Peste 30% din şcolile vasluiene nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În multe dintre şcoli, reparaţiile nu au fost încă finalizate
În multe dintre şcoli, reparaţiile nu au fost încă finalizate

Cu zece zile înaintea deschiderii noului an şcolar, în judeţul Vaslui sunt unităţi de învăţământ care încă nu sunt pregătite să îşi primească elevii în cpndiţii civilizate şi asta pentru că nu toţi primarii din judeţ au reuşit să găsească în visteria localităţilor pe care le conduc sume de bani necesare lucrărilor de reparaţii şi igienizare a şcolilor. Anunţul este făcut chiar de autorităţile vasluiene.

 Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui,Corneliu Bichineţ este convins că şcolile nu vor putea să începa în condiţii bune acum, iar multe unităţi de învăţământ nu vor fi puse la punct nici după 15 septembrie. “Eu am trecut în această săptămână  prin 18 comune şi am văzut cum stau lucrurile. Primarii nu sunt toţi de aceiaşi   categorie. Sunt primari gospododari, primari bunişori şi primari slabi. Oricum nu ar putea începe şcoala mâine nicăieri în judet. Ea va începe pe 15 septembrie şi in multe locuri în condiţii improprii.In fiecare an vom avea aceleasi probleme fiindcă oamenii nu înteleg că odată cu începerea vacanţei trebuie pregătite şcolile nu în august. Ca om politic, ca om de la judeţ aş putea să umblu cu prostii să spun că sunt toţi buni. Dar nu e aşa, sunt primari indolenţi, lăsători şi au ciudă pe şcoli. Au trecut prea puţin pe acolo”, a spus Corneliu Bichineţ.

Peste 30% din şcoli sunt fără autorizaţie sanitară

Din cele 782 de unităţi şcolare existente la această dată în judeţul Vaslui, nu au autorizaţie sanitară 237 de unităţi, ceea ce reprezintă un procent de 30,3% din totalul şcolilor din judeţ. Potrivit Mihaelei Topliceanu,purtător de cuvânt la DSP Vaslui ,până la data de 3 septembrie, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică  Vaslui erau un număr de 545 de unităţi de învăţământ care detineau autorizatie sanitară de functionare valabilă. Dintre acestea, doar 10 au fost eliberate în urma unor solicitări înregistrate în anul 2014. în acest moment, nu există nicio cerere pentru evaluare, a mai precizat Mihaela Topliceanu.  În cele mai multe cazuri, neautorizarea şcolilor este efectul condiţiilor improprii de învaţă copiii. Sunt însă şi unităţi care nu au autorizaţie sanitară din cauza numărului prea mare de copii înscrisi, sau unităţi şcolare, chiar în mediul urban, care îndeplinesc toate cerinţele, dar au toaleta afară. La începutul anului şcolar, în toate unitătile de învăţământ din judeţul Vaslui vor fi demarate actiuni de control, la care vor participa inspectorii sanitari ai DSP.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite