Misiune de audit a Organizaţiei Mondiale pentru Sănatate Animală la Vaslui în criza pestei porcine

Misiune de audit a Organizaţiei Mondiale pentru Sănatate Animală la Vaslui în criza pestei porcine

O misiune de audit din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănatate Animală privind pesta porcină clasică va fi prezentă la Vaslui săptămâna viitoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada 20 - 23 ianuarie, o misiune formată din 4 experţi ai Organizaţiei Mondiale pentru Sănatate Animală (OIE), se va afla în România pentru a evalua modul în care ţara noastră respectă prevederile relevante ale Codului terestru de sănătate animală pentru menţinerea statutului de ţară liberă de pestă porcină clasică (PPC).

Scopul misiunii este de a evalua modul în care au fost implementate recomandările misiunii OIE anterioare, din luna mai a anului 2017, în urma căreia România a fost recunoscută oficial ca ţară liberă de pestă porcină clasică (PPC).

Misiunea de audit va începe la sediul ANSVSA, ulterior experţii internaţionali se vor deplasa în teritoriu. Comisia se va deplasa mai întâi în judeţul Vaslui, apoi la Buzău şi Tulcea.

Experţii misiunii vor evalua sistemul de supraveghere existent pentru PPC fiind vizate mai multe aspecte, dintre care menţionăm: sistemul de detecţie timpurie, nivelul de biosecuritate şi măsurile de control aplicate pentru depistarea prezenţei virusului şi prevenţia răspândirii virusului în caz de suspiciune sau confirmare a pestei porcine clasice în exploataţiile nonprofesionale.

De asemenea, experţii OIE vor efectua vizite pe teren, la exploataţii comerciale şi în special exploataţii nonprofesionale, abatoare, posturi de inspecţie la frontiere şi fonduri de vânătoare, pentru a evalua modul în care sunt aplicate normele de biosecuritate şi gestionarea procedurilor de informare, supraveghere şi inspecţie.

Echipa de experţi OIE va fi însoţită de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe toată perioada misiunii. În ultimele luni, în judeţul Vaslui au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină, cele mai afectate fiind localităţile de pe Valea Prutului, în special zona Cârja-Murgeni. De altfel, la Murgeni s-a înregistrat şi primul focar de pestă porcină într-o exploatatie comercială, aproape 2.000 de porci ai fermei în cauză fiind asanaţi. Ultimul caz de pestă porcină a fost identificat zilele trecute, tot la Murgeni, la un porc mistreţ.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: