Moartea oripilantă a lui Sebi. Băiatul de 14 ani a fost ucis de patronul care a vrut să-şi facă dreptate cu parul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Petruţ Gaiţă a murit în urma loviturilor
Sebastian Petruţ Gaiţă a murit în urma loviturilor

Un băiat de 14 ani din judeţul Vaslui a fost găsit ucis la opt zile după dispariţie. Sebi, cum îi spuneau apropiaţii, a fost omorât cu cruzime de un afacerist local, care nu doar că s-a crezut poliţist, ci a vrut „să-i dea o lecţie“ pe care s-o ţină minte.

Sebi nu a mai apucat să ţină minte lecţia oferită de patronul din sătucul Guşiţei, din comuna vasluiană Dimitrie Cantemir. A murit sub ploaia de lovituri a afaceristului Dan Mîcnea (39 ani), despre care comunitatea locală are numai cuvinte frumoase: ”om înstărit”, ”cu o familie superbă”. A murit în mijlocul unei păduri, însă dispariţia sa a fost reclamată la Poliţie de bunică abia două zile mai târziu.

Femeia îl avea în grijă pe nepot, părinţii fiind la muncă în străinătate. Crescut doar de bunică, băiatul mai avea accese de teribilism, însă niciodată nu fugise de acasă. Era bănuit că în luna noiembrie, anul trecut, ar fi spart un magazin din sat, alături de alţi doi băieţi, şi i-ar fi dat foc. Era chiar magazinul afaceristului Mîcnea. Poliţiştii făceau cercetări în acest caz, iar bunica se temea că nepotul ar fi fost ”săltat de poliţişti”, de aceea a şi reclamat dispariţia cu întârziere.

Ultima dată, Sebi a fost văzut în viaţă pe 23 februarie. Era împreună cu alţi băieţi pe uliţele din sat. Atunci, patronul magazinului l-a luat la rost, cerându-i să facă reconstituirea faptelor. Adolescentul a rămas singur cu afaceristul şi de atunci nimeni nu mai ştia nimic despre el.

Pe 25 februarie, bunica a reclamat dispariţia la Poliţie. Dispariţia ”voluntară” a băiatului de 14 ani, aşa cum a fost reţinută de către poliţişti, a început să ridice suspiciuni în momentul în care anchetatorii au refăcut traseul ultimelor zile când Sebi a fost văzut în viaţă. Martorii au relatat poliţiştilor episodul cu patronul magazinului din sat. Dan Mîcnea (foto jos) a confirmat întâlnirea însă a invocat că s-a despărţit de băiat, fără a şti încotro a luat-o.

Au urmat mai multe zile de investigaţii ale poliţiştilor coordonaţi de adjunctul şefului Poliţiei Huşi, comisarul Florin Graur, unul dintre cei mai vechi criminalişti din judeţul Vaslui. Suspiciunile anchetatorilor erau clare: patronul avea o legătură certă cu dispariţia minorului. Cum nu reuşeau să obţină informaţii de la acesta, poliţiştii i-au propus să efectueze testarea cu poligraful. Afaceristul a fost de acord. Procurorii afirmă că mulţi criminali acceptă testarea poligraf, în încercarea de a-şi demonstra nevinovăţia, crezând că vor reuşi să păcălească ”detectorul de minciuni”.

criminal

Dan Mîcnea a picat testarea poligraf, manifestând comportament simulat la întrebarea referitoare la dispariţia băiatului. Momentul l-a luat prin surprindere pe bărbatul de 39 de ani, care, în ciuda rezultatului testării cu poligrafice, continua să susţină că nu are legătură cu dispariţia lui Sebi.

Momentul cheie al investigaţiei a fost întâlnirea ucigaşului cu criminalistul Florin Graur. Ofiţerul i-a transmis că ştie că el este criminalul şi că, mai devreme sau mai târziu, se va descoperi cadavrul şi probele care îl vor incrimina. Atunci a fost momentul în care, criminalul a decis să-şi mărturisească fapta şi i-a condus pe poliţişti la locul unde se afla cadavrul: o râpă adâncă de peste 30 de metri, din satul Oţeleni, comuna Hoceni, localitate situată la peste 15 kilometri de satul băiatului. Mîcnea ştia bine satul Oţeleni, deoarece copilărise acolo. Cunoştea râpa unde era aproape imposibil să fie călcată de picior de om. 

A transportat cadavrul cu bicicleta 15 kilometri în toiul nopţii

Firul crimei, mărturisit procurorului de caz, este cutremurător. Bărbatul de 39 de ani a declarat că pe 23 februarie, la amiază, s-a întâlnit cu Sebi şi i-a cerut să îi spună cum a acţionat în luna noiembrie, anul trecut, când i-a spart magazinul, şi pe unde a mers. În ciuda anchetei Poliţiei, voia să facă o anchetă pe cont propriu. A invocat în faţa procurorilor că, în urma spargerii din luna noiembrie, i-ar fi dispărut din magazin 3.100 de euro, 2.700 de lei şi diverse produse. 

Adolescentul, aflat pe o bicicletă, a mers pe un traseu până într-o pădure. Acolo i-a indicat un drum, apoi s-a răzgâdnit şi a indicat o altă direcţie. Convins că băiatul îl păcăleşte, a luat un par din pădure şi a început să îl lovească cu brutalitate.

”A declarat că a lovit victima cu lemnul respectiv de vreo sută de ori, peste mâini şi picioare. Cadavrul prezintă multiple leziuni, cauzele exacte ale decesului, dinamica şi numărul loviturilor vor fi stabilite cu exactitate de către medicul legist, în urma efectuării necropsiei”, a precizat Alice Ruja, procurorul de caz.

Criminalul a precizat că a abandonat victima în pădure şi a mers la domiciliu. Seara, însă, bănuind că băiatul ar fi putut muri din cauza loviturilor sale a decis să se reîntoarcă în pădure. A luat de acasă o pătură cu el. În momentul în care a ajuns la locul agresiunii, a găsit băiatul mort cu bicicleta lângă el. A înfăşurat cadavrul într-o pătură, apoi l-a pus pe bicicleta şi a pornit la drum prin pădure în căutarea unui loc pe care să nu-l găsească nimeni.

Sebi era crescut de mai mulţi ani de bunică

sebi baiatul ucis

Peste 15 kilometri a mers în toiul nopţii prin pădure, cărând victima pe bicicletă. În ciuda traseului anevoios a ajuns în râpa din satul Oţeleni, unde a decis să ascundă trupul neînsufleţit al băiatului.

Cadavrul scos de pompieri din râpă

”A coborât în râpă a împins victima după un copac, apoi a acoperit-o cu frunze şi pământ. De sus, cadavrul nu era vizibil. Râpa are o adâncime de 30-40 de metri, plină de vegetaţie uscată, accesul este foarte dificil. De altfel, pentru scoaterea cadavrului din râpă am apelat la pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui”, a mai precizat procurorul de caz. 

Anchetatorii recunosc că dacă autorul nu ar fi indicat locul, şansele găsirii cadavrului ar fi fost mici. După ce a scăpat de cadavru, criminalul a decis să îşi acopere şi urmele: a dat foc păturii, iar bicicleta victimei a aruncat-o într-un canal de colectare a apei. Astăzi, pompierii urmează să efectueze căutări pentru găsirea ei. 

Întreaga comunitate din satul Guşiţei este bulversată de această crimă. Oamenii nu pot să înţeleagă cum un om în toată firea a fost capabil să ucidă cu cruzime un copil. Familia victimei este în stare de şoc. Mama lui Sebi, însărcinată în şase luni, venise încă de duminică în ţară. Aflată în Cipru, femeia făcea apeluri disperate pe reţelele de socializare, solicitând cunoscuţilor să o ajute la găsirea fiului. 

Bărbatul de 39 de ani a fost reţinut noaptea trecută sub acuzaţia de omor calificat, urmând ca astăzi să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite