Mărirea şi decăderea primului baron al Vasluiului: de la „Lordul Manole” la directorul de Cameră agricolă

Mărirea şi decăderea primului baron al Vasluiului: de la „Lordul Manole” la directorul de Cameră agricolă

Ion Manole s-a aflat la conducerea judeţului în perioada 1996 - 2004

Considerat cel mai influent politician vasluian în anii '90 şi la începutul anilor 2000, Ion Manole este cel din dintâi baron al vasluienilor. Supranumit Lordul sau "Manole patru case" fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Vaslui s-a prăbuşit în 2004, după opt ani de conducere a celui mai sărac judeţ din ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Perioada de glorie a pesedistului Ion Manole avea sa se încheie odată cu debarcarea sa din funcţie şi înlocuirea de la şefia PSD cu un alt pesedist cu veleităţi de baron, Dumitru Buzatu. Înfrângerea suferită de Manole în 2004, avea să îl aducă cu un pas în tabăra liberalilor.  A realizat, însă, că într-un judeţ în care alegătorii votează în masă PSD mutarea ar fi una neinspirată, astfel că a rămas în structurile pesediste. Prăbuşit de la cârma judeţului, Lordul Manole  s-a mulţumit cu funcţii mai mici de conducere, dar strategice. Astfel, în 2007 a fost numit directorul administrativ al celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ: Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. Obişnuit cu afacerile de familie, Manole nu a uitat de cutumă şi din funcţia pe care o deţinea a încheiat contracte de achiziţii tocmai cu firma soţiei sale, unde era şi el acţionar. Astfel, în timp ce bolnavii vasluieni veneau la spital cu medicamente şi materiale sanitare de acasă, Manole se ocupa de ornarea spitalului cu arbuşti şi plante ornamentale.

Condamnat pentru conflict de interese

În toamna anului trecut, Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe Ion Manole, fiind găsit vinovat de conflict de interese şi fals în declaraţii.

Potrivit  procurorilor, Ion Manole a avizat, în perioada 7 aprilie – 21 decembrie 2008, 14 contracte de achiziţii produse, printre care arbuşti, plante ornamentale, insecticide, substanţe chimice pentru dezinsecţie şi deratizare, în valoare totală de 69.092 lei, de la o societate comercială la care atât el, cât şi soţia sa, Elena Manole, erau asociaţi.

“Pentru toate aceste achiziţii, inculpatul a urmat procedura de achiziţie directă, valoarea produselor din cadrul fiecărei achiziţii nedepăşind echivalentul în lei a 15.000 euro, valoare de la care este obligatorie parcurgerea unei alte proceduri de achiziţie”, se preciza în rechizitoriul procurorilor.

Totodată, anchetatorii susţin că Ion Manole nu a trecut în declaraţia de interese completată în martie 2010 calitatea lui şi a soţiei sale de asociaţi la societatea cu care Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui avea relaţii comerciale.

Odată izbucnit scandalul la Spitalul Judeţean, lui Ion Manole colegii de partid i-au găsit o altă funcţie de conducere, cea director executiv al Camerei Agricole Judeţene, pe care o ocupă şi în prezent. Instituţia, la fel ca şi Spitalul Judeţean de Urgenţă se află în subordinea Consiliului Judeţean Vaslui.

Citeşte şi: 

VIDEO Cum a ajuns un traseist politic să ţină hăţurile Bârladului. Povestea baronului roşu cu „liberalism prin vene”

Stăpânii politici ai Iaşiului. Ascensiunea şi apogeul lui Gheorghe Nichita şi Relu Fenechiu, baronii care au controlat judeţul transpartinic în ultimii 10 ani

FOTO Marian Oprişan şi lecţia de parvenitism în politica postdecembristă. Cum a ajuns un manechin banal în topul baronilor roşii ai României

Eternul bugetar Gheorghe Nichita se lăfăie în luxul din Dealul Copoului

Oprişan stă în „fortăreaţa“ mamei

Dragoş Benea, sărac lipit în declaraţia de avere, trăieşte în luxul concubinei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: