Noi cazuri COVID-19 la azilul de bătrâni din Tutova. „Nu ne explicăm cum s-a ajuns aici. Măsuri au fost luate din timp pentru a nu se ajunge la un dezastru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi bătrânii şi angajaţii de la Tutova, convifmaţi COVID-19, au fost internaţi la spitalul din Bârlad
Toţi bătrânii şi angajaţii de la Tutova, convifmaţi COVID-19, au fost internaţi la spitalul din Bârlad

Este stare de alertă în Tutova, comuna din judeţul Vaslui unde se înregistrează îmbolnăviri COVID-19 în lanţ în rândul bătrânilor şi angajaţilor centrului pentru persoanele vârstnice din localitate.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a confirmat marţi, 28 aprilie, alte opt cazuri COVID-19 la căminul de bătrâni din Tutova, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 19. 

”Până la această dată, pentru 19 persoane, dintre care şapte persoane din rândul personalului de îngrijire şi 12 beneficiari de la Căminul pentru persoane vârstnice Tutova, testele au confirmat infecţia cu COVID-19. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare şi starea de sănătate a personalului centrului şi a beneficiarilor este monitorizată permanent de către DSP Vaslui”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

DSP Vaslui a declanşat o anchetă epidemiologică la căminul din Tutova, după ce pe data de 22 aprilie, o persoană din rândul beneficiarilor a fost transportată la Spitalul ”Elena Beldiman” Bârlad cu simptomatologie specifică infecţiei COVID-19, aceasta fiind ulterior testată pozitiv.

În primă etapă, au fost recoltate probe biologice de la personalul de îngrijire şi de la persoanele care locuiesc în acelaşi pavilion cu persoana confirmată. Ulterior, pe 27 aprilie, după ce testele au ieşit pozitive pentru 11 bătrâni şi angajaţi, reprezentanţii DSP au recoltat probe biologice de la 38 de beneficiari şi de la restul personalului angajat la nivelul Căminului pentru Persoane Vârstnice Tutova. 

În cursul zilei de luni, un bărbat în vârstă de 82 de ani, asistat în centrul de la Tutova, care fusese confirmat pozitiv cu noul coronavirus în aceeaşi zi, a decedat. Potrivit autorităţilor sanitare bărbatul avea sechele în urma unui infarct miocardic şi a unui accident vascular cerebral, fibrilaţie atrială permanentă, boală renală cronică şi insuficienţă cardiacă.  

Căminul de bătrâni de la Tutova funcţionează în câteva corpuri de clădire în care, până în 2011, au aparţinut Spitalului de Boli Cronice „Dr. I. T. Nicolăescu”. Odată cu desfiinţarea spitalului (1 aprilie 2011), autorităţile tutovene au fost printre primele din ţară care au accesat, încă înainte ca lacătul să fie pus pe uşă, programul „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoane vârstnice”, cu finanţare integrală de la bugetul statului. După înfiinţarea Căminului, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin intermediul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Vaslui, a încheiat cu Consiliul Local Tutova un contract de finanţare, toate cheltuielile de funcţionare fiind acoperite de stat.

În prezent, Căminul pentru Persoane Vârstnice Tutova găzduieşte 76 de bătrâni, cei mai mulţi dintre ei fiind singuri pe lume şi bolnavi şi nu au unde se duce sau cine să-i îngrijească. Aceştia sunt repartizaţi în 27 de camere şi sunt îngrijiţi de 30 de angajaţi (4 asistente medicale, 11 personal administrativ şi 15 personal de îngrijire).

Principala ipoteză: virusul a fost transmis de un angajat

Primarul comunei Tutova, Ion Corciovă, afirmă că alături de autorităţile sanitare depune toate eforturile pentru a limita extinderea focarului. Nu îşi explică cum a fost posibil să ajungă la această situaţie, subliniind că pe plan local au fost luate măsuri pentru a preveni îmbolnăvirilor. În contextul în care vizitele în centru au fost restricţionate de mai multă vreme, principala ipoteză luată în calcul de autorităţi este că virusul a fost transmis în centru de către un angajat, care nu a prezentat simptome de boală.

”Pentru noi este de neînţeles ceea ce s-a întâmplat. Nu ne explicăm cum s-a ajuns aici, în condiţiile în care al luat toate măsurile, s-au stabilit circuite clare, tocmai pentru a evita îmbolnăvirile. Încă de dinainte de apariţia Ordonanţei Militare 8, care a reglementat situaţia centrelor militare, s-a stabilit un plan de măsuri de împreună cu conducerea centrului, pentru că ştiam că ar fi un dezastru să ajungă coronavirusul în cămin. Ce s-a întâmplat acolo, nu ştim. Acum nu căutăm vinovaţi, ci ne concentrăm să luăm cele mai bune decizii pentru a limita îmbolnăvirile. Autorităţile vor stabili cine, cum şi dacă s-a greşit. S-au asigurat echipamente de protecţie, dezinfectanţi, mănuşi, măşti de protecţie, viziere tot ce a fost nevoie. Momentan, în centru sunt izolaţi la locul de muncă 17 angajaţi, care trebuie să asigure îngrijirea celor 64 de bătrâni rămaşi în centru”, a precizat primarul comunei Tutova, Ion Corciovă.

Edilul a subliniat că la nivelul comunei nu s-au înregistrat probleme în cazul persoanelor izolate la domiciliu, urmare a revenirii din străinătate. ”S-au efectuat controale regulat. Nimeni nu a încălcat măsura izolării”, a subliniat acesta.

Până în prezent, potrivit ultimelor raportări ale autorităţilor, în judeţul Vaslui s-au înregistrat 105 cazuri COVID-19. La Tutova, cu excepţia îmbolnăvirilor de la căminul de bătrâni nu este confirmată nicio altă infectare cu noul coronavirus. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite