Pedeapsa primită de angajatul unei primării, după ce a furat şase ani taxele şi impozitele achitate de cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost angajat al Primăriei Viişoara, din judeţul Vaslui a fost trimis în judecată şi condamnat pentru delapidare, după ce, în perioada 2012-2017, a sustras peste 70.000 de lei, bani achitaţi de cetăţenii comunei cu titlul de taxe şi impozite.

Judecătoria Bârlad a dispus condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a fostului referet al Primăriei Viişoara, Mihăiţă-Romică Harnagea, găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. El a fost obligat de instanţă să respecte un program de supraveghere timp de 4 ani şi să efectueze 110 zile de muncă în folosul comunităţii, fie la primăria pe care a prejudiciat-o, fie în comuna vecină, la Primăria Banca.

Harnagea a fost trimis în judecată în vara anului 2019, fiind acuzat că, în calitate sa de referent-agent fiscal cu atribuţii pe linia încasării taxelor şi impozitelor locale, şi-a însuşit din gestiunea Primăriei Viişoara suma de 70.010 lei prin neînscrierea chitanţelor ce atestau încasarea sumelor de bani ce reprezentau taxe şi impozite locale în borderourile ce erau depuse la casieria unităţii.

Judecătorii bârlădeni au admis că inculpatul a dat dovadă de o ridicată persistenţă infracţională, însă având în vedere că angajatul şi-a recunoscut faptele şi a achitat o parte din prejudiciu, instanţa a apreciat că o pedeapsă cu suspendare şi stabilirea unor măsură de supraveghere pe o perioadă de patru ani sunt suficiente.

”Profilul personal al inculpatului prezintă  garanţii de îndreptare fără executarea efectivă a pedepsei. Lipsa antecedenţelor penale şi pedepsei orientate spre minimul special redus, determină instanţa să stabilească ca suficientă suspendarea executării pedepsei”, au motivat judecătorii în hotărârea de condamnare.

Cum erau sustraşi banii cetăţenilor

Harnagea a fost angajat la Primăria Viisoara la începutul anului 2005 în funcţia de referent-agent fiscal, având atribuţii conform contractului de munca pe linia încasării taxelor şi impozitelor locale. Conform fişelor de post din perioada 2012 - 2017, acesta ocupa funcţia de agent fiscal, nivelul postului fiind de execuţie, iar scopul principal al postului era încasarea impozitelor si taxelor locale. Totodată, conform fişelor postului, avea, printre alte atribuţii si depunerea Încasărilor efectuate integral şi la termenele prevăzute de lege, la casieria primăriei, împreuna cu borderourile desfăşurătoare.

Concret, referentul incasa banii de la cetăţi, sume reprezentând taxe şi impozite locale eliberând chitanţe. După încasare, pe baza chitanţelor emise se întocmea un borderou cu nominalizarea emise, fiind individualizate sumele de bani pe categorii de obligaţii. După întocmirea borderourilor sumele încasate erau depuse la casieria instituţiei, unde se elibera chitanţă pentru sumele depuse.

În perioada 2012-2017, angajatul şi-a însuşit sumasuma de 70.010 lei (10.880 lei în anul 2012, 11.415 lei în anul 2013, 12.415 lei în anul 2014, 9.951 lei în anul 2015, 18.974 lei în anul 2016 şi 6.402 lei în anul 2017), prin neînscrierea chitanţelor ce atestau încasarea sumelor de bani ce reprezentau taxe şi impozite locale în borderourile ce erau depuse la casieria unităţii. 

După descoperirea furtului, angajatul a fost concediat. În timpul anchetei, el a achitat 62.000 lei din prejudiciul creat.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite