Palma primită de Episcopia Huşilor din partea Justiţiei, în cazul preotului umilit şi scos din parohie cu mascaţii pentru că a avut curajul să demaşte abuzurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Lucian Botez şi episcopul Corneliu Bârlădeanu
Preotul Lucian Botez şi episcopul Corneliu Bârlădeanu

Episcopia Huşilor a pierdut un nou proces cu preotul evacuat din parohie cu mascaţii. De cinci ani, tânărul preot, fost paroh într-un sat de pe Valea Prutului din Vaslui, este târât de mai-marii Episcopiei Huşilor într-o luptă absurdă a unor orgolii greu de înţeles.

Lucian Botez, fostul preot din satul Bozia, a părăsit sistemul şi România, scârbit de umilinţele şi nedreptăţile la care a fost supus ani la rând, pentru că a îndrăznit să vorbească despre abuzurile şi corupţia din Episcopia Huşilor.

Magistraţii Tribunalului Vaslui au respins pe 3 februarie apelul formulat de Episcopia Huşilor, împotriva sentinţei prin care fostul preot Lucian Botez a câştigat procesul privind evacuarea sa din Parohia Bozia. 

Cererea de evacuare s-a judecat pe rolurile instanţelor din Bârlad, Vaslui şi Iaşi timp de trei ani de zile, în prezent dosarul aflându-se la rejudecare. Procesul dus de Episcopia Huşilor în acest caz frizează absurdul pentru că, în realitate, preotul a părăsit parohia încă din anul 2013. Deşi a pierdut toate procesele intentate preotului Lucian Botez, Episcopia Huşilor continuă cu înverşunare bătălia în instanţă, făcând apel la toate căile de atac extraordinare, plătind sume uriaşe pe avocaţi şi cheltuieli de judecată, pentru o cauză ce nu mai are obiect.

Preotul Lucian Botez  a intrat în dizgraţia episcopului Huşilor în anul 2011, pe când avea doar 28 de ani. Atunci şi-a cerut drepturile salariale pe care le primea de la stat, care îi erau diminuate lunar, deşi pe statele de plată figurau sumele corecte. Iar în situaţia preotului Botez erau mai majoritatea preoţilor din judeţ, însă niciunul până atunci nu a îndrăznit să ceară explicaţii superiorilor. Pentru că nu a dorit să fie părtaş abuzurilor, părintele Botez şi-a căutat dreptatea la instanţele civile. Gestul său avea să stârnească furia episcopului Corneliu Bârlădeanu.

Cum a pierdut Episcopia toate procesele

În 2012, Episcopia Huşilor a formulat prima acţiune în instanţă împotriva preotului Botez, cerând Judecătoriei Bârlad evacuarea acestuia din Parohia Bozia. Un an mai târziu, în 2013, fost caterisit în lipsă fără a i se da vreun drept la apărare. În acelaşi an, fără a avea o decizie a instanţei, Episcopia Huşilor a decis evacuarea preotului Botez din biserică, la intervenţie fiind folosiţi jandarmi şi mascaţi. Bătrânii satului au făcut, atunci, scut uman în jurul preotului. Timp de mai multe luni, părintele Botez a slujit într-un cort montat în faţa bisericii, reprezentanţii Episcopiei Huşilor interzicându-i să mai intre în biserică. Mâhnit şi umilit, preotul a ales să nu îşi mai expună enoriaşii războiului dus de Episcopie, a părăsit satul şi apoi ţara.

După ce a părăsit parohia, magistraţii judecătoriei Bârlad au dat câştig de cauză preotului hărţuit de mai marii Episcopiei. Lucian Botez a câştigat procesul atât la Judecătoria Bârlad, cât şi la Tribunalul Vaslui. La Curtea de Apel Iaşi s-a dispus rejudecarea cauzei. Dosarul s-a reluat la Judecătoria Bârlad, iar după rejudecare, Episcopia Huşilor a pierdut din nou, magistraţii arătând că evacuarea preotului a fost abuzivă. Deşi evacuarea nu se mai poate produce, Reprezentanţii Episcopiei a atacat sentinţa, insistând în cererea de evacuare a preotului Botez. Tribunalul Vaslui a respins şi cel de-al doilea apel, în prezent Episcopia Huşilor având la dispoziţie calea de atac a recursului la instanţa superioară.

Episcopia Huşilor, executată silit

Separat de cererea de evacuare, Episcopia Huşilor a pierdut şi celelalte procese care vizau drepturile salariale ale preotului Lucian Botez. În primăvara anului 2015 preotul a câştigat definitiv un prim proces cu Episcopia Huşilor, care a fost obligată  să-i restituie preotului  sumele reţinute în mod ilegal din salariu, aproape 12.000 de lei. Deşi hotărârea era definitivă, banii nu au fost restituiţi preotului Botez, decât după jumătate de an, când acesta a apelat la un executor judecătoresc, iar conturile Episcopiei au fost blocate.

În acest dosar, pe lângă căile de atac uzuale, Episcopia Huşilor a apelat la alte două căi extrordinare de atac, pe care însă le-a pierdut.  Zeci de mii de lei a cheltuit Epscopia Huşilor pe cheltuielile de judecată prilejuite de războiul dus cu preotul Lucian Botez. Numai la ultimul proces pierdut la Tribunalul Vaslui, judecătorii au obligat Episcopia să plătească 3100 lei cu titlul de cheltuieli de judecată. 

Preotul Lucian Botez a contestat decizia privind caterisirea sa, însă Sfântul Sinod a decis suspendarea căii de atac, până când Justiţia va soluţiona procesele pe care Episcopia Huşilor le avea deschise împotriva preotului Lucian Botez. Astfel, se explică înverşunarea cu care reprezentanţii Episcopiei duc acest război.

Mai puteţi citi:

Preot scârbit de Biserică. Cum s-a lepădat de sutană duhovnicul alungat din parohie cu mascaţii: „Nu mă identific cu hoţia din sistem“   

Bolidul de lux al episcopului de Huşi, enoriaşii şi birurile. Cât plătesc credincioşii pentru viaţa de nabab a Preasfinţitului Corneliu Bârlădeanu  

VIDEO Episcopul de Huşi, huiduit la coborârea dintr-un bolid de lux. Preasfinţitul, luat la rost de enoriaşi într-un scandal cu şpagă în biserică  

VIDEO Spovedania unui preot în postul Crăciunului: „Dă-i 20.000 de euro Episcopului şi te lasă acolo până mori“  

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite