Ofiţerul care s-a pozat gol-puşcă în incinta Penitenciarului Vaslui, numit director adjunct al închisorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ponea într-una dintre imaginile compromiţătoare apărute în 2015
Vasile Ponea într-una dintre imaginile compromiţătoare apărute în 2015

Comisarul-şef Vasile Ponea, cel care în 2015 a apărut într-o serie de fotografii compromiţătoare realizate chiar în incinta Penitenciarului Vaslui, a fost numit la conducerea unităţii.

La trei ani de la sancţiunea primită pentru gravele prejudicii de imagine aduse sistemului de penitenciare, comisarul-şef Vasile Ponea a fost numit cu delegaţie director adjunct al Penitenciarului Vaslui. 

Numirea sa în funcţie a fost făcută publică pe site-ul instituţiei, unde Vasile Ponea este prezentat în echipa managerială ca fiind ”director adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar”.

La începutul anului 2015, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România a fost zguduită de un scandal fără precedent după ce în mass media au apărut mai multe fotografii deocheate care aveau ca protagonist un ofiţer cu funcţie de conducere din cadrul Penitenciarului Vaslui, Vasile Ponea, seful Serviciului pentru siguranţa deţinuţilor. 

Lovitura de imagine primită atunci de ANP a fost cu atât mai mare cu cât imaginile care îl înfăţişau pe ofiţer gol-puşcă au fost realizate în incinta închisorii, mai exact în sala destinată pregătirii fizice a angajaţilor. Fotografiile compromiţătoare nu erau instantanee surprinse fără ştirea ofiţerului, ba din contră acesta a realizat o şedinţă foto de-a dreptul pornografică în mod voit. 

Vasile Ponea, în prezent FOTO Penitenciarul Vaslui

ponea

Iniţial, s-a vehiculat că fotografiile ar fi fost realizate de un deţinut, cu care comisarul ar fi avut o relaţie, însă aceasta ipoteză a fost infirmată categoric de Vasile Ponea.

Având în vedere aceste acuzaţii, reprezentanţii Penitenciarului Vaslui, pe lângă ancheta internă, au sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui.

"Dezaprobăm în mod categoric aspectele semnalate. Ele contravin statutului privind funcţionarii publici cu statut special din cadrul ANP. Pe lângă ancheta ce s-a dispus imediat la nivelul Penitenciarului Vaslui, a fost sesizat şi Parchetul", a declarat atunci purtătorul de cuvânt al ANP, Cristina Cârlan.

Comisarul a declarat superiorilor că şi-ar fi realizat fotografiile de unul singur, cu ajutorul unui trepied, în sala de forţă a Penitenciarului Vaslui. Rămâne, însă, o enigmă cum a reuşit comisarul să intre cu aparatul foto şi trepiedul în incinta unităţii, având în vedere că în interiorul unităţilor de penitenciar este interzis accesul cu aparatură foto-video.

Sala de forţă a fost amenajată într-unul din corpurile vechi ale Penitenciarului Vaslui, în apropierea porţii de acces în unitate. Aparatele au fost achiziţionate din banii angajaţilor şi cu sprijinul sindicatului şi al asociaţiei sportive din cadrul penitenciarului. Potrivit conducerii unităţii, destinaţia sălii de sport este exclusiv pentru pregătirea fizică a angajaţilor, în special a celor din serviciul de intervenţii. Sala de forţă nu este prevăzută cu camere de supraveghere, însă, după acest incident, conducerea penitenciarului a anunţat că a montatat camere video şi în această încăpere.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au deschis un dosar penal, având ca obiect folosirea funcţiei în scop sexual, însă la finalul anchetei, au dispus clasarea cauzei, pe motiv că nu existe probe care să arate că ofiţerul Ponea şi-ar fi folosit influenţa funcţiei pentru a obţine favoruri sexuale.

Pentru gravele prejudicii de imagine aduse penitenciarului, Vasile Ponea a fost sancţionat, cu retrogradarea pe o funcţie interioară. Ponea a constestat în instanţă sancţiunea, ba chiar a solicitat şi daune morale ANP, însă judecătorii i-au respins cererea, sancţiunea rămânând definitivă. 

Vasile Ponea, şef la Penitenciarul Vaslui, surprins gol-puşcă în sala de forţă a închisorii

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite