Lecţia de patriotism fără precedent oferită României de Vaslui. Peste 60.000 de elevi şi dascălii lor au venit la şcoală îmbrăcaţi în straie populare

Lecţia de patriotism fără precedent oferită României de Vaslui. Peste 60.000 de elevi şi dascălii lor au venit la şcoală îmbrăcaţi în straie populare

În toate şcolile din judeţ portul popular a fost ”uniforma” zilei

Joi, 29 noiembrie, în toate unităţile de învăţâmânt din judeţul Vaslui a fost o adevărată emulaţie, peste 60.000 de elevi şi cadre didactice dorind să ofere României o lecţie de patriotism fără precedent.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui de a purta straie populare în ultima zi de cursuri înaintea Centenarului Marii Uniri a mobilizat zeci de mii de elevi şi profesori din toate colţurile judeţului. 

Cu mic, cu mare, de la prichindeii de la grădiniţe, elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal precum şi cadrele didactice, directorii şi inspectorii au îmbrăcat joi straiele populare în semn de respect faţă de valorile naţionale. 

Peste 1.000 de activităţi au fost organizate în  scolile vasluiene în cinstea Centenarului. Potrivit estimărilor, peste 60.000 elevi şi cadre didactice din Vaslui au fost mobilizate în activităţile dedicate împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. 

Pe lângă dezbateri, simpozioane, concursuri de cultură generală sau programe artistice, în şcolile din Vaslui s-au organizat şi şezatori la care au fost invitaţi bătrânii satelor pentru a prezenta tradiţii străvechi, expoziţii de artă populară, expoziţii culinare cu preparate tradiţionale.  

La manifestările coordonate de cadrele didactice au fost mobilizaţi şi părinţii, invitaţi să participe la activităţi alături de copiii lor purtând, de asemenea, straie populare.

Toate şcolile din judeţ au fost decorate cu însemnele naţionale, cel mai inedit demers fiind înregistrat la Şcoala Episcop Iacov Antonovici, din Bârlad, unde, pe unul dintre holurile şcolii, pictorul Constantin Mardare a realizat picturi murale (foto jos) înfăţişând marii domnitori ai României şi citate celebre.

”Parcă niciodată şcolile vasluiene nu au fost atât de frumoase şi de pline de viaţa. Sunt mândră de tot ce se întâmplă în toate unităţile de învăţământ din judeţ, de sărbătoarea Centenatului Marii Uniri”, a precizat Gabriela Plăcintă, inspectorul General al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui. 

Reprezentanţii ISJ Vaslui au precizat că amploarea pe care au luat-o evenimentele dedicate Centenarului a fost una copleşitoare, care a depăşit aşteptările. 

Inspectorii din echipa Inspectoratului Şcolar Vaslui au purtat şi ei straie populare

„Pentru noi, anul acesta este unul exceptional, ca de altfel pentru toţi românii. Dar am considerat că noi, dascălii, avem cea mai mare datorie, pentru că educăm copiii, generaţiile prezente şi viitoare, să trăim cu totul altfel, la maximă intensitate, aceste momente”, a precizat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: