Jurnalistă ameninţată că i se va rupe capul dacă va mai scrie despre afacerile Bisericii. „Cel care înjura creştineşte era bărbat cu puternic accent moldovenesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Oncioiu, jurnalista ameninţată FOTO Facebook
Diana Oncioiu, jurnalista ameninţată FOTO Facebook

Diana Oncioiu, jurnalistă la platforma independentă Dela0.ro şi colaboratoare la proiectul „Să fie lumină“, a fost ameninţată telefonic de o persoană necunoscută, care a atenţionat-o că îi ”va rupe capul” daca va continua să mai scrie despre afacerile private ale Bisericii. Ameninţarea vine în contextul în care jurnalista documentează de mai multe luni un material despre abuzurile sexuale de la Seminarul Teologic din Huşi.

 Anunţul privind ameninţarea jurnalistei a fost făcut pe pagina de Facebook a proiectului ”Să fie lumină”. ”Unul dintre reporterii implicaţi în realizarea proiectului nostru jurnalistic a fost contactat telefonic în această dimineaţă de o persoană necunoscută şi ameninţat că i se va "rupe capul" dacă mai continuăm să documentăm treburile private ale Bisericii”, se menţionează în mesajul postat pe pagina ”Să fie lumină”

Deşi jurnalistul avertizat direct este Diana Oncioiu, în opinia colegilor de la ”Să fie lumină”, apelul s-a vrut a fi o atenţionare la adresa întregii echipe de reporteri, persoana apelantă indicând că trebuie să încetăm să mai scriem despre "ce fac preoţii".

”Apelul a fost efectuat de pe un număr ascuns. Cel care ameninţa şi înjura creştineşte era un bărbat cu puternic accent moldovenesc. Diana a încercat să afle ce anume l-a deranjat pe apelant din ceea ce a publicat Să fie lumină - şi unde consideră mai exact că am fi minţit, deformat sau manipulat. Bărbatul nu era însă deranjat de ceea ce am făcut în trecut - ci de lucrurile pe care urmează să le publicăm în viitor”, se mai precizează în mesajul publicat.

Ameninţarea jurnalistei Diana Oncioiu vine în contextul în care, printre alte subiecte aflate în documentare, de o jumătate de an, echipa ”Să fie lumină” realizează o documentare care vizează ”abuzul sexual sistematic petrecut în seminarul teologic al Episcopiei Huşilor sub domnia mai degrabă întunecată a Preasfinţitului Corneliu Bârlădeanu”.

”PS Corneliu nu mai e de aproape doi ani de zile episcopul locului - dar umbra lui bântuie. Epoca Bârlădeanu e despre faptele trecute (care au culminat cu o operaţiune de şantaj preoţesc în vara anului 2017), dar şi despre încercarea prezentă a noului chiriarh - PS Ignatie - şi a Bisericii Ortodoxe de a îngropa definitiv subiectul. Povestea e mult mai complicată decât ne-am imaginat noi înşine la startul documentării. În luna februarie am publicat un articol care făcea inventarul întâmplărilor de la Huşi, dezvăluind eforturile de două decenii ale unui fost pedagog de la seminarul teologic de a spune adevărul despre abuzurile (inclusiv sexuale) la care îi supuneau oamenii Bisericii pe elevii seminarişti (unii minori). Acum, la început de vară, şantierul documentar s-a extins într-atât de mult încât nu mai găzduieşte propriu-zis doar istoria oribilă a falimentului moral şi comunitar de la Huşi - ci şi metodele folosite de Biserică pentru a închide orice dezbatere de fond a cazului”, anunţă cei de la ”Să fie lumină”.

Ei sunt convinşi că, deşi ameninţarea telefonică primită Diana Oncioiu în această dimineaţă n-a invocat expres un subiect anume, au informaţii potrivit cărora mobilul apelului îl reprezintă ancheta despre Seminarul teologic Huşi.

”De luni de zile se fac eforturi serioase pentru a împiedica munca documentară a reporterilor Să fie lumină în chestiunea abuzurilor de la Huşi. Le vom relata pe toate la timpul lor. Veţi afla şi despre existenţa & funcţionarea unui sistem infernal de complicităţi, care implică instituţii de forţă ale statului român lucrând în favoarea intereselor BOR.”, mai afirmă cei de la ”Să fie lumină”.

Jurnalista Diana Oncioiu a anunţat că va depune o plângere la Poliţie urmare a ameninţării telefonice primite marţi dimineaţă, 11 iunie.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite