O comună din judeţul Vaslui a reuşit o premieră: Acces interzis pentru Chevron!

O comună din judeţul Vaslui a reuşit o
premieră: Acces interzis pentru Chevron!

Primăria Dodeşti a refuzat eliberarea avizului pentru eliberarea certificatului de urbanism

Consiliul Judeţean Vaslui a respins cererea companiei Chevron pentru amplasarea celei de-a cincea sonde de explorare a gazelor de şist în localitatea vasluiană Urdeşti, comuna Dodeşti, după ce primarul comunei a refuzat să elibereze un aviz favorabil.

Compania Chevron a fost blocată de primarul comunei vasluiene Dodeşti Victor Popa, care a refuzat să elibereze un aviz favorabil, astfel încât Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui nu a putut elibera certificat de urbanism pentru o suprafaţă de teren deţinută în extravilanul localităţii Urdeşti, unde ar urma să fie amplasată a cincea sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. Reprezentanţii CJ au anunţat compania Chevron România că se află în imposibilitatea de a elibera certificatul de urbanism, în baza căruia, ulterior, ar fi urmat să primească autorizaţia de construire, întrucât primarul de Dodeşti a refuzat să elibereze un aviz favorabil.

Primarul Victor Popa spune că nu a eliberat acest aviz întrucât Consiliul Local a aprobat ulterior solicitării venite de la CJ o hotărâre prin care se interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei Dodeşti. "Consilierii locali s-au declarat împotriva gazelor de şist astfel încât a trebuit să iau act de această hotărâre şi, în consecinţă, nu am transmis niciun răspuns Consiliului Judeţean la solicitarea venită pentru emiterea acelui aviz. Acum să vedem ce se va întâmpla cu hotărârea, dacă va primi avizul de legalitate de la Prefectura Vaslui", a declarat Victor Popa.

Compania Chevron deţine în concesiune, pe teritoriul judeţului Vaslui, patru perimetre unde urmează să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism, şi acorduri de mediu. La Siliştea, comuna Pungeşti, au şi început lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. 

"Primarul comunei Dodeşti, în al cărei extravilan se află amplasamentul pentru care s-a solicitat certificatul de urbanism, trebuia să elibereze un aviz favorabil în care să fie menţionate elementele caracteristice ale regimului juridic, economic şi tehnic al terenului, rezultate din documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului a comunei. Deşi i s-a solicitat de către arhitectul şef al judeţului eliberarea acestui aviz în termenul legal de cinci zile, primarul din Dodeşti nu a transmis niciun răspuns, motiv pentru care s-a comunicat către Chevron România că ne aflăm în imposibilitatea de a elibera certificatul de urbanism", a declarat Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui

La Pungeşti, compania Chevron a inceput lucrările amplasării primei sonde din România

FOTO: Facebook

Citeşte şi:

Judecătorii vasluieni au decis: Liber la explorarea gazelor de şist la Pungeşti

S-au pus bazele unui nou grup de iniţiativă împotriva fracţionării hidraulice în judeţul Vaslui

Mircea Vlasă, primarul de Pungeşti, cercetat penal pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările