Mărturiile pacientelor făcute „scroafe” şi „vaci” de doctoriţiele şpăgare din Vaslui: „Mi-a fost ruşine să revin la control, pentru că am dat prea puţini bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii afirmă că şpaga în sistemul sanitar a devenit o cutumă
Procurorii afirmă că şpaga în sistemul sanitar a devenit o cutumă

Mai mulţi martori audiaţi vineri la Tribunalul Vaslui, în dosarul ginecologilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui acuzaţi de fapte de corupţie, le-au explicat judecătorilor de ce au dat şpagă medicilor. Unii au declarat că medicii au fost cei care au cerut, alţii au arătat că au dat bani din proprie iniţiativă.

Oameni simpli, majoritatea din mediul rural, martorii audiaţi de judecătorii vasluieni au relatat sub jurământ experienţele trăite cât timp au fost pacienţi medicilor inculpaţi din dosar. Sinceri unii dintre martori s-au arătat jenaţi de sumele mici pe care le-au dat doctorilor, însă ”s-au scuzat” că nu au avut posibilităţi financiare pentru a da mai mulţi bani, pentru a-i mulţumi pe medici. 

Elena Iacob a ajuns pacienta doctoriţei Doina Andrei când i s-a născut băieţelul, fiind monitorizată de aceasta pe tot parcursul sarcinii. Deşi a fost incurajată să nască natural, în ziua sorocului, medicul i-a recomandat să facă cezariană, fiind invocate anumite probleme medicale. 

Femeia a povestit judecătorilor că înainte de a intra in sala de operaţie a fost anunţată de doctoriţa Andrei că trebuie să ofere anumite sume de bani echipei medicale care va interveni la naştere. Astfel, i-a recomandat să îi ofere medicului care o va ajuta la nastere 200 lei, anestezistului 100 de lei, iar ieri 400 de lei. 

”Am dat doamnei doctor banii ceruţi pentru medicul mâna a doua şi anestezist. Dumneaei a rămas să îi dau a doua zi, urma să sosească soţul să îmi aducă banii”, a declarat martora. Întrebată de judecător ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi oferit banii, femeia a replicat: ”probabil nu aş fi avut parte de atenţie. Cu toţii ştim că acesta este sistemul în România”. 

Soţul pacientei, audiat şi el în calitate de martor a fost şi mai tranşant afirmând că de vină pentru corupţia din sistemul sanitar sunt deopotrivă medicii şi pacienţii.

”Noi am creat acest sistem medical. Cu toţii facem parte din acest sistem care face victime şi în prezent, dar îl acceptăm aşa”, a declarat mâhnit bărbatul în faţa judecătorilor.

”Mi-a fost ruşine să revin la control, pentru că am dat prea puţini bani”

O altă pacientă, audiată vineri de magistraţii Tribunalului Vaslui, a povestit cum a fost salvată de medicul ginecolog Simona Botez şi cum s-a simţit ruşinată când i-a dat doar 100 de le şpagă, pentru că nu a avut mai mult.

Tatiana Huzum a ajuns la spitalul din Vaslui, fiind transferată de la Spitalul municipal Huşi.

”Medicii de la Huşi mi-au spus că nu am nicio şansă ţi să mă rog la Dumnezeu să trăiesc eu, pentru că copilul nu are nicio şansă. Doamna doctor Botez mi-a făcut cezariană şi a reuşit să salveze copilul. Înainte de externare mi-a spus să trec pe la ea. Nu mi-a cerut bani, dar eram conştientă că aşteaptă. Aveam 100 de lei l-a mine şi i-am pus-o în buzunar. Nu cred că a fost mulţumită, pentru că în momentul în care a pus mâna în buzunar şi a văzut cât este s-a schimbat la faţă. Mi-a fost ruşine. Mi-a spus să vin la control, pentru a-mi scoate firele, dar nu am mai mers. M-am dus la dispensarul din sat. Mi-a fost ruşine să revin la control, pentru că am dat prea puţini bani”, a declarat femeia în sala de judecată.

Acuzaţiile aduse celor trei ginecologi din Vaslui

Medicul Doina Andrei a fost trimisă în judecată pe 25 mai 2015, fiind acuzată de săvârşirea de 25 de infracţiuni de luare de mită, patru infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de sustragere de înscrisuri. La rândul său, Simona Botez este acuzată de comiterea a 14 infracţiuni de luare de mită şi patru infracţiuni de fals intelectual. Cel de-al treilea medic inculpat Adrian Tănăsescu este  acuzat de săvârşirea a zece infracţiuni de luare de mită. 

Interceptările realizate de anchetatori în acest caz au scos la iveală modul în care doctoriţele Simona Botez şi Doina Andrei îşi umileau pacientele fără bani. Acestea erau numite ”scroafe”, ”vaci” sau ”proaste”, în timp ce pruncii nenăscuţi erau numiţi ”draci”. De altfel, limbajul violent al celor doi medici a scandalizat atât opinia publică cât şi magistraţii instanţelor din Iaşi şi Vaslui care au decis cercetarea şi mai apoi judecarea lor în stare de arest peventiv. Ulterior, acestea au fost plasate în arest la domiciliu, respectiv control judiciar. Cei doi ginecologi au fost interceptaţi şi în timp ce încercau să acopere urmele unor culpe medicale soldate cu moartea nou-născuţilor.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Doi ginecologi de la Spitalul Judeţean Vaslui, reţinuţi pentru luare de mită: doctoriţele Botez şi Andrei, în arest. Tănăsescu, sub control judiciar

Motivele eliberării doctoriţelor din Vaslui. Judecătorii spun că pacienţii sunt vinovaţi de corupţia din spitale şi dau şpagă pentru a fi trataţi preferenţial

FOTO Doctoriţele din Vaslui acuzate de avorturi ilegale şi internări fictive sunt cercetate în libertate. Judecătorii le-au interzis să mai profeseze ca medic

Interceptări uluitoare în cazul doctoriţelor şpăgare de la Vaslui: gravidele erau făcute „proaste“, „vaci“ sau „scroafe“. Bebeluşii - „draci“

 Bursa şpăgilor la ginecologie. Cât plăteau pacientele din Vaslui pentru a naşte sau pentru a fi tratate. Cum erau jignite gravidele fără bani

Vaslui



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite