Mobilizare impresionantă pentru Rareş, olimpicul diagnosticat cu cancer. Colegii şi profesorii au reuşit să strângă aproape 16.000 lei într-o singură zi

Mobilizare impresionantă pentru Rareş, olimpicul diagnosticat cu cancer. Colegii şi profesorii au reuşit să strângă aproape 16.000 lei într-o singură zi

Rareş Diaconu în timpul vizitei la Dijon

Cazul elevului olimpic din Vaslui, diagnosticat cu o formă galopantă de cancer osos, a stârnit un val impresionant de solidaritate. Pe lângă colegii şi profesorii elevului de 17 ani, mai multe instituţii publice, întreprinzători, dar şi persoane fizice şi-au anunţat sprijinul. 80.000 de euro este suma necesara pentru tratament la o clinică din străinătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Avem nevoie de sprijin şi de o adevărată solidaritate”, astfel scria Rareş, în urmă cu trei ani, în eseul său ”Primar pentru o zi”, fără a bănui că el însuşi va avea nevoie de o adevărată solidaritate. 

Rareş Diaconu, unul dintre elevii sclipitor al Liceului ”Emil Racoviţă”, olimpic naţional la limba franceză, a fost diagnosticat cu o formă galopantă de cancer, în luna decembrie când a mers la medic acuzând o durere la picior şi o şchiopătare inexplicabilă. Diagnosticul a căzut ca un trăsnet peste familia adolescentului, colegi şi profesori. Rareş  era ”Antrenorul”, aşa îi spuneau colegii. ”Un elev cu ambiţii mari, modest, cu mult bun simţ şi deosebit de politicos”, astfel îl descriu profesorii.

Internat la o clinică din Iaşi, unde urmează tratamentul chimioterapeutic, Rareş este optimist şi convins că va ieşi învingător din această luptă în care nu este singur. Colegi, profesori, prieteni dar şi oameni care nu l-au cunoscut vreodată şi-au dat mâna pentru a aduna banii necesari tratamentului în străinătate: 80.000 de euro. În prima zi de campanie, elevii şi profesorii de la Liceul ”Emil Racoviţă” din Vaslui au reuşit să strângă 15.815 lei. Strângeri de fonduri se fac aproape în toate şcolile şi liceele din Vaslui. La rândul lor, angajaţii mai multor instituţii publice au iniţiat acţiuni similare: Tribunalul Vaslui, Direcţia Finanţelor Publice, Primăria Vaslui, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, acolo unde tatăl lui Rareş este angajat ca pompier. De asemenea, compania Gaz Est a donat 23.400 de lei.

S-au alăturat campaniei şi mici investitori locali care anunţat că sumele obţinute din vânzări în această perioadă vor fi donate lui Rareş Diaconu. Mai mulţi patiseri au scos la vânzare produse, anunţând că vor dona şi ei sumele elevului de la Emil Racoviţă. Un medic cardiolog va oferi consultaţii la Negreşti (localitatea de domiciliu a elevului), iar banii strânşi vor fi donaţi familiei elevului. Un taximetrist din Vaslui a anunţat că va dona toate sumele încasate din cursele efectuate în perioada 21-25 ianuarie. Mai multe persoane din Vaslui au scos la vânzare diverse produse, de la haine pentru bebeluşi la căşti moto, banii din vânzări având aceeaşi destinaţie. Şi trupa Hand of Angel a anunţat că va susţine un concert caritabil pentru Rareş.

”Orice leu va conta şi va fi important în vindecarea lui Rareş”

”Astăzi Rareş a făcut a doua şedinţă chimioterapie, iar pe chipul lui de arhanghel citeşti speranţa. Speranţa întărită de un caracter puternic, dar şi de valorile în care crede: solidaritatea umană, că oamenii pot fi sprijin unii pentru alţii, că pot empatiza şi că pot înţelege că puţin cu puţin putem strânge 80.000 de euro pentru ca el să ajungă la o clinică din Austria, pentru intervenţia chirurgicală prin care să fie îndepărtată tumoarea. Probabil ca Rareş să nu fie de acord cu iniţiativa noastră de a începe această campanie, dar dacă ai săi colegi îl aşteaptă să redeschidă sala clasei, să-i salute cu optimismul său debordant şi să-i îmbrăţişeze cu privirea lui albastră, dacă zeci, sute, poate mii de oameni au înţeles că sprijinul fiecăruia contează, dacă toţi cei care citesc aceste rânduri sprijină această cauză, e posibil ca ”Antrenorul” (aşa cum e supranumit de către colegi) să înţeleagă că şi el a contribuit la schimbarea oamenilor în bine şi că a sa convingere ”Cred că cel mai important lucru este să fii OM!” se concretizează în fapte. Orice leu va conta şi va fi important în vindecarea lui Rareş, în lupta nedreaptă cu cancerul, dar, la fel de important va fi dacă îi vom îndeplini un vis: acela că oamenii pot fi solidari”, anunţat una dintre prietenele adolescentului de 17 ani.

Conducerea Liceului ”Emil Racoviţă” Vaslui a anunţat că va fi iniţiată şi o campanie de strângere de fonduri direct de pe Facebook. ”Având în vedere că pentru conturile de Facebook din România nu este permisă iniţierea de campanii de strângeri de fonduri am apelat la o persoană din Marea Britanie. Am înaintat toate documentele şi sperăm ca în cursul zilei de astăzi să se reuşească iniţirea strângerii de fonduri şi pe Facebook”, a precizat prof. Daniel Hulubei, directorul Liceului Emil Racoviţă Vaslui.

Persoanele care doresc să-l sprijine pe Rareş, pot să dona în conturile părinţilor: 

Lăcrămioara Diaconu, cont lei, IBAN RO39RNCB0262006051730006

Diaconu Niculaie, cont euro, IBAN RO71RNCB0259006042640001, cod SWIFT: RNCB RO BU
Diaconu Lăcrămioara, cont lire IBAN RO55RNCB0262006051730009, cod SWIFT: RNCB RO BU

Reprezentanţii Liceului ”Emil Racoviţă” Vaslui au iniţiat o campanie şi pe GoGetFunding, unde până în prezent s-au adunat până la această oră aproape 500 de euro.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: