O familie din Vaslui cucereşte piaţa bio cu zmeură şi mure: „Dacă bunicii noştri au putut trăi fără E-uri şi alte chimicale, noi de ce nu am putea?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din Vaslui a reuşit să pună bazele unei afaceri ecologice de succes, iar de aproape doi ani produce fructe de pădure şi dulceţuri după reţete tradiţionale.

Andreea Ciobanu (32 de ani) din Vaslui este economist de profesie, iar stresul, oboseala şi mai ales dorinţa de a face altceva pentru mai multă sănătate, dar şi ”câţiva bănuţi în plus” au determinat-o în iarna anului 2013 să se gândească la dezvoltarea unei mici afaceri. 

Având părinţii care locuiesc la ţară şi putând, astfel, valorifica o suprafaţă de teren, Andreea Ciobanu, împreună cu soţul ei, s-a gândit la plantarea unei culturi cu fructe de pădure.

”După ce am analizat ideea, am avut o iarnă la dispoziţie să mă documentez, să citesc tot ce se poate despre acest tip de cultură, să urmez cursuri de pomicultură şi apoi, în primăvara anului 2014 am început să plantăm aproximativ un hectar de zmeur şi mur. Iubesc fructele  de padure, zmeura, murele, fragii, căpşunele, coacăzele, agrisele, niciodată nu erau de ajuns şi uşor de găsit! Sunt cele mai sănătoase fructe, au cel mai scăzut indice glicemic, cei mai multi antioxidanţi”, explică Alina Ciobanu.

Plantaţia se află pe Coasta Neagului, un deal din satul Băleşti, comuna Cozmeşti, într-un peisaj de poveste. Toţi membrii familiei sunt implicaţi în afacere: Andreea şi mama sa fac muncile mai uşoare, în special la legat lăstari, cules, ambalat, etichetat şi livrări. De săpat, frezat, tăiat, stropit, legat, se ocupă soţul şi tatăl ei. La prăşit şi udat apelează şi la zilieri. Deocamdată nu au un sistem de irigaţie, apa fiind adusă cu cisterna de la un iaz pe care l-au amenajat în apropiere. În cei doi ani, au cultivat cinci soiuri de zmeură, unul de mure şi un altul de tayberry, un soi intermediar între zmeură şi mure. 



Cultura de fructe de pădure, spune Andreea Ciobanu, devine cu adevărat rentabilă din al patrulea, al cincilea an. Până acum producţia obţinută nu au reuşit să acopere investiţia care se ridică la aproximativ 12.000 de euro, însă soţii Ciobanu cred în proiectul lor şi sunt convinşi că ”Zmeurişul Coasta Neagului” va deveni o marcă de cinste pe piaţa produselor bio. Anul viitor intenţionează să planteze încă două hectare cu fructe de pădure şi să pune bazele altelierului cu dulceţuri, pentru certificarea bio. Pe lângă fructele proaspete, pentru care este cea mai mare cerinţă, Andreea Ciobanu pregăteşte şi dulceţuri după reţete tradiţionale, pe care le numeşte ”Bunătăţi de Zmeuriş”.

image
image

”Dulceaţa de zmeură, de mure şi alte fructe de pădure pentru mine întotdeauna a fost o delicatesă si nimic din rafturile din magazine nu se compară cu gustul acela de demult. Nu e nimic secret in „Bunatăţi din Zmeuris”, totul constă în fructele  proaspete culese dimineaţa sau seara, ingrediente simple- zahar, zeamă de lămâie şi modul de fierbere la foc  iute de lemne în  vase de cupru. Îmi place să-mi pun amprenta personală pe ceea ce fac şi de aceea fiecare borcanel de dulceata este ornat şi decorat în functie de anotimp şi de tematica. Pentru mine contează cel mai mult calitatea şi imaginea, de aceea pun foarte mare accent pe ingrediente, modul de preparare, igienă şi decorare”, mărturiseşte Andreea.

Fructele de pe Coasta Neagului, frumos ambalate şi etichetate, sunt distribuite doar pe bază de comandă, la fel şi dulceţurile. Deocamdată, o colaborare supermarketurile nu a fost posibilă, deorece marile lanţuri doresc cantităţi foarte mari.

”Îndemn fiecare gospodină să prepare din aceste fructe (porumbele n.r.) bunătăţi pentru a oferi copiilor o alimentaţie bogată în antioxidanţi şi vitamina C, care să le confere o imunitate ridicată în sezonul rece. Sunt gratis şi se gasesc în aproape toate pădurile”,  Andreea Ciobanu.

Chiar dacă este nou intrată pe piaţa producătorilor bio, Andreea Ciobanu a participat la mai multe evenimente organizate in Iaşi şi dedicate educatiei în alimentatia sănătoasa in mediul urban. 

image
”Este dificil dar nu este imposibil pentru un producator să se impună pe piaţă. Dupa parerea mea sa mananci bio nu este un trend, este o metodă de a te întoarce la tradiţii, la hrana sănătoasă, aşa cum generaţii întregi au făcut-o mult şi bine! Ei au putut trăi fără E-uri şi alte chimicale, noi de ce nu am putea? E mai ieftin poate să cumperi un produs convenţional, dar oare sănătatea noastră şi a copiilor noştri nu este scumpă?”, întreabă retoric Andreea Ciobanu.


În opinia economistei, afacerile bio ar trebui să prindă mai mult în zonele sărace, cum este cea a Vasluiului, însă este nevoie de ”curaj inteligent” şi dorinţă de muncă: ”Tocmai acele zone sărăce pot sustine o agricultura bio, acolo unde marii „agricultori” nu au ajuns sa chimizeze pământurile, acolo unde încă se mai fertilizează solul cu gunoi de grajd, se mai dă cu sapa şi se mai stropeste cu ceaiuri de plante”.

Pentru soţii Ciobanu, experienţa din Zmeuriş este un vis pe care şi-l văd cu ochii. ”Este ca şi cum ai creste propriul copil: începi cu plantatul, le îngrijesti, le uzi, ai grijă să nu le bată gheaţa, le sprijini, te asiguri ca au tot ce le trebuie, apoi cresc mari, dau roade bune şi esti răsplatit. Am ajuns la munte cu mure si zmeura de la Vaslui, o poveste nostimă şi încurajatoare pentru noi. Am câştigat „bătalia” fructe de la munte versus fructe din Coasta Neagului. Turiştii au fost atrasi de modul de ambalare, de culoarea, prospeţimea şi aroma fructelor”, afirmă vasluianca.

Dulceaţa de cătină, ultima provocare

Satul Balesti este situat de-al lungul unei  pădurii, este un cadru natural mirific şi mai ales foarte bogat în tot felul de fructe de padure: fragi, coarne, măceşe, porumbele, catina.
Catina şi porumbele au fost pentru Andreea Ciobanu o provocare, făcând pentru prima dată dulceaţă. Fructele se culeg foarte greu, iar prepararea dulceţii are la bază un prodeu migălos, rezultatul este unul savuros, ne asigură Andreea Ciobanu.

image

Pe lângă reţetele clasice, tradiţionale, tânăra din Vaslui a încercat mai multe combinaţii de fructe în prepararea gemurilor şi a dulceţii: gutui cu zmeură sau pere cu zmeură. 


 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite