Maiou sau maieu, cum este corect? Top 10 substantive folosite frecvent în mod greşit

Greşelile de exprimare sau de scriere sunt tot mai frecvente în rândul românilor, lingviştii atrăgând atenţia că asistăm la un proces de degradare a limbii române.
Greşelile de exprimare sau de scriere sunt tot mai frecvente în rândul românilor, lingviştii atrăgând atenţia că asistăm la un proces de degradare a limbii române.
admonestat, molestat sau admolestat ?
. moleșit 😛😳 🐵 ♒️
Dar cum se spune corect, Schumann sau Schubert?
. Schumacher 😉 sau… Schwarzenegger 😜 de gustibus! ♒️ 🐵
Corect : Sostakovici !
. și io care credeam că e… Stravinski 😏 🐵 ♒️
Căpșuni, sau căpșune? Jenny Făraș, sau Jennifer Rush? Maiouneza, sau maieuneza? Jaba, draga Simona! Limba evolueaza in permanenta, asa ca DEX-ul(Academia) deja a acceptat forme diferite pentru acelas cuvant - vezi nivele si niveluri. Le va accepta si pe astea, cum a acceptat si frantuzismele Merci, Bonjur, Madam, salata de "boeuf" etc..
. nivele ≠ niveluri NIVÉL, (1, 3) niveluri, (2) nivele, s. n. 1. Înălțimea la care se găsește un punct, o linie sau o suprafață a unui loc, a unui obiect etc. în raport cu un plan orizontal dat. ◊ Nivelul mării Curbă (sau linie) de nivel ◊ Pasaj de nivel ◊ Loc. prep. La nivelul... = în regiunea..., în dreptul... ♦ Etaj, cat. ♦ Zonă geologică, subdiviziune stratigrafică a etajelor și a subetajelor, care se distinge după fosilele caracteristice pe care le conține. ♦ (Fiz., Chim.) Valoarea intensivă a unei mărimi în raport cu o valoare de referință. ••• 2. Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a poziției, a suprafețelor) orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferențele de înălțime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafața terestră. ◊ Nivelă cu (sau de) apă 3. Fig. Stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calității), indice (al cantității). ◊ Nivel de trai = gradul de satisfacere a nevoilor materiale și spirituale ale populației unei țări, ale unor clase sau ale unei persoane în condiții istorice date. SUCCÉS, succese, s. n. Rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni); reușită, izbândă. ◊ Expr. A dori sau a ura (cuiva) succes = a-i dori (cuiva) noroc într-o întreprindere. ♦ Primire bună, favorabilă, cu răsunet, pe care o face publicul unei opere literare, unui spectacol etc. – Din fr. succès, lat. successus. În scchimb, SUCCESURI încă n-a fost «omologat» de dex… 🐵 ♒️
. MAIONÉZĂ, maioneze, s. f. Sos rece, gros, preparat din gălbenuș de ou frecat cu untdelemn și condimentat cu lămâie, muștar etc. [Pr.: ma-io-] – Din fr. mayonnaise. în schimb, MAIÓU, maiouri, s. n. Articol de lenjerie sau de echipament sportiv (cu sau fără mâneci), de obicei decoltat, purtat direct pe piele. [Pr.: ma-iou. – Var.: maiéu s. n.] – Din fr. maillot. adică, și MAIEU începe să fie acceptat… 🐵 ♒️
Excelent!
Gheo: - Mă Ioane, cum se spune corect, funicular sau furnicular? Ion: - ...La ce ??? :)))
. dar cum e aia cu furnica și păsărica? 😜😅 ♒️ 🐵
Aspida i a zis o lu danutz pe ulea... l a facut "moloshit".. Unu la doctor, dom doctor, tre sa ma ajutati, de la o vreme uit groaznic.. Dr: pai cam de cind vi se intimpla? Asta:mi se intimpla ce?
Comentariu neaprobat.