru a se regăsi este mai grea, mărturiseşte artista, pentru că există riscul de a fi înghiţit de rutina vieţii cotidiene: „Deşi aş fi încântată să descopăr cultura arabă, care e plină de profunzime şi mister, aici e greu de pătruns, pentru că populaţia locală e foarte redusă şi, în general, nu este prea deschisă spre contact cu străinii, cum era cazul în India“. De un an, de când locuieşte în Abu Dhabi, a participat la cinci expoziţii colective, iar anul acesta a avut prima expoziţie individuală într-o galerie apreciată, bucurându-se de cronici pozitive. 

image

„Pentru un nou-venit, e bine, dar eu ştiu că aceştia sunt paşi mici, iar drumul e lung şi dificil. Ceea ce mă interesează mai mult este evoluţia lucrărilor mele dinspre poetic şi simbolic spre abstract şi integrarea unui concept profund la care încă meditez. Câteva proiecte sunt pe cale de a se realiza, urmează să lucrez într-un spaţiu deschis, într-o galerie, şi voi participa la un curs de artă în cadrul Universităţii Sorbona Paris-Abu Dhabi. Două proiecte care mă onorează, mă entuziasmează şi mă sperie în acelaşi timp. Nu ştiu ce va fi mai târziu, nu sunt în aşteptarea unui anumit rezultat, dar ştiu că va fi bine“, afirmă Mio.

Pentru artista originară din Vaslui, a picta echivalează cu a ţese punţi între diferitele realităţi cu care se confruntă în fiecare zi: „Nu mă impresionează pictura imitativă. Pot aprecia tehnica unei lucrări, dar nu mă emoţionează.Ceea ce caut este magia culorilor şi a hazardului, textura, reflectarea luminii, simbolurile ascunse şi puterea evocativă a spiritului“. 


Pictoriţă de succes în Emiratele Arabe Unite

La ultima expoziţie de la Abu Dhabi, Mioara Corozel Cherki a avut un succes deosebit cu seria de tablouri „Blue Silence – peştii înaripaţi şi meduzele albastre“. „Sunt o metaforă a tăcerii populate de cuvinte, imagini şi doruri nespuse. În «Blue My Mind» preaplinul de amintiri şi gânduri al unei minţi ancorate în trecut, legăturile, firele invizibile ce ne ţin conectaţi unii de alţii împotriva distanţei şi timpului“, explică artista conceptul expoziţiei. O temă care o preocupă în prezent este introducerea ca forţă spirituală şi simbolică a cuvântului scris în pictură. „Întâlnirea cu opera lui Simon Hantaï (n.r. – pictor abstract francez) la Paris şi cu cea a artistului japonez Washi Tales în Qatar mă fac să simt că un anumit tip de înţelegere, poate nu neapărat de natură raţională, se coace în răbdare şi aşteaptă să iasă la lumină“, a concluzionat Mioara Corozel Cherki .

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite