Laptele matern, hrană sau medicament?  Ce spun medicii despre leacul băbesc la care recurg multe mămici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De multe ori, când bebeluşi se trezesc cu ochii lipiţi din cauza secretiilor vâscoase sau acuză dureri de ureche, mămicile care alăptează recurg la un leac tradiţional: câteva picături de lapte de sân aplicate în ochi sau urechi.

Multe mămici recurg la administrarea picăturilor de lapte de la sân în ochi, însă oftalmologii atrag atenţia că obiceiul nu este decât un leac băbesc lipsit de eficienţă. 

Medicul Roxana Cozubaş, de la Policlinica Dorobanţi, a Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu s-a confruntat recent cu un astfel de caz, însă mama bebeluşului, mult mai prudentă, a apelat la un oftalmolog înainte de a pune în practică recomandarea privind aplicarea picăturilor de lapte în ochii bebeluşului de două luni.

”Din pacate, aceste “tratamente”, de fapt leacuri băbeşti, uneori pot face mai mult rău decât bine. Desigur, laptele de la sân este un produs steril, însă sunt studii care arată că eficienţa lui este limitată împotriva celor mai întâlnite bacterii care produc conjunctivita la copil”, precizează medicul oftalmolog Roxana Cozubaş. 

Potrivit acesteia, unul dintre studiile publicate în Marea Britanie a evaluat potenţialul antibacterian al laptelui de sân, iar rezultatele au aratat că mostrele de bacterii tratate cu antibiotic au fost inhibate din creştere, în schimb, prea puţine dintre coloniile tratate cu lapte de sân au fost stopate din a se dezvolta.

”Desi nu face rău, laptele de la san nu are nicio eficienţă în a trata conjunctivita la nou-născut sau copilul mic. Părinţii nu trebuie să ezite să apeleze la un medic specialist dacă afecţiunea nu trece de la sine în 2-3 zile de igienă locală riguroasă”, a subliniat oftalmologul.

Laptele matern conţine toţi nutrienţii de care bebeluşul are nevoie în primele şase luni de viaţă, dar nu trebuie folosit şi ca picături de ochi, urechi sau nazale. Laptele matern îl protejează pe bebeluş de infecţii doar dacă este administrat ca aliment, reamintesc medicii.

Vă mai recomandăm:

Boala oaselor fragile, cum ne ferim copiii de una dintre cele mai teribile afecţiuni care îi pândesc pe cei mici

Semnele ce trădează că bebeluşul tău are limba fixată sau ciudata afecţiune „aţă sub limbă” - explicaţiile medicilor

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite