Motivele pentru care judecătorii cred că mama care şi-a omorât bebeluşul cu o cruzime ieşită din comun a avut discernământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Smocot a fost arestată preventiv
Roxana Smocot a fost arestată preventiv

Premeditarea crimei cu o zi înainte, dar şi faptul că a realizat că a acţiunile sale ”sunt scârboase” sunt, în opinia judecătorilor Tribunalului Vaslui, elemente care indică faptul că tânăra din Bârlad, care şi-a ucis bebeluşul cu o brutalitate rar întâlnită, a avut discernământ în momentul comiterii odioasei faptei.

Motivarea judecătorilor în cazul arestării tinerei din Bârlad care pe 12 iunie şi-a ucis pruncul motivând că nu se simţea atrasă de el, arată că pentru o faptă de o asemenea cruzime, cea mai fermă măsură care se impune este arestarea preventivă. 

"Tribunalul arată, contrar susţinerilor apărătorului desemnat din oficiu al inculpatei, că, în privinţa persoanelor majore, operează o prezumţie relativă de prezenţă a discernământului. O eventuală stare de iresponsabilitate la momentul săvârşirii infracţiunii, ca şi cauză de neimputabilitate, urmează a fi stabilită în baza expertizei medico-legale psihiatrice, dispusă de organul de urmărire penală.", se arată în motivarea judecătorilor Tribunalului Vaslui. 

Elena Roxana Smocot urmează unei expertize medico legale în perioada următoare. Expertiza ar fi fost obligatorie la momentul judecării propunerii de arestare, dacş fapta ar fi fost săvârşită imediat după naştere, dar nu mai târziu de 24 de ore. 

"Din perspectiva judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Vaslui, şi fără a antama concluziile care vor fi prezentate de medicina legală, inculpata a avut discernământ la momentul săvârşirii faptei – s-a gândit la suprimarea vieţii copilului cu o seară înainte de data de 12 iunie 2015, a realizat că acţiunile sale sunt “scârboase””, se menţionează în hotărârea Tribunalului Vaslui.    

În opinia magistraţilor vasluieni, lăsarea în libertate a unui astfel de individ prezintă pericol concret pentru ordinea publică, iar comunitatea ar considera că justiţia nu acţionează cu fermitate, dacă ar lua o altă măsură.

"Sentimentul de insecuritate din rândul colectivităţii poate proveni din împrejurarea că o persoană care a comis o infracţiune de o gravitate ieşită din comun este cercetată în stare de libertate, circumstanţe ce ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, ceea ce nu este de dorit. În pofida susţinerilor că pericolul pentru ordinea publică ar trebui întotdeauna probat prin administrarea unor anume dovezi, instanţa arată că acest pericol poate fi dedus din împrejurările în care s-a comis fapta, natura, gravitatea acesteia şi elementele care caracterizează persoana infractorului. Existenţa pericolului pentru ordinea publică poate rezulta aşadar, între altele, şi din însuşi pericolul social al infracţiunilor de care este învinuit inculpatul, de reacţia publică la comiterea unor astfel de infracţiuni, de posibilitatea comiterii, chiar, a unor fapte asemănătoare de către alte persoane, în lipsa unei reacţii corespunzătoare faţă de cei bănuiţi ca autori ai unor astfel de fapte." susţin judecătorii Tribunalului în motivarea arestării Elenei Roxana Smocot.

image

Tânăra de 27 de ani a şocat opinia publică la sfârşitul săptămânii trecute, omorându-şi băieţelul născut pe 4 iunie prin acte de cruzime ce cu greu pot fi descrise. În faţa anchetatorilor, mama criminală, care mai are un băieţel în vârstă de 4 ani, a susţinut că a ucis bebeluşul pentru că ar fi fost conceput în urma unei relaţii extraconjugale şi nu se simţea atrasă de el.
Magistraţii Curţii de Apel Iaşi urmează să hotărască dacă criminala va rămâne după gratii, aceasta contestând măsura arestării preventive luată împotriva sa de judecătorii Tribunalului Vaslui.

Femeia le-a spus anchetatorilor în cele mai mici detalii cum a acţionat. Cu o seară înainte de crimă, s-a gândit să îl omoare.  Dimineaţa, după ce a plecat soţul la serviciu şi a rămas singură cu cei doi copii ai săi şi cu nepoţelul de şapte ani, l-a scos pe micuţ în curte şi la lumina soarelui i s-a părut că seamănă cu amantul. L-a dus în dormitor, l-a apucat de picioare şi l-a trântit de parchet şi de marginile pătuţului până nu a mai plâns. După ce a realizat că bebeluşul a murit, a ieşit în curte şi l-a călcat în picioare, scenă la care au asistat şi cei doi copii. Atunci i s-a părut că “e mic ca un pui” şi s-a gândit să îl tranşeze. A luat o ţiglă şi a început să-l tranşeze. Copiii au întrebat-o dacă îl omoară pe micuţ şi ea i-a expediat: “Plecaţi în casă că e scârbos”.
Aceasta este una dintre cele mai odioase crime comise vreodată în judeţul Vaslui.

Mai puteţi citi:

FOTO Detaliile unei crime odioase. O tânără mamă, din Bârlad, şi-a măcelărit bebeluşul abia născut: l-a călcat în picioare şi l-a spintecat cu o ţiglă

Crimă îngrozitoare la Bârlad. O mamă şi-a eviscerat pruncul născut de opt zile

Profilul psihologic al mamei criminale din Bârlad. Ce a fost în mintea tinerei de 27 de ani care şi-a măcelărit pruncul

FOTO Bebeluşul tranşat de mama adulteră, din Bârlad, condus pe ultimul drum de soţul înşelat

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite