Pedeapsa primită de vasluianul care a ajutat interlopii cu opt clase să ajungă studenţi bursieri la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex Mandache (33 ani), vasluianul care a ajutat zeci de tineri, inclusiv interlopi fără studii, să ajungă studenţi la Londra pentru a încasa bursele oferite de statul englez, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de persoane, fiind acuzat că a exploatat sexual una dintre ”studente”.

Judecătorii Tribunalului Vaslui l-au obligat pe Mandache să respecte un program de supraveghere, timp de patru ani iar victimei, o tânără de 24 ani, să îi achite daune morale în cuantum de 10.000 de lei. Sentinţa pronunţată marţi, 16 septembrie, nu este definitivă, procurorii anunţând că o vor ataca cu apel.

Vasluianul de 33 ani a intrat în vizorul procurorilor de la Crimă Organizată în 2013, când o tânără din Vaslui a anunţat că a fost păcălită de Alex Mandache să meargă la Londra pentru a urma o facultate şi a-i găsi un loc de muncă.  Mandache i-a dat exemplul altei tinere din Vaslui, Angelica Cucoş, aflată în Londra împreună cu iubitul, care a reuşit să-şi cumpere o casă şi o maşină din practicarea prostituţiei. De altfel, cu ajutorul respectivei, Mandache a realizat un set de fotografii cu iubita îmbrăcată sumar sau nud, pe care le-a postat pe un site de escorte, sub numelele Tamy.

Noaptea, tânăra practica prostituţia în diverse locaţii din Londra, iar dimineaţa, când ajungea la domiciliu, îi preda toţi banii iubitului. Când nu avea suficienţi clienţi încât să câştige cât ar fi vrut “iubitul”, vasluianca era bătută. Ultima corecţie aplicată avea însă să o lase pe tânără cu sechele grave. Nemulţumit că într-o noapte nu a avut niciun client, Mandache a lovit-o cu atâta putere, încât i-a spart timpanul la o ureche, fata având nevoie de 12-13 zile de îngrijiri medicale. Speriată că nu mai aude, tânăra a cerut ajutorul rudelor, care au trimis după ea, la Londra, un prieten de familie.

În timpul cercetărilor, Alex Mandache a negat acuzaţiile, susţinând că tânăra a fost, de fapt, iubita lui, iar el are preocupări serioase la Londra fiind student. Surpriza a venit în momentul în care bărbatului i s-a cerut să scrie declaraţia, ”studentul la Londra” reuşind cu greu să scrie corect câte un cuvânt. Pus în faţa faptului împlinit, Mandache a recunoscut că nu are diplomă de bacalaureat, dar că s-a înscris la facultatea din Londra pentru a obţine bursa de care beneficiau tinerii care veneau din estul Europei.
După înscriere la Colegiul “Saint Patrick”, vasluianul a primit din partea instituţiei de învăţământ un card, pe care în fiecare lună îi erau viraţi cu titlul de bursă 1.000 de lire, pe parcursul unui an universitar primind 10.000 de lire.

Filiera falşilor studenţi

După ce a observat cât de uşor se pot încasa banii englezilor, Mandache, care lucra ca vopsitor în construcţii, şi-a chemat la Londra şi alţi apropiaţi. 
Filiera falşilor studenţi a ieşit la iveală în timpul procesului. Primii care au devenit ”studenţi bursieri” la Londra au fost interlopii vasluieni, Mandache fiind cunoscut ca un apropiat al acestora. De altfel, mai mulţi tineri audiaţi, în calitate de martori la Tribunalul Vaslui, inclusiv interlopi, au povestit cum au ajuns studenţi la Londra, deşi unii dintre ei nu aveau nici măcar opt clase.  
“Pentru înscriere m-a ajutat Mandache, i-am dat 1.000 de lire. M-a înscris la management sau ceva cu business, nu mai reţin exact. Pe an, fiecare student primea 10.000 de lire. Eu am primit banii trei luni, după care am renunţat. Banii nu i-am dat înapoi pentru că nu mi i-a cerut nimeni. Probabil că nu am să scap şi va trebui să îi dau înapoi. Eu nu am terminat liceul în România, abia acum m-am înscris la liceul din Negreşti, la fără frecvenţă”, a declarat Andrei Ciacâru judecătorilor de la Tribunalul Vaslui.

Autorităţile engleze în alertă

Oficiul Naţional de Audit din Anglia a anunţat că studenţi din ţările UE cum ar fi, România şi Bulgaria, au încasat peste 5 milioane de lire cu titlul de subvenţii. Autorităţile britanice vorbesc că 16 colegii au fost prejudiciate de falşii studenţi, care au aplicat online cererile de înscriere, au încasat banii însă nu au continuat studiile.
The Telegraph a relatat că au fost situaţii, când într-o singură zi  de la aceeaşi locaţie web s-au înregistrat nu mai puţin de 50 de cereri de înscriere.

În unele cazuri, colegiile au fost "ajutate" agenţi de recrutare din Marea Britanie şi în străinătate pentru a mări numărul de studenţi România şi Bulgaria. În conformitate cu legislaţia UE, studenţi din Europa pot pretinde aceleaşi împrumuturi pentru a acoperi taxele de şcolarizare ca şi cei britanici. Studenţii din UE trebuie să aibă domiciliul în Marea Britanie pe durata studiilor, beneficiind de burse şi împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor.

Mai puteţi citi:

Tânără din Vaslui, aproape mutilată de iubitul care o obliga să se prostitueze în Londra

Ţeapă românească totală: interlopii din Vaslui, studenţi la Londra fără să aibă liceul, au stors de la englezi sume uriaşe

O nouă ţeapă românească în străinătate. Cum au ajuns interlopii vasluieni studenţi la Londra, deşi n-au terminat nici liceul

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite