Judecătorii vasluieni au decis: Liber la explorarea gazelor de şist la Pungeşti

Judecătorii vasluieni au decis: Liber la explorarea gazelor de şist la Pungeşti

Comuna Pungeşti a fost declarată zonă specială de siguranţă, în  urma protestelor violente

Astăzi, judecătorii Tribunalului Vaslui au declarat ilegală hotărârea Consiliului Local Pungeşti, privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist. Avocaţii Consiliului Local au anunţat că vor ataca hotărârea cu recurs, o decizie finală urmând a fi luată de magistraţii Curţii de Apel Iaşi.

Comuna vasluiană în care s-au înregistrat cele mai ample proteste împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist a pierdut astăzi o bătălie importantă. Judecătorii Tribunalului Vaslui au admis contestaţia formulată de Prefectura Vaslui împotriva hotârii Consiliului Local Pungeşti din 17 octombrie prin care s-a decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul acestei comune. Pe 4 noiembrie, Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotărâri în instanţă în condiţiile în care, considerând că reprezentanţii, comunităţilor locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsolul, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului. De altfel, Prefectura Vaslui a procedat astfel şi în cazul celorlalte 11 consilii locale din judeţ care au luat hotărâri similare.

" Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungeşti să-şi retragă hotărârea pe motiv că este ilegală şi anticonstituţională. Consiliul Local Pungeşti nu a ţinut cont de recomandarea noastră şi, întrucât a menţinut hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, a fost dat în judecată la Tribunalul Vaslui, urmând ca justiţia să se pronunţe în acest caz", a declarat Maria Costea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui.
Pe fondul amplelor proteste desfăurate în zonă, consilierii locali din Pungeşti au hotărât, într-o şedinţă "de îndată",pe 17 octombrie, interzicerea gazelor de şist, după ce luase o hotărâre similară şi în luna februarie, anul trecut. Atunci, hotărârea a fost anulată la cererea Prefecturii Vaslui, care a refuzat să o valideze. 

Până în prezent, Prefectura a câştigat la Tribunalul Vaslui zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respectiv. În schimb, în cazul alte trei cazuri, judecătorii aceleeaşi instanţe au dat câştig de cauză consiliilor locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, care au avut câştig de cauză în instanţă pe aceeaşi speţă, însă Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iaşi.

Lipsa practicii unitare apărute la Tribunalul Vaslui în problematica gazelor de şist urmează a fi analizată şi tranşată de Curtea de Apel Iaşi. Recent, judecătorul care a dat aviz favorabil consiliilor locale, considerând gazele de şist ale ale satului şi nu ale statulu,i a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii transferul la o altă instanţă din judeţ, însă solicitarea a fost respinsă. Coincidenţă sau nu, tot după pronunţarea hotărârilor favorabile celor trei consilii locale, privind interzicerea gazelor de şist, judecătorul s-a mutat de la Secţia Civilă, la Secţia Penală a Tribunalului Vaslui.

Citeşte şi:

 Dosarul privind interzicerea gazelor de şist, strămutat de la Vaslui la Iaşi

Prefectul de Vaslui a dispus o anchetă la Primăria Pungeşti pentru a stabili cum a obţinut primarul comunei terenul concesionat companiei Chevron

FOTO VIDEO Pungeştiul rămâne „zonă specială de siguranţă publică“. Simona Niculescu: „Vom merge la CEDO!

Activiştii de mediu din galeria echipei FC Vaslui încing spiritele: scandal între Adrian Porumboiu şi senatorul Dan Marian

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările