Motivul pentru care un primar a refuzat dreptul unei angajate de a-şi relua activitatea după concediul de maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul comunei Stănileşti va trebui să achite angajatei daune morale
Primarul comunei Stănileşti va trebui să achite angajatei daune morale

Un primar din judeţul Vaslui a refuzat unei angajate dreptul de a-şi relua activitatea după concediul de maternitate, solicitându-i să revină la muncă după ce îşi rezolvă problemele din familie. Angajata a fost dată în judecată de soţ, preotul satului, pentru tăgada paternităţii.

O funcţionară din cadrul Primăriei Stănileşti, din judeţul Vaslui, aflată în concediu de maternitate, a fost nevoită să apeleze la instanţele de judecată pentru a-şi putea relua activitatea la locul de muncă. Mihaela Şălaru este secretarul comunei Stănileşti, iar anul trecut s-a aflat în centrul unui scandal, după ce soţul său, preotul satului, a dat-o în judecată având dubii în privinţa paternităţii copilului născut în ianuarie 2018. Deşi sunt aspecte ce ţin de viaţa privată, primarul comunei Stănileşti, Liviu Zaharia (foto), a refuzat femeii dreptul de a reveni la serviciu înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului, tocmai invocând respectivul scandal.

La sfârşitul lunii august 2018, Mihaela Şălaru a înaintat o adresă primarului comunei, solicitând reluarea raporturilor de serviciu începând cu 1 octombrie 2018. Deşi era obligat, potrivit prevederilor legale, să asigure condiţiile necesare reluării activităţii de către funcţionarul public, primarul nu a dat curs solicitării. Angajata a formulat o nouă adresă arătând necesitatea emiterii dispoziţiei de reluare a raporturilor de serviciu în vederea obţinerii suspendării plăţii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv în vederea depunerii dosarului pentru acordarea stimulentului de inserţie. După o lună, primarul a înaintat un răspuns prin care i se transmitea că se amână realuarea activităţii. Motivele invocate au fost, în opinia angajatei, profund umilitoare. Primarul a invocat că revenirea la serviciu a fost amânată din cauza „unor probleme de natură personală“.

„Apariţia în presă a unor articole denigratoare la adresa dumneavoastră şi a altui angajat al Primăriei Comunei Stănilesti este de natură a afecta buna funcţionare a aparatului administrativ precum şi reputaţia funcţionarilor publici din cadrul Primăriei comunei Stănileşti. Rezolvarea problemelor personale este, la acest moment, mai importantă decât reluarea activităţii şi până la schimbarea situaţiei vor fi menţinute efectele dispoziţiei privind suspendarea la cerere a raporturilor de serviciu. Oricând după rezolvarea problemelor personale, sunteţi îndreptăţită să formulaţi o nouă cerere prin care să solicitaţi reluarea activităţii“, a argumentat primarul comunei în răspunsul comunicat angajatei.

Femeia s-a adresat mai multor instituţii (Prefectura Vaslui, Agenţia Naţionala a Funcţionarilor Publici) pentru a sesiza abuzul primarului. Deşi instituţiile în cauză au dispus luarea tuturor măsurilor legale de către către primar în vederea respectării drepturilor sale angajatei aflate în concediu de maternitate, edilul nu s-a conformat.

Mihaela Şelaru s-a adresat Tribunalului Vaslui, solicitând obligarea primarului de a emite dispoziţia privind reluarea activităţii de către acesta şi plata drepturilor ce i s-ar fi cuvenit începând cu 1 octombrie 2018 (data de la care a solicitat reluarea activităţii). În instanţă, primarul a invocat că s-ar fi înţeles verbal cu angajata ca aceasta să-i reia activitatea mai târziu, „pentru a se estompa situaţia posibil conflictuală dintre angajaţii pârâtei şi alte persoane, rezultată în urma unei presupuse relaţii amoroase dintre reclamantă şi viceprimar“.

Primarul obligat la despăgubiri

”Pârâtul precizezază că nu au intenţionat în nici un moment să aducă atingere drepturilor reclamantei de a reîncepe activitatea, ci s-a încercat prevenirea unor situaţii posibil conflictuale în condiţiile în care la nivelul instituţiei erau informaţii despre intenţia soţului reclamantei de a se răzbuna, fiind de câteva ori văzut în preajma sediului Primăriei. Refuzul de a se dispune reluarea raporturilor de serviciu avea la bază un acord verbal dintre reclamantă şi primarul comunei, iar prin cererea adresată reclamantei i s-a specificat în mod expres că oricând poate reveni cu o nouă cerere de reluare a raporturilor de serviciu, aspect pe care nu l-a făcut”, a invocat primarul comunei în faţa instanţei.

Judecătorii nu şi-au însuşit apărarea primarului arătând că ”această înţelegere verbală care ar fi avut loc între reclamantă şi pârât nu rezultă din niciun mijloc de probă motiv”.

Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză angajatei şi a obligat primarul să emită decizia de reintegrare în muncă, cu plata drepturilor salariale aferente. În plus, edilul a fost obligat să-i achite femeii 2.000 de lei cu titlul de daune morale. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite