Măsurile de austeritate lovesc în copiii daţi în plasament/ „Mă întorc la mamaie şi dorm pe preş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mădălina Cucoş crescută de o familie de împrumut s-ar putea întoarce la orfelinat după şase ani în care a avut un cămin. Tot mai mulţi asistenţi maternali renunţă la copiii pe care îi au în grijă din cauza problemelor financiare. Guvernul a anunţat că le va lua 25% din alocaţia lunară.

Mădălina Cucoş are 13 ani şi de şase se află în grija unor asistenţi maternali. Mama i-a murit când fetiţa avea doar 6 ani, iar ea şi ceilalţi trei fraţi ai au rămas în grija unei bunici.

Mai citeşte şi:

Drama unei asistente maternale: „Mă doare sufletul că renunţ la copil”

Nu se mai reduc pensiile, dar Guvernul creşte taxele şi impozitele/ Vin preţuri nesimţite

Bătrâna însă nu avea condiţii pentru a-i creşte decent pe cei patru copii, astfel că doi dintre ei au fost duşi într-un centru de plasament, iar Mădălina şi Mihăiţă au rămas câteva luni de zile în grija tatălui.

Imediat ce au terminat clasa I, cei doi au fost preluaţi de specialiştii DGASPC şi în scurt timp au ajuns la familia Roiu din Vaslui. Copiii au rămas împreună aproape doi ani şi jumătate, însă băiatul avea probleme de natură psihică şi a fost dat în grija altei familii.
Teodora şi Ion Roiu au crescut-o pe Mădălina ca pe propriul lor copil, însă scăderea alocaţiei pentru îngrijirea copilului ar putea să-i facă să renunţe la familia lor.

„Nu ştim ce vom face"

De la începutul acestui an, la Direcţia Generală pentru Protecţie şi Asistenţa Copilului Vaslui s-au primit 23 de solicitări pentru retragerea atestatului de asistent maternal. La acelaşi lucru se gândesc soţii Roiu, care spun că nu au nicio şansă să se mai descurce dacă veniturile le vor fi micşorate. „Până acum a fost cum a mai fost, dar de acum chiar nu ştim ce vom face, mai ales că vor să ne mai ia din bani", a spus Teodora Roiu. Femeia se încurajează rapid însă şi, alături de soţul ei, susţine că va încerca din răsputeri să o păstreze pe Mădălina în familie. „Eu mă simt foarte bine aici. Ei sunt foarte buni cu mine şi îmi iau tot ce vreau", a spus fetiţa.

Se încruntă imediat la auzul scenariului că ar putea fi trimisă la altă familie, în cazul în care „mamaia" şi „tataia" nu vor reuşi să se descurce cu banii. „Nu vreau să plec din această familie. Dacă voi fi dusă în altă parte, cu siguranţă voi fugi şi mă voi întoarce la «mamaia» şi la «tataia». Voi dormi şi pe preşul de la uşă dacă va fi nevoie, dar eu nu vreau să plec de aici", a mai spus copila.

Elevă în clasa a VII-a, visul Mădălinei este de a face o facultate. „Este ca şi copilul meu, în fiecare seară îi aduc câte ceva bun, măcar o bomboană.Voi încerca să fac totul pentru ea, chiar şi atunci când voi fi în cârje", a precizat Ion Roiu.

Ataşamentul bărbatului pentru fetiţă este explicat de soţia sa: „Ion, când era mic, a fost crescut de o mătuşă, iar prin 2004, când a văzut la televizor nişte cazuri despre copii orfani sau abandonaţi, a plâns şi a spus că ar vrea să ajute şi el astfel de copii. Aşa s-a născut ideea de-a lua un copil în plasament, iar acel copil a fost să fie Mădălina", a explicat Teodora.

Probleme în toată ţara

La Sibiu, nouă asistenţi maternali au solicitat încetarea contractului de muncă, iar în prezent sunt înregistrate alte opt cereri. Mamă a trei băieţi, Oprica Rotărescu este mamă de profesie din 2001. După nouă ani se vede însă nevoită să renunţe pentru că, spune ea, pe lângă problemele personale, diminuarea cu 25% a salariului ar pune-o în imposibilitatea de a se descurca. „Am luat băiatul de la 10 luni şi l-am crescut exact ca pe copilul meu. Din păcate, acum sunt destul de în vârstă şi trebuie să mai am grijă şi de mama mea, care e şi ea bătrână şi nu se mai poate descurca. Şi anunţatele diminuări salariale au contribuit la această decizie", a spus femeia.

Ea consideră că suma pe care un asistent maternal o primeşte este mult sub cheltuielile lunare. „Noi suntem plătiţi pentru o muncă de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, deşi avem grijă în permanenţă de aceşti copii. Am o vechime de peste 40 de ani, primesc 870 de lei, plus banii de alimente şi utilităţi, ajungând undeva la puţin peste 1.100 de lei, în total. Nu este suficient. Ies cu el în oraş, vrea un suc, o îngheţată, nu pot să-l refuz", a spus femeia.

Pentru că nu i-a fost deloc uşor să renunţe la micuţul pe care îl are în grijă de nouă ani, Oprica a găsit o soluţie. Copilul va fi preluat de nora ei, tot în asistenţă maternală, aceasta crescându-i în prezent şi pe ceilalţi doi fraţi ai micuţului.

Autorităţile spun că situaţia este îngrijorătoare şi se aşteaptă ca numărul celor care renunţă să crească în continuare. La nivelul judeţului Sibiu există în prezent 301 asistenţi maternali profesionişti care au în grijă 497 de copii.

„Mă doare sufletul să renunţ la copil"

În judeţul Galaţi, 20 de mame profesioniste au ales pensionarea anticipată din cauza reducerii cu 25% a salariilor. Micuţii pe care i-au îngrijit vor ajunge înapoi în centre sau vor fi daţi în grija altor asistenţi maternali dispuşi să-i accepte chiar şi cu salarii mai mici.

Gherghina Stoian (55 de ani) are în grijă o fetiţă de 13 ani. A crescut-o de la trei ani. Femeia a ajuns la concluzia că nu-i mai poate oferi fetiţei tot ceea ce aceasta are nevoie. „Mă doare sufletul, dar îmi este frică pentru ziua de mâine. Dacă ne taie salariile cu 25%, mai rămân cu puţin peste 600 de lei. Nu îmi ajung să cresc un copil. Am crescut-o pe Ana Maria de la vârsta de trei ani. Nici măcar nu vorbea. Este un copil bun. Este premiantă la şcoală. Iubeşte foarte mult actoria şi sportul. A făcut volei, iar acum face kaiac-canoe", a declarat Gherghina Stoian.

Femeia spune că va păstra legătura cu Ana Maria şi o va ajuta să treacă peste momentul despărţirii: „Deja mergem la psiholog şi la consilier. Este ca propriul meu copil. O voi vizita cât pot de des". La rândul ei, copila nu înţelege de ce trebuie să plece de la „mama Gherghina": „Este nedrept! De ce trebuie să plec? Eu nu am făcut nimic rău".

„E o situaţie complicată"

Manon Cristoloveanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului Galaţi, spune că situaţia foarte complicată: „Au decis să plece acum pentru că după aplicarea măsurilor de austeritate nu vor mai putea să se pensioneze anticipat. Decât să piardă 25% din salariu, mai bine pierd 15% din pensie. Încă nu le-au venit fluturaşii cu noile salarii. Atunci va începe exodul". (Cristina Nica, Corina Misăilă, Elena Dumitra)

„Nu renunţăm la copii!"

O familie de asistenţi maternali din Râşnov au în grijă cinci copii şi câte un salariu de 960 de lei, din care ar trebui să li se taie 25%. În ciuda greutăţilor, „părinţii de împrumut" nu vor să renunţe nici în ruptul capului la copiii pe care îi au în grijă şi spun că vor face orice efort ca să le ofere cele mai bune condiţii. Mariana şi Gheorghe Brătulescu au devenit asistenţi maternali după ce au muncit ani buni la Întreprinderea de Scule Râşnov.

„Eu am fost disponibilizată şi m-am înscris la cursul pentru asistenţi maternali. La câţiva ani distanţă şi soţul meu a făcut acelaşi lucru. Noi avem două fete, iar una dintre fiicele noastre este înfiată. Iubim copiii şi am considerat că suntem potriviţi pentru aşa ceva", a spus Mariana Brătulescu.

Ei ştiu că responsabilitatea pe care şi-au asumat-o este mare. „De aceşti copii avem mai multă grijă decât am avut de ai noştri, sunt mai importanţi decât orice altceva", a spus Mariana Brătulescu.

Veniturile însumate nu depăşesc 3.000 de lei lunar, pentru toate cele şapte persoane din casă. „Ne descurcăm cu banii pe care îi primim de la stat, deoarece chibzuim fiecare leu. Facem cumpărături de la angrouri şi reuşim să le asigurăm aşa copiilor tot ce le trebuie", a explicat femeia.

Oamenii sunt conştienţi că, odată cu scăderile anunţate de salarii şi alocaţii, traiul lor va fi din ce în ce mai greu. Cu toate neajunsurile însă, cei doi asistenţi maternali nu vor să renunţe la copiii pe care îi îngrijesc sau la profesia de „părinţi". (Elena Dumitra)

image

Mariana Brătulescu împreună cu patru dintre copiii pe care îi are în plasament

„Cea mai importantă motivaţie este salariul"

Fenomenul plecării în masă a asistenţilor maternali în străinătate este pus pe seama reducerilor salariale care au avut loc în ultimele luni, dar şi a măsurilor de austeritate anunţate de Guvern, respectiv diminuarea lefurilor cu 25%. „Reducerile salariale au contat cel mai mult în decizia asistenţilor maternali de a cere retragerea atestatului. Oamenii s-au aflat în imposibilitatea de a mai asigura condiţii decente pentru îngrijirea şi creşterea copilului şi chiar de a-şi întreţine propriile familii, astfel că au decis să renunţe la copiii pe care îi aveau în plasament.

Într-adevăr, faţă de anul trecut, acum ne-am confruntat cu un val de retragere a atestatelor de asistenţi maternali. Numai în ultimele două luni am primit 23 astfel de solicitări", a spus Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui.

Psihologul Ana Rinder spune că diminuarea lefurilor îi afectează pe salariaţi. „Se diminuează dorinţa de a mai munci şi radamentul la locul de muncă. Nu ştiu dacă se poate vorbi neapărat de un efect psihologic, dar oamenii când au alte alternative, cum sunt locurile de muncă în străinătate, mult mai bine plătite, vor renunţa la actualele joburi", a spus Ana Rinder.

Psihologul apreciază că la fel de important este şi modul în care unii percep informaţia. „În psihicul oamenilor se produc unele schimbări, ţinând cont că de multe ori ei iau informaţia din mass-media şi de multe ori aceasta este brută sau chiar violentă", a precizat Rinder. (Bogdan Ogrinj)

Întârzieri frecvente la plata alocaţiilor de hrană

Salariul minim al unui asistent maternal este de 580 de lei şi poate urca până la 1.077 lei, în condiţiile în care are în plasament doi sau trei copii. „Media remuneraţiei este de aproximativ 600 de lei, iar dacă se va aplica reducerea salariilor cu 25 de procente, un asistent maternal urmează să câştige circa 450 de lei", a spus Irina Câmpeanu.

Alocaţia zilnică pentru hrană variază între 6 şi 8,3 lei, în funcţie de vârsta copilului, iar indemnizaţia pentru echipament, acordată anual, porneşte de la 366 de lei şi ajunge până la 844 de lei.

Ceea ce îi sperie mai mult pe asistenţii maternali sunt întârzierile la plata alocaţiilor de hrană sau pentru îmbrăcăminte. „Alocaţia zilnică de hrană a fost achitată pentru tot anul 2009, însă în acest an nu a mai fost plătit nimic. În ce priveşte banii pentru îmbrăcăminte, nu au fost plătiţi nici pentru anul trecut, însă până la sfârşitul acestei luni se va achita jumătate din suma aferentă anului 2009", a precizat Câmpeanu. Lunar, DGASPC Vaslui cheltuieşte peste 360.000 de lei numai pentru mâncarea celor 1.594 de copii aflaţi în plasament.

În judeţul Galaţi sunt 553 de asistenţi maternali, al căror salariu nu depăşeşte 830 de lei. La această sumă se adaugă alocaţia de hrană a copilului. Până la vârsta de patru ani se acordă 180, iar de la patru ani în sus alocaţia de hrană este de 250 de lei. Din cauza gravelor probleme financiare cu care se confruntă instituţia, alocaţia de hrană nu a mai fost plătită de circa patru luni.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite