Pavilionul „Marcel Guguianu” Bârlad, singurul muzeu de sculptor din lume cu Planetariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bârladul este recunoscut drept oraşul maestrului Marcel Guguianu, aşa cum Tîrgu Jiu este recunoscut drept oraşului lui Brâncuşi. Particularitatea constă în faptul că maestrul Guguianu ( 28 iunie 1922 – 12 iunie 2012) este printre puţinii sculptori români de talie internaţională în cinstea căruia a fost construit un muzeu cu arhitectură gândită anume pentru a pune în valoare capodoperele acestuia.

În ţară sunt doar câteva muzee de sculptor, printre care Muzeul Jalea din Constanţa şi Irimescu din Fălticeni. Ceea ce-l face cu totul deosebit pe cel din Bârlad este că adăposteşte sub acelaşi acoperiş un planetariu ultramodern.

Ridicarea pavilionului muzeal s-a impus după 1997, anul în care Marcel Guguianu a donat muzeului bârlădean toate lucrările sale, inclusiv multe obiecte personale folosite în activitatea artistică. Singura condiţie pusă a fost de a fi expuse într-un muzeu care să-i poarte numele. Conducerea muzeului de la acea vreme a solicitat sprijinul Consiliului Judeţean Vaslui pentru realizarea acestui proiect.

"Mă alătur stădaniei vrednicilor bârlădeni de pe meleagurile Tutovei, pentru renaşterea Bârladului, cea mai năpăstuită urbe românească în ultimele şapte decenii”, scria Marcel Guguianu, în 1997, an în care a donat oraşului natal întreaga creaţie.

image

Pavilionul Guguianu este un punct de referinţă a Muzeului „Vasile Pârvan”, instituţie care aniversează centenarul chiar în aceste zile.

 „Întregul complex muzeal Bârlad este un punct de atracţie pentru turişti, nu doar Pavilionul Guguianu. Muzee sunt peste tot, dar puţine oraşe din România au muzee ce au atins centenarul. Cât priveşte Pavilionul Guguianu, unicitatea acestui proiect constă în acea că arhitectura, întregul proiect, a fost anume conceput pentru a pune în valoare opera maestrului. Este important că s-a investit în cultură şi patrimoniul oraşului s-a îmbogăţit infinit mai mult prin donaţia făcută de Marcel Guguianu”, a declarat, pentru „Adevărul”, muzeograful Nicoleta Arnăutu, fost director al muzeului bârlădean şi iniţiatoarea proiectului Pavilionul „Guguianu”.

image

FOTO: Marcel Guguianu alături de sculpturile donate oraşului natal

Acesta a fost deschis publicului larg în anul 2004 şi patru ani mai târziu a fost inaugurat corp II al clădirii. Aici sunt expuse câteva dintre lucrările remarcabile ale maestrului printre care amintim: Ciocârlia, Icaar, Japoneza, Cei 12 apostoli. Grădina muzeului găzduieşte alte lucrări din marmură, precum şi Memorialul, o construcţie din lemn şi piatră proiectată de sculptor, locul unde şi-a dorit să-i fie pusă inima după moarte. Nu s-a întâmplat acest lucru, portalul adăpostind simbolic inima maestrului.

Operele sculptorului Marcel Guguianu au putut fi admirate în cadrul unor expoziţii din Budapesta, Roma, San Marino, Paris, Belgrad, New York, Washington, Sevilla, Miami. Pentru activitatea sa, Marcel Guguianu a fost distins cu Premiul I la concursul „Nissida D’Oro” din Napoli (1983), Premiul Special al Academiei Româno-Americane pentru sculptura „Ionel Jianu” (1995).

Artă şi astronomie

Deşi este cel mai nou corp de muzeu al Bârladului, anual atrage mii de vizitatori din toată Moldova şi Basarabia. Mari muzicieni de talie internaţională, cum ar fi pianistul Horia Mihail sau violoniştii Răzvan Suma  ori Alexandru Tomescu, au susţinut, aici, recitaluri. Sculptura şi muzica de calitate se îmbină perfect cu astronomia, chiar dacă e greu de crezut.

Construcţia a fost adaptată pentru amenajarea unui planetariu în 2009. Proiectul a fost realizat din europene şi cofinanţare de la Consiliul Judeţean Vaslui şi a fost inaugurat în decembrie 2009. La ora respectivă era al doilea planetarium dingital din ţară, după cel din Piteşti. Apoi au mai fost deschise planetarii, după acelaşi proiect, şi în alte oraşe din ţară.

image
image

“Publicul e încântat, mai ales cei care vin pentru prima dată. Anul trecut, în 2013, am avut aproape 5.000 de vizitatori, fără să-i luăm în calcul pe cei care vin la Observatorul astronomic. Avem mai multe spectacole de Planetariu, inclusiv filme de desen animat pe teme astronomice”, a declarat, pentru “Adevărul”, muzeograful Ciprian Vîntdevară.

Fenomen astronomic spectaculos în România ce poate fi văzut de la Observatorul din Bârlad

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite